Ομιλία του Κώστα Ευαγγελάτου στην Εθνική Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών

Πραγματοποιήθηκε με την παρουσία διακεκριμένων λογοτεχνών, καλλιτεχνών και επιστημόνων στο εντευκτήριο της Εθνικής Εταιρείας των Ελλήνων Λογοτεχνών στην Αθήνα εκδήλωση αφιερωμένη στον Κώστα Ευαγγελάτο.
Το Διοικητικό συμβούλιο της ΕΕΕΛ εκπροσώπησε η Αντιπρόεδρος κ. Ελένη Κεκροπούλου, συγγραφέας, μεταφράστρια και εκδότρια. Εισαγωγική αναλυτική παρουσίαση στο ποιητικό του έργο έκανε η Δρ. φιλοσοφίας Σοφία Μωραίτη, γενική γραμματέας της ΕΕΕΛ. Ο Κώστας Ευαγγελάτος μίλησε με θέμα: “Από τον Πολύσμιγο Αίνο στις Ερμητικές Λαμπίδες”, αναφερόμενος εξομολογητικά στα κύρια εκφραστικά στοιχεία που απαρτίζουν την ποιητική του γραφή από την πρώιμη εκδήλωση της στην Κεφαλονιά μέχρι σήμερα. Η εκδήλωση διανθίστηκε μουσικά από τον νέο ταλαντούχο μουσικοσυνθέτη Γιώργο Βολίκα, που έπαιξε στο πιάνο συνθέσεις του από τον πρώτο του δίσκο με τίτλο “Γένεσις” καθώς και μια νέα του σύνθεση. Η Δρ. Σοφία Μωραίτη ανέφερε μεταξύ άλλων: “Ο Πολύσμιγος Αίνος η συλλογή με την πολύσημη διάσταση, περιλαμβάνει διαφορετικές οπτικές αντίθετες μεταξύ τους που συνθέτουν το πορτραίτο του δημιουργού. Ας μην ξεχνάμε ότι η δύναμη της τέχνης ενώνει αυτές τις αντιθέσεις και συμφιλιώνει τον άνθρωπο.
Στο εργαστήριό του χωρούν όλα: χαρτιά και μολύβια, πινέλα και καμβάδες και πολλά, μα πολλά χρώματα. Χωράει επίσης η μουσικότητα των λέξεών του: φωνήεντα και σύμφωνα ήχοι ψυχικής γαλήνης ή αναταραχής στην ελληνική και στην γαλλική γλώσσα. Μέσα σε αυτόν τον χώρο οι ιδέες, οι λέξεις, οι εικόνες και τα σχέδια παίρνουν την μορφή που ο ίδιος τούς δίνει είτε με την πένα, είτε με το πινέλο του. Όλα τα στοιχεία της τέχνης του συλλειτουργούν και αλληλοεπιδρούν. Αυτές οι μέχρι σήμερα συλλογές του είναι οι «πολύσμιγοι αίνοι» του Κώστα Ευαγγελάτου που δηλώνουν όχι μόνο την επτανησιακή του καταγωγή, αλλά και τα βιώματά του !..Η Μούσα του είναι η όμορφη Ελληνίδα θεά που καθοδηγεί την σκέψη του μέσα από τον φιλοσοφικό στοχασμό στη διαμόρφωση των ιδεών και του λόγου”. Ακολούθησε διάλογος με το κοινό και δημιουργική ανταλλαγή απόψεων και θέσεων. Η ατμοσφαιρική ποιητική βραδιά ολοκληρώθηκε με κοκτέιλ και ευχές από τους παρόντες στον Κώστα Ευαγγελάτο για τα πρόσφατα γενέθλια του!

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed