Κεφαλονιά, νησί για όλους: Η θέση μας για την Τουριστική Επιτροπή

Με τη 44/2019 απόφαση του Δ.Σ. που ελήφθη κατά την 7η Συνεδρίαση, στις 30.10.19, ψηφίστηκε ο κανονισμός λειτουργίας της Τουριστικής Επιτροπής, ο οποίος προέβλεπε τη συμμετοχή 9 δημοτικών συμβούλων, του προϊστάμενου του Τμ. Τουρισμού, 9 εκπροσώπων φορέων και 5 ιδιωτών.
Να σημειώσουμε ότι η παράταξή μας είχε καταθέσει πρόταση, προτείνοντας διαφορετική σύσταση της επιτροπής, συμπεριλαμβάνοντας εκπροσώπους από το Τεχνικό Επιμελητήριο και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, φορείς τους οποίους τελικά η δημοτική αρχή δεν δέχτηκε να συμμετέχουν. Ειδικά για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, μας αιφνιδίασε η τοποθέτηση του Δημάρχου, ότι δηλαδή δεν έχει δείξει πρόθεση (το Πανεπιστήμιο) να προσφέρει στην τοπική κοινωνία και γι’ αυτό το λόγο δεν επιθυμεί τη συμμετοχή εκπροσώπου του στην επιτροπή. Όσον αφορά τη σύσταση της επιτροπής η οποία τελικά ψηφίστηκε, ειπώθηκε από το Δήμαρχο ότι παρ’ όλο που από τους 9 δημοτικούς σύμβουλους προβλέπεται μόνο ένας να είναι από την αντιπολίτευση, έχει πρόθεση να εκπροσωπηθούν όλες οι παρατάξεις σε αυτή, μη τηρώντας την αναλογία που του παρέχει ο νόμος.
Στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ακριβώς πριν τον ορισμό των μελών της επιτροπής, η δημοτική αρχή εισηγήθηκε μια τροποποίηση που περιορίζει τον αριθμό των συμβούλων σε 6 (5 και ο Πρόεδρος), δίνοντας τις αντίστοιχες θέσεις σε τρεις ιδιώτες. Η δημοτική αρχή λοιπόν, αποκλείει δυο φορείς, αλλά ξαφνικά ανακαλύπτει την ανάγκη συμμετοχής τριών ιδιωτών; Η αντιπρόταση μας ήταν να δοθούν τουλάχιστον οι θέσεις που προκύπτουν σε δύο ιδιώτες, και έναν φορέα και προτείναμε αυτός να είναι το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, που έχει Τμήμα στο Δήμο μας του οποίου το αντικείμενο έχει εφαρμογή κατ’ εξοχήν στον τουρισμό. Ο Δήμαρχος για ακόμη μια φορά αρνήθηκε τη συμβολή μας στην επιτροπή και έθεσε την πρότασή μας απέναντι στη δική του.
Επίσης, να παρατηρήσουμε ότι, κατά την εισήγηση του Δημάρχου, η ανάγκη αύξησης του αριθμού των ιδιωτών προκύπτει «σε συνέχεια διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία». Εκ των υστέρων δηλαδή και αφού ήδη είχε ληφθεί απόφαση για τη δομή της Τουριστικής Επιτροπής η Δημοτική αρχή διαπίστωσε τη χρησιμότητα της διαβούλευσης τόσο με τους πολίτες όσο και με τις υπόλοιπες παρατάξεις. Η διαβούλευση, όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση, έπρεπε να έχει γίνει ανοιχτά και πάντως ΠΡΙΝ έρθει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Είναι απορίας άξιο πως από τη μία κρίνεται απαραίτητη η διαβούλευση με την κοινωνία, όταν από την άλλη δεν έχει γίνει καμία κίνηση να στελεχωθεί η προβλεπόμενη δημοτική επιτροπή διαβούλευσης, πόσο μάλλον να δημιουργηθεί η πλατφόρμα ηλεκτρονικής διαβούλευσης, η οποία μετά από πρότασή μας συμπεριλήφθηκε στον κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου.
Για να είμαστε δίκαιοι, είναι προς τιμήν του Δημάρχου η τήρηση της δέσμευσής του να δώσει θέσεις σε όλες τις παρατάξεις, παρ’ όλον τον περιορισμό των θέσεων που αντιστοιχούν σε αιρετούς, όμως πέρα από αυτό οφείλουμε να καταδείξουμε τη λανθασμένη λογική συγκρότησης αυτής της επιτροπής, όταν από τα μέλη που προτείνει η δημοτική αρχή να συμμετέχουν ως ιδιώτες, η συντριπτική πλειοψηφία είναι επαγγελματίες που είδη εκπροσωπούνται μέσω των αντίστοιχων φορέων τους. Σεβόμαστε όλους τους ψηφισθέντες και είμαστε βέβαιοι ότι θα κάνουν το καλύτερο που μπορούν για την τουριστική ανάπτυξη του Δήμου, η διαφορά δεν είναι μαζί τους, είναι με τη λογική της συγκρότησης αυτής της επιτροπής. Επειδή δεν θα ήταν δίκαιο απέναντι στους συμπολίτες μας να ψηφίσουμε μέρος της επιτροπής και να καταψηφίσουμε όλους αδιακρίτως τους υποδειχθέντες, επιλέξαμε να καταψηφίσουμε την εισήγηση στο σύνολό της, παρ’ όλο που συμμετέχουν οι σύμβουλοι της παράταξής μας σε αυτή.
Η θέση μας για τη δομή και τη σύσταση της Τουριστικής επιτροπής είναι ξεκάθαρη. Το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να καλεί όλους τους κλάδους/φορείς που εμπλέκονται στον Τουρισμό να ορίσουν οι ίδιοι εκπροσώπους στην Τουριστική Επιτροπή. Στη συνέχεια να απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση προς ΟΛΟΥΣ τους πολίτες για να συμμετέχουν στην επιτροπή. Μόνο έτσι θα μπορεί να λειτουργεί η Τουριστική επιτροπή πάνω από παρατάξεις και πρόσωπα και να επιτελεί πραγματικό έργο.

Δημοτική Παράταξη «Κεφαλονιά, νησί για όλους»

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed