Παρουσίαση Μελέτης από το Υπουργείο αναφορικά με το Εμπορικό Λιμάνι και τα νέα «μπαστούνια» κρουαζιερόπλοιων στο Αργοστόλι

Ένα πολύ σημαντικό Δ.Σ. πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Λιμενικό Ταμείο Κεφαλονιάς-Ιθάκης με πληθώρα θεμάτων, ωστόσο τρία ήταν τα πιο βασικά, που αναμένεται να αλλάξουν την καθημερινότητα των κατοίκων και των επισκεπτών της πρωτεύουσας του νομού μας.
Το κορυφαίο είχε να κάνει με τις τέσσερις προμελέτες που έστειλε το Υπουργείο στο Λιμενικό Ταμείο αναφορικά με το νέο παραλιακό μέτωπο του Αργοστολίου τόσο από την πλευρά της πόλης, όσο και από την απέναντι, εκεί που βρίσκεται τώρα η Μαρίνα. Μια Μαρίνα, που σύμφωνα με τα λεγόμενα του Δημάρχου, Θεόφιλου Μιχαλάτου, μέσα στο 2020 αναμένεται να παραχωρηθεί σε ιδιώτη και κατ΄επέκταση να ξεκινήσει να λειτουργεί μετά την εγκατάλειψή της για μια 15ετία τουλάχιστον. Ωστόσο, η είδηση έχει να κάνει με τις τέσσερις προμελέτες που έστειλε το Υπουργείο, τις οποίες παρουσίασε στο Δ.Σ. ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Διονύσης Μινέτος. Σε κάθε προμελέτη περικλείονται δύο κομμάτια. Το ένα έχει να κάνει με το Εμπορικό Λιμάνι και το άλλο με την αξιοποίηση του θαλασσίου μετώπου από το Μαϊστράτο μέχρι τη Γέφυρα Δεβοσέτου. Ουσιαστικά πρόκειται για το ίδιο πράγμα, με την μοναδική διαφορά να είναι ένα ή δύο νέα μπαστούνια για κρουαζειρόπλοια και σε ποιες θέσεις.
Η μία κάνει λόγο για νέο μπαστούνι (δύο θέσεων) κάθετα και δίπλα από αυτό που υπάρχει τώρα και η άλλη για δύο θέσεις απέναντι δίπλα στην Μαρίνα. Άλλη μια διαφορά είναι και το Εμπορικό Λιμάνι, με την πρώτη να λέει να μείνει εκεί που είναι και την δεύτερη να φτιαχτεί απέναντι μαζί με όλα τα παρελκόμενα. Κατά τα υπόλοιπα, το υδατοδρόμιο και τα υδροπλάνα να πάνε έτσι κι αλλιώς στη θέση πίσω από την παλιά αγορά (το κομμάτι που τώρα φτιάχνεται), τα Μέγκα Γιωτ, όπως αποκαλούνται θα δένουν μεταξύ Λιμεναρχείου και παλιάς αγορά (Οίκος Ευγηρίας), ενώ στο κομμάτι από το κτήριο Παπαδάτου μέχρι τη Γέφυρα θα μπορούν να ελημενίζονται τα μικρότερα σκάφη. Το κόστος, ανάλογα με το ποια Μελέτη θα ακολουθηθεί κυμαίνεται μεταξύ 60 και 75 εκ. ευρώ, χρήματα που μπορούν να έρθουν (κατά το μεγαλύτερο μέρος τους από Ευρωπαϊκά Προγράμματα). Σύμφωνα με τον κ. Μινέτο το χρονοδιάγραμμα για αυτό το έργο μπορεί να ξεπεράσει τα 10 χρόνια από την στιγμή που θα δημοπρατηθεί. Ο Δήμαρχος δεσμεύθηκε να παρουσιάσει όλες τις Μελέτες στους εμπεκόμενους φορείς, αλλά και στον κόσμο, πριν παρθεί μια τόσο σημαντική απόφαση, όχι ετών, αλλά δεκαετιών για το νησί μας.

Ρεπορτάζ Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση (κείμενο, φώτο) χωρίς έγγραφη άδεια

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed