Κάλεσμα Επιχειρήσεων από τον Δήμο Αργοστολίου για Τοποθέτηση Λιποσυλλεκτών, αλλιώς θα υπάρξουν συνέπειες…

Αναφορικά με τις δυσάρεστες οσμές που εκλύονται από τις Μονάδες Επεξεργασίας Λυμάτων και τα αποχετευτικά δίκτυα, σημαντικό μερίδιο ευθύνης φέρουν τα λίπη και έλαια τα οποία εισέρχονται στα αστικά υγρά απόβλητα, σε μεγάλο βαθμό, ως παραπροϊόντα της λειτουργίας των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος (επιχειρήσεις μαζικής εστίασης κλπ).
Η ισχύουσα νομοθεσία επιβάλει τον διαχωρισμό και την απομάκρυνση των λιπών και ελαίων πριν αυτά εισέλθουν στο αποχετευτικό δίκτυο. Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 5, παράγραφος 7, της Υ1γ/Γ.Π/οικ.47829/2017 οι επιχειρήσεις μαζικής εστίασης που παράγουν απόβλητα μαγειρικών λιπών οφείλουν:
Να διαχωρίζουν τα χρησιμοποιημένα μαγειρικά λίπη και έλαια πριν αυτά εισέλθουν στο δίκτυο αποχέτευσης και να τα συλλέγουν προς αξιοποίηση ή διάθεση σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Εθνική και Κοινοτική Νομοθεσία όπως κάθε φορά ισχύουν.
Να εγκαθιστούν και να λειτουργούν κατάλληλους λιποσυλλέκτες, ώστε όσα λίπη και έλαια δεν είναι δυνατό να διαχωριστούν στην πηγή τους να παγιδεύονται σε αυτούς.
Να συνάπτουν συμβάσεις με εγκεκριμένες επιχειρήσεις αποκομιδής λιπών και ελαίων.
Να τηρούν αρχείο καθαρισμού (συμβάσεις, παραστατικά) και λοιπά στοιχεία που να τεκμαίρουν την εφαρμογή των παραπάνω απαιτήσεων.
Να εγκαθιστούν τη δεξαμενή του λιποσυλλέκτη σύμφωνα με τα ισχύοντα διεθνή τεχνικά πρότυπα.
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την νέα τουριστική περίοδο και προκειμένου να βελτιωθεί η λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων και του αποχετευτικού δικτύου της πόλης του Αργοστολίου, ο Δήμος Αργοστολίου καλεί όλες τις υπόχρεες επιχειρήσεις να εφαρμόσουν τη νομοθεσία και να προχωρήσουν στην τοποθέτηση λιποσυλλεκτών. Ενημερώνει δε τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες, ότι στο άμεσο μέλλον η ύπαρξη λιποσυλλέκτικη θα αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την σύναψη σύμβασης παραχώρησης κοινόχρηστου χώρου για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων ή για την διατήρηση ενεργής σύμβασης παραχώρησης. Είναι αυτονόητο ότι ο Δήμος επιθυμεί την μέγιστη κοινωνική συμμετοχή και συναίνεση για να πετύχουμε όλοι μαζί το στόχο για μια καθαρή και βιώσιμη πόλη.

Ο Δήμαρχος Αργοστολίου
Θεόφιλος Μιχαλάτος

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed