«Γεννούν και τα κοκόρια» του Σταύρου Σπαθή, εκπληκτική βραδιά στο Επιμελητήριο, συγκινητικές οι στιγμές των βραβεύσεων άξιων συμπολιτών μας

Μέσα σε ένα εορταστικό κλίμα που δεν έχει ξαναγίνει το Επιμελητήριο Κεφαλονιάς-Ιθάκης έκοψε σήμερα το βράδυ την πίτα του, ωστόσο οι στιγμές των βραβεύσεων ήταν αυτές που έκαναν την αποψινή εκδήλωση πολύ ξεχωριστή από όλες τις υπόλοιπες.
Έχουν δίκιο όταν κάποιοι λένε πως «γεννούν και τα κοκόρια του Σταύρου Σπαθή» όταν για μια ακόμη φορά ο πρόεδρος κατάφερε να ενώσει και να μαζέψει σε ένα χώρο που με το ζόρι χωρά 150-160 άτομα, σχεδόν 400. Η αίθουσα «Μαρία Σκλαβουνάκη» ήταν κατάμεστη, με τον κόσμο να φτάνει ακόμη και μέχρι τις σκάλες του κτηρίου. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι κάποιοι έφυγαν, αφού κουράστηκαν από την ορθοστασία και δεν έμειναν μέχρι το τέλος της εκδήλωσης. Μια εκδήλωση που είχε τα πάντα. Καταρχήν τον πολύ κόσμο και κατά δεύτερο τους πρωτοκλασάτους εκπροσώπους των τριών μεγάλων κομμάτων που ήρθαν στην Κεφαλονιά για να τιμήσουν την γιορτή του Επιμελητηρίου. Από την πλευρά της κυβέρνησης ήρθε ο Γ.Γ. του Υπουργείου Ανάπτυξης (εκεί υπάγονται πολιτικά τα Επιμελητήρια), Νικόλαος Μαντζούφας, ο π. Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης. Πέραν αυτών στις πρώτες θέσεις των επισήμων κάθισαν ακόμη ο Βουλευτής μας, Παναγής Καππάτος, η π. Βουλευτής, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, ο Δήμαρχος Αργοστολίου και επίτιμος πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Θεόφιλος Μιχαλάτος, ο Δήμαρχος Ιθάκης, Διονύσης Στανίτσας και ο π. Αντιπεριφερειάρχης, Σπύρος Γαλιατσάτος. Το σημαντικότερο όμως από όλα ήταν ότι βρέθηκαν σε αυτή την υπέροχη βραδιά εκατοντάδες επαγγελματίες της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, που στο πρόσωπο του Σταύρου Σπαθή βλέπουν ότι το Επιμελητήριό τους έχει ξεφύγει από τα τετριμμένα και έχει πάει πολλά βήματα μπροστά.

Η ομιλία του προέδρου και ο απολογισμός για το 2019
Σε μια κοπή πίτας ο οικοδεσπότης στην ομιλία του δεν γίνεται να μην κάνει απολογισμό για την χρονιά που πέρασε. Αυτό έκανε και ο Σταύρος Σπαθής, ο οποίος ανέφερε στους παρεβρισκομένους όλες τις ενέργειςες που έγιναν το 2019. Μεταξύ αυτών την εκδήλωση για τα 100 χρόνια, την βράβευση της Λούκας Κατσέλη, την αδελφοποίηση του Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς-Ιθάκης με τα Επιμελητήρια, Αργολίδας, Ιωαννίνων, Επαγγελματικό Αθηνών και Χανίων. «Ο απολογισμός της χρονιάς κλείνει με θετικό πρόσημο τόσο για τον ίδιο τον φορέα, όσο και για τα μέλη του», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σπαθής και συνέχισε: «Αγωνιστήκαμε καθημερινά και καταφέραμε και αυτή την χρονιά να καταστεί το Επιμελητήριο ουσιαστικός υποστηρικτής και βασικός συνεργάτης, όχι μόνο του κάθε επαγγελματία, αλλά και των θεσμών της αυτοδιοίκησης, συλλόγων, ενώσεων, ομοσπονδιών και επαγγελματικών ομάδων. Αναδιοργανώσαμε τις παρεχόμενες υπηρεσίας μας, διατυπώσαμε παρεμβάσεις και γνωμοδοτήσεις προς τη Πολιτεία για πάσης φύσεως θέματα που έθιξαν τα μέλη μας, προσφέραμε κούρεμα οφειλών, πραγματοποιήσαμε συνελεύσεις ανοιχτές στους επαγγελματίες, συμμετείχαμε σε οικονομικά φόρα και επιμελητηριακά δίκτυα με ισχυρή επιρροή όπως ο ΕΟΑΕΝ το Insuller, το ΕΕΔΕΓΕ και το ΙCC. Έγιναν παρουσιάσεις από τη διαχειριστική ευρωπαϊκών προγραμμάτων για τα προγράμματα που άνοιξαν το 2019, ενημερωτικές εκδηλώσεις για το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων, σε μια εξ αυτών και του Προέδρου της ΠΟΕΣΕ και ΓΣΕΒΕ κ. Καββαθά, ημερίδα ενημέρωσης για τη προστασία των προσωπικών δεδομένων και την εφαρμογή του κανονισμού GDPR, σεμινάριο με τη συμβολή της ΜΕΧΟΧΟ για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, σεμινάριο για το ελαιόλαδο, έκδοση φυλλαδίου για τους πρώιμους τουρίστες, ουσιαστική λειτουργία του Μουσείου Ραδιοφώνου, παρουσίες του Επιμελητηρίου στις εκδηλώσεις του ευρωπαϊκού προγράμματος extro – cult στο οποίο το Επιμελητήριο είναι ο επικεφαλής εταίρος, διοργάνωση του 2ου Φεστιβάλ Γαστρονομίας και Οίνου στο Ληξούρι, συμμετοχή στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή επιχειρήσεων με τοπικά παραδοσιακά προϊόντα, συμμετοχή στη Philoxena, αλλά και στην έκθεση της Πολωνίας. Τη νέα αυτή χρονιά θα συνεχίσουμε ακόμη πιο δυναμικά να παρεμβαίνουμε και να διεκδικούμε για τα μέλη και τους επιχειρηματίες της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης».

Έβαλαν θέματα οι Δήμαρχοι στους εκπροσώπους των κομμάτων
Στους σύντομους χαιρετισμούς τους οι τρεις φιλοξενούμενοι από την Αθήνα μίλησαν για τον επιμελητηριακό θεσμό, αλλά και τι πρέπει να γίνει για να έρθει η πραγματική ανάπτυξη στην Ελλάδα. Ο καθένας πλησίασε το θέμα από το δικό του μετερίζι, ωστόσο όλοι κατέληξαν ότι τα Επιμελητήρια είναι ο θεσμός που πρέπει να μπει μπροστά και να πιέσει την οποιαδήποτε κυβέρνηση. Ο Δήμαρχος Ιθάκης, Διονύσης Στανίτσας, αναφέρθηκε, πέραν των άλλων, στο πολύ σημαντικό πρόβλημα που υπάρχει στο διπλανό νησί μας για τους επαγγελματίες που έχουν καθίσματα στην παραλιακή του Βαθέως και άλλων περιοχών. Χαρακτήρισε οξύ το πρόβλημα και ζήτησε άμεση λύση. Ο Δήμαρχος Αργοστολίου, Θεόφιλος Μιχαλάτος έθιξε δύο πολύ σοβαρά προβλήματα που μπορεί να στοιχίσουν στην Κεφαλονιά άμεσα. Το ένα ήταν με την παρουσία λεμβών στο Αργοστόλι και το… χαράτσι που θα πληρώσουν σε αυτές τα 200 κρουαζιερόπλοια που θα έρθουν φέτος. Το άλλο είχε να κάνει με πολεοδομικό πρόβλημα, αφού όπως τόνισε στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη όποιος δεν έχει δέκα στρέμματα δεν μπορεί να χτίσει μια μικρή ξενοδοχειακή μονάδα. Αυτό, όπως είπε στοιχίζει στην ανάπτυξη των νησιών μας. Με τα καλύτερα λόγια για το Επιμελητήριο και τον πρόεδρό του μίλησε ο Βουλευτής, Παναγής Καππάτος, ο οποίος στο δεύτερο μέρος της ομιλίας του στάθηκε στους τέσσερις βραβευθέντες συγκινώντας όλους όσους βρισκόταν στην αίθουσα.

Η ώρα των βραβεύσεων και το συγκινησιακό χειροκρότημα
Η πρώτη βράβευση αφορούσε τον Δήμαρχο Ιθάκης, Διονύση Στανίτσα, που στο πρόσωπό του το Επιμελητήριο τίμησε τους επαγγελματίες της Ιθάκης, αφού και ο ίδιος ο Δήμαρχος από το 1999 διατηρεί επιχείρηση εκεί. Την πλακέτα παράδωσε ο κ. Σπαθής. Η δεύτερη βράβευση αφορούσε τον π. Νομάρχη, Δήμαρχο και Κοινοτάρχη, Γεράσιμο Μεταξά, για την προσφορά του στα νησιά μας τόσο μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση (από το 1982 ως το 2008) όσο και μέσα από τις έρευνές του και το συγγραφικό του έργο αναφορικά με την αρχαία Κεφαλονιά. Την πλακέτα παρέδωσε ο Δήμαρχος Αργοστολίου, Θεόφιλος Μιχαλάτος. Η τρίτη βράβευση έγινε στον γηραιότερο επιχειρηματία και συγγραφέα, Σπύρο Αντωνάτο, ο οποίος ήταν μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου από το 1964 ως το 1995. Την πλακέτα παρέδωσε ο Γραμματέας του Επιμελητηρίου, Χρήστος Καμπανός. Η τελευταία βράβευση αφορούσε τον εκλιπόντα ιατρό, Σπύρο Λυκιαρδόπουλο, για το τεράστιο έργο και την ανιδιοτέλειά του στο χώρο της υγείας στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη. Την τιμητική πλακέτα παρέλαβε ο αδελφός του, Μαρίνος, από τον Οικονομικό Επόπτη, Γιώργο Λασκαράτο. Οι τρεις εν ζωή τιμώμενοι ευχαρίστησαν τον Σταύρο Σπαθή για την βράβευσή του ο καθένας, όπως έκανε και ο αδελφός του γιατρού Λυκιαρδόπουλου. Σε όλες τις απονομές το χειροκρότημα ήταν δυνατό και ιδιαίτερα ζεστό από όλον τον κόσμο.

Η κοπή της πίτας, τα φλουριά και το υπόλοιπο πρόγραμμα
Λίγο πριν από το τέλος της εκδήλωσης ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ.κ. Δημήτριος ευλόγησε την βασιλόπιτα μιλώντας και ο ίδιος με τα καλύτερα λόγια για τους επαγγελματίες του νομού μας και για τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, τον οποίο συνεχάρη για ότι έκανε μέσα στο 2019. Η φετινή βασιλόπιτα είχε τέσσερα φλουριά, που αντιστοιχούσαν σε τέσσερις χειμερινούς προορισμούς, προσφορά των ταξιδιωτικών γραφείων Έρτσος, Κουλουμπής και Κατσούρης. Ακολούθησε μπουφές για όλους, την ώρα που στο χώρο του Επιμελητηρίου υπήρχε live Μουσική (Γρηγόρης Βλαχούλης, Ελευθερία Έντουαρτς). Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν πλήθος Αντιδημάρχων, Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβούλων, ωστόσο αρνητική εντύπωση προκάλεσε η απουσία του Δημάρχου Ληξουρίου, Γιώργου Κατσιβέλη, που δεν έχει παρουσιαστεί στο Επιμελητήριο ούτε στα 100 χρόνια ούτε στην πίτα του. Παρών ήταν και η Levante Ferries με τον αντιπρόσωπό της, Γιάννη Πυλαρινό. Αξίζει να αναφέρουμε την άρτια παρουσίαση της εκδήλωσης από την Δέσποινα Λάσκαρη. Επίσης πρέπει να πούμε ότι ο Αντιπεριφερειάρχης, Σταύρος Τραυλός, λόγω υποχρεώσεών του στην Αθήνα δεν βρέθηκε στην εκδήλωση, ωστόσο έστειλε θερμό χαιρετισμό.

Ρεπορτάζ Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ (κείμενο, φώτο) ΧΩΡΙΣ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΔΕΙΑ

 

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed