Θολό τοπίο πίσω από τη συντριβή του Boeing στην Τεχεράνη

Ομιχλώδες συνεχίζει να είναι το τοπίο γύρω από τις συνθήκες συντριβής του ουκρανικού Boeing 737. Πολλές υπηρεσίες πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένης και της καναδικής, εκτιμούν ότι το αεροσκάφος που συνετρίβη την Τετάρτη αμέσως μετά την απογείωσή του από το διεθνές αεροδρόμιο της Τεχεράνης «καταρρίφθηκε από ιρανικό πύραυλο εδάφους-αέρος».
Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, «έχουμε πληροφορίες από πολλές πηγές, κυρίως από τους συμμάχους μας και τις δικές μας υπηρεσίες» που «αφήνουν να εννοηθεί ότι το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από ιρανικό πύραυλο εδάφους-αέρος. Μάλλον, δεν έγινε σκόπιμα». Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ζήτησε τη διενέργεια «πλήρους, αξιόπιστης και διαφανούς έρευνας». «Ο πρωθυπουργός είπε ότι εδώ χρειάζεται πλήρης, αξιόπιστη και διαφανής έρευνα για το τι συνέβη» δήλωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ μετά το τηλεφώνημα του Βρετανού πρωθυπουργού στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Όταν ρωτήθηκε σχετικά με αναφορές στα αίτια της συντριβής, ορισμένες από τις οποίες κάνουν λόγο για πυραυλική επίθεση ή τρομοκρατική ενέργεια, ο εκπρόσωπος απάντησε: «Δεν θα κάνω υποθέσεις επ’ αυτού, όμως αναφορές που βλέπουμε είναι πολύ ανησυχητικές». Το αμερικανικό περιοδικό «Newsweek», επικαλούμενο πηγές του Πενταγώνου και των Υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ και του Ιράν, μετέδωσε πως το ουκρανικό αεροσκάφος χτυπήθηκε από αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα. Τις πληροφορίες επιβεβαιώνει και το CBS News, επικαλούμενο δικές του πηγές.
«Η ουκρανική πτήση που συνετρίβη έξω από την Τεχεράνη, την πρωτεύουσα του Ιράν, χτυπήθηκε από ένα αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα» αναφέρουν οι πηγές του «Newsweek». Η αξιολόγηση του Πενταγώνου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι ότι το περιστατικό ήταν αποτέλεσμα λάθους και όχι σκόπιμη ενέργεια. Τα αντιαεροπορικά του Ιράν ήταν πιθανότατα ενεργά μετά την επίθεση της Τεχεράνης στις βάσεις των ΗΠΑ, που ακολούθησε τη δολοφονία του υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί. Μάλιστα, οι «New York Times» δημοσίευσαν βίντεο που δείχνει τη στιγμή που ένα ουκρανικό αεροσκάφος χτυπήθηκε από πύραυλο λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του από την Τεχεράνη. Οι «Times» επιβεβαίωσαν την τοποθεσία του βίντεο ως την τελευταία γνωστή θέση του αναμεταδότη του ουκρανικού Boeing που συνετρίβη στο Ιράν. Μία μικρή έκρηξη σημειώθηκε όταν ο πύραυλος έπληξε το αεροπλάνο, αλλά το αεροσκάφος δεν εξερράγη, σύμφωνα με όσα έδειξε το βίντεο. Το αεροπλάνο συνέχισε να πετάει για αρκετά λεπτά και γύρισε πίσω προς το αεροδρόμιο πριν εκραγεί και συντριβεί γρήγορα, όπως έδειξαν άλλα βίντεο που επικαλούνται οι «Times».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Newsweek», ο πύραυλος που χτύπησε το Boeing ήταν πιθανότατα ρωσικής κατασκευής, τύπου Tor-M1. Πρόκειται για αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα εδάφους-αέρος, γνωστό στο NATO ως Gauntlet, σύμφωνα με τους αξιωματούχους που μίλησαν στο περιοδικό. Το «Newsweek» δεν κατονομάζει καμία από τις πηγές του, επισημαίνοντας ότι οι αξιωματούχοι αυτοί δεν είχαν την άδεια για να μιλήσουν δημοσίως για το θέμα. Από τη μεριά της, η Τεχεράνη αρνήθηκε ότι το ουκρανικό Boeing 737 επλήγη από πύραυλο. «Όλες αυτές οι αναφορές είναι ένας ψυχολογικός πόλεμος κατά του Ιράν… όλες αυτές οι χώρες, οι υπήκοοι των οποίων επέβαιναν στο αεροσκάφος, μπορούν να στείλουν αντιπροσώπους τους και προτρέπουμε την Boeing να στείλει τον δικό της αντιπρόσωπο για να συμμετάσχει στη διαδικασία ερευνών του μαύρου κουτιού» επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Αλί Ραμπιέι. Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του ιρανικού Υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί κάλεσε τον Καναδά να κοινοποιήσει τις πληροφορίες που η Οτάβα ανέφερε ότι διαθέτει για τη συντριβή του ουκρανικού αεροσκάφους, μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό ότι το Boeing 737 καταρρίφθηκε από ιρανικό πύραυλο εδάφους-αέρος. Μιλώντας για «ύποπτες σκηνοθεσίες» ο Μουσαβί κάλεσε τον «Καναδό πρωθυπουργό και κάθε άλλη κυβέρνηση που διαθέτει πληροφορίες για τη συντριβή να τις παραδώσει στην επιτροπή ερευνών στο Ιράν», σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed