Η απόφαση… Πυθία του Περιφερειακού Συμβουλίου για τις εξορύξεις, το δημοψήφισμα του Γαλιατσάτου και οι παρενέργειες της απόφασης

Μέσα σε ένα κλίμα έντονων αντιπαραθέσεων, γιουχαϊσμάτων και λεκτικής επίθεσης κατά της Περιφερειάρχη, Ρόδης Κράτσα, το Π.Σ. πήρε απόφαση για την εξόρυξη υδρογονανθράκων στο Ιόνιο με νόμους… Πυθίας και πολλά μπερδέματα.
Η πλειοψηφία (συνδυασμοί Κράτσα, Σπύρου, Αλεξάκη) παρά τα… πυρά που δέχθηκαν από το συγκεντρωμένο πλήθος, κυρίως εκπροσώπων Κινήσεων Πολιτών από Κεφαλονιά, Ιθάκη και Λευκάδα ψήφισαν την πρόταση που διαμόρφβωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας κ. Ιωάννου. Η πρόταση αυτή ουσιαστικά ήταν ΝΑΙ στις εξορύξεις, αρκεί να υπάρχουν αυστηρές περιβαντολογικές μελέτες, συμμετοχή της ΠΙΝ στο Παρατηρητήριο του Υπουργείου για καθημερινό έλεγχο των εργασιών και βέβαια τα οικονομικά οφέλη να αποδοθούν στο ειδικό ταμείο της Περιφέρειας, για να χρησιμοποιηθούν για συγκεκριμένους σκοπούς. Η δεύτερη πρόταση, αυτή του Θόδωρου Γαλιατσάτου, ήταν λίγο διαφοροποιημένη από αυτή του 2017 και η οποία είχε δύο σκέλη. Ακύρωση όλων των συμβάσεων περί των εξορύξεων και διενέργεια δημοψηφίσματος για το αν θέλουν οι πολίτες των νησιών μας αυτές να γίνουν. Η εισηγήτρια του θέματος κα Μπαλλού, στην δική της πρόταση είπε ΟΧΙ στις εξορύξεις και στα κέρδη των εταιριών. Πέρασε κατά πλειοψηφία η πρώτη, η δεύτερη έλαβε 8 ψήφους και η τρίτη 4. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας απουσίαζαν οι δύο Αντιπεριφερειάρχες από την Κεφαλονιά, Σταύρος Τραυλός και Σωτήρης Κουρής, ο οποίος στην τοποθέτησή του είπε ένα μεγαλοπρεπέστατο ΟΧΙ, αλλά δεν έμεινε να ψηφίσει για να μην θεωρηθεί ότι πηγαίνει κόντρα στην παράταξή του και την κα Κράτσα. Από την… μήνη των συγκεντρωμένων δεν γλίτωσε ούτε η Γ.Γ. του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Αλεξάνδρα Σδούκου, που βρέθηκε στην Κεφαλονιά για να ενημερώσει το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Ρεπορτάζ Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ (κείμενο, φωτό) ΧΩΡΙΣ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΔΕΙΑ

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed