Μείωση κατά 50% του τσεκ στους αγρότες, αναστάτωση προκαλεί στα νησιά μας με αυτήν της την απόφαση η Υφυπουργός

Ο Ε.Α.Σ. (ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ) Κεφαλληνίας & Ιθάκης ενημερώνει ότι όπως τόνισε η Υφυπουργός, Φωτεινή Αραμπατζή, σε Ημερίδα Διαβούλευσης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στις Σέρρες, αν εξισωθούν οι Αγροτικές Επιδοτήσεις (Πυλώνα Ι) της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (Κ.Α.Π.) σε όλα τα Κράτη – Μέλη τότε θα έχουμε μείωση, κατά 50%, στις ελληνικές Αγροτικές Επιδοτήσεις.
Η Σερραία Υφυπουργός, σύμφωνα με τον Αgrotypo, περιέγραψε το υπό διαμόρφωση περιβάλλον της νέας Κ.Α.Π. αναφορικά με τις απειλούμενες μειώσεις του προϋπολογισμού για την Ευρωπαϊκή Γεωργία στο νέο πλαίσιο του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, τις πιέσεις χωρών για επανεθνικοποίηση της Κ.Α.Π. που προβλέπει να στηρίζει το κάθε Κράτος- Μέλος από μόνο του, με δικούς του πόρους, τους Αγρότες του και βεβαίως το ζήτημα της απόλυτης εξωτερικής σύγκλισης, που προωθούν κάποιες χώρες, κυρίως της Βαλτικής αξιώνοντας την απόλυτη δηλαδή εξίσωση των Αγροτικών Επιδοτήσεων σε όλα τα Κράτη – Μέλη. Ως όπλο κατά της εξωτερικής σύγκλισης, πέραν της επιχειρηματολογημένης διαπραγμάτευσης και των συμμαχιών της χώρας, χαρακτήρισε την εκπόνηση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης ανά Περιφερειακή Ενότητα, που θα αυξήσουν τις επιλέξιμες βοσκοτοπικές εκτάσεις σύννομα κοινοτικά και θα άρουν την πλασματική εικόνα ότι ως χώρα λαμβάνουμε μεγάλες στρεμματικές ενισχύσεις.
Ο Ε.Α.Σ. (ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ) εκτιμά ότι, το μέλλον θα είναι αβέβαιο για την ΘιακοΚεφαλονίτικη γεωργία- ύπαιθρο εάν δεν επιτευχθεί μια σωστή ισορροπία μεταξύ πόρων και υποχρεώσεων όπως, η επάρκεια σε ασφαλή και υγιεινά τρόφιμα υψηλών προδιαγραφών, η προστασία του περιβάλλοντος και ο μετριασμός των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής που δεν μπορούν να εξασφαλιστούν αν δεν στηριχθεί η πρωτογενής παραγωγή και ο αγροδιατροφικός τομέας εν γένει. Επιπλέον το μέτρο της πλήρους εξίσωσης των Αγροτικών Επιδοτήσεων μεταξύ των Κρατών-Μελών θα σήμαινε μία ραγδαία μείωση των Επιδοτήσεων που λαμβάνουν εδώ και πολλά έτη οι Αγρότες και με βάση αυτά τα χρήματα έχουν οργανώσει τις δικές τους εκμεταλλεύσεις και έχουν καταφέρει να προσαρμοστούν στις ανάγκες μιας ολοένα και πιο ανταγωνιστικής αγοράς. Έχοντας σαφή μειονεκτήματα έναντι των χωρών που ζητούν την εξωτερική σύγκλιση, όπως πολυτεμαχισμένο κλήρο, μικρότερο σε μέγεθος των 500 στρεμμάτων δηλαδή από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, μεγάλο ποσοστό ξερικών χωραφιών, έντονη διαφοροποίηση στο γεωγραφικό ανάγλυφο ενώ η μέση στήριξη ανά εκμετάλλευση είναι μόλις 3000€ η οποία αντιστοιχεί μόλις στο 49% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα τοποθετείται σε μία από τις τελευταίες θέσεις του Πίνακα των Αγροτικών Επιδοτήσεων ανά εκμετάλλευση.

Από τον Ε.Α.Σ. ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed