Δια το περιβόητον σατυρικόν δημοσίευμα που είχε την υπογραφή «οι άμαχοι του Μέτελλα»

Την Πέμπτη 14/11 αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα efimeridakefalonia.gr ένα εκτενές, έμμετρον και εικονογραφημένο σατιρικόν δημοσίευμα χιουμοριστικού περιεχομένου, στο οποίον περιγράφαμε, κωμικώ τω τρόπω, ένα θέμα της συνοικίας μας στην Παλιά Πλάκα Αργοστολίου, το οποίον απασχολεί τον Δήμο τα τελευταία έτη, και ανησυχεί τους κατοίκους.
Το περιεχόμενο του εν λόγω δημοσιεύματος, προεκάλεσεν την έντονη δυσαρέσκεια του εικονιζομένου – σατιριζομένου σε αυτό, ο οποίος και επέδωσε, λίγες μέρες μέρες αργότερα, εξώδικη διαμαρτυρία προς τον εκδότη της εφημερίδας και τον συντάκτη του άρθρου, επικαλούμενος παράνομη συκοφαντική δυσφήμισιν εις βάρος του, και απαιτώντας εγγράφως την ανάκλησιν του δημοσιεύματος. Πρέπει συνεπώς να διευκρινισθεί, ότι η τέχνη της σάτιρας έχει ως αποκλειστικόν σκοπό την ψυχαγωγίαν του αναγνωστικού κοινού. Για τον λόγο αυτό, αναπόσπαστο συστατικό των σατιρικών κειμένων και σκίτσων είναι το στοιχείον της υπερβολής. Ως εκ τούτου, όλες οι εκφράσεις, οι χαρακτηρισμοί, τα σύμβολα και οι απεικονίσεις εκφέρονται καθ’ υπερβολήν και χρησιμοποιούνται ποιητική αδεία, για τους σκοπούς του χιούμορ και ΟΧΙ για να προσβάλλουν ή να συκοφαντήσουν κανέναν, και σε καμμίαν περίπτωση. Αποτελούν δηλαδή, μίαν διογκωμένη περιγραφή της έντονης ανησυχίας των κατοίκων, για τις επίμονες επενδυτικές προσπάθειες του καταγγέλοντος, στην περιοχή μας.
Παρά πάντα τα ανωτέρω, εφόσον κάποιοι συμπολίτες μας δηλώνουν προσβεβλημένοι, δυσφημισμένοι και συκοφαντημένοι από ένα ευτράπελον δημοσίευμα, εμείς προθυμοποιούμαστε πολύ ευχαρίστως και ΑΝΑΚΑΛΟΥΜΕΝ το εν λόγω δημοσίευμα στο σύνολον του περιεχομένου του, δεδομένου ότι ΚΑΜΜΙΑ πρόθεσιν δέν έχουμε να δημιουργήσουμε πρόβλημα σε ΚΑΝΕΝΑΝ. Επιπροσθέτως, αξίζει να αναφερθεί ότι το αναρτημένον τότε σατιρικόν πόνημα, έχει αποσυρθεί από τα σημεία δημοσίευσής του, ήδη από το πρωί της Παρασκευής 15/11, δηλαδή πολύ πρίν την επίδοσιν της εξωδίκου διαμαρτυρίας, με αίτημα του συντάκτου του Αποστόλου Χαλικιόπουλου, ο οποίος δέχθηκε αυστηρές συστάσεις από την νομική σύμβουλο των κατοίκων. Το ως άνω γεγονός, αποδεικνύει περίτρανα ότι δέν υπάρχει η παραμικρή διάθεση για πρόκλησιν εντάσεων και διενέξεων.
Κλείνοντας, θεωρούμε υπερβολική την διάστασιν που έλαβε το όλον θέμα. Η τέχνη της σάτιρας έχει καθαρά καλλιτεχνικούς – ψυχαγωγικούς σκοπούς και, άν εκρίνετο επικίνδυνη, θα έπρεπε όλοι οι εκπρόσωποι των Μ.Μ.Ε. να διώκονται σε καθημερινήν βάση…

Απόστολος Χαλικιόπουλος

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed