Ανδρέας Γρηγορόπουλος: «Νουθεσίας το ανάγνωσμα…»

Στο «παιδικό» μου το μυαλό αδυνατώ να συλλάβω πως γίνεται η προσωπική μου αγωνία αλλά και η αγωνία των συμπολιτών μου, τους οποίους εκπροσωπώ με θεσμικό ρόλο, να μετατρέπεται σε επιθετικό αντιπολιτευτικό όπλο απέναντι σε ένα Ληξούρι κατεστραμμένο.
Κάναμε και μνημόσυνο για το πρώτο σεισμό θα κάνουμε και για το δεύτερο. Δε πιάνει. Ούτε μνημόσυνο, ούτε ξόρκι, ούτε μαγεία…. Έξι χρόνια τα κάναμε και δε πιάνουν… άλλαξε και κυβέρνηση… Άραγε από πότε η αγωνία του τόπου είναι αποκλειστικό προνόμιο του κ. Κατσιβέλη, του κ. Αραβαντινού, του κ. Ρουχωτά και του κ. Μαντζουράτου; Απαγόρευση «μαθημάτων» και διωγμός των «καθηγητών». Τα λέγαμε στο Δήμαρχο και ανέβαζαν «στροφές» οι υπόλοιποι. Κανένας δάσκαλος δε θέλει να ακούσει τη γνώμη του μαθητή. Κάθε μαθητής είναι υποκινούμενος από «κάποια» αόρατη δύναμη και τον σώζει η καλή του πρόθεση. Δημοτικό Συμβούλιο ο Δήμαρχος και οι άλλοι… Πέντε ψήφοι κανονίζουν την πορεία του Ληξουρίου… Πολιτικός «φασισμός»… στη διαχείριση μιζέριας… της δικής μας μιζέριας. Και ρομαντισμός τα «παιδιά»… γιατί στο σχολείο μας διάβαζαν Ρίτσο… «αν όλα τα παιδιά της γης…». Αλλά τελικά η πολιτική είναι που θα σε πάρει από το χέρι και θα σε κάμει να κάμεις καλό στο τόπο. Όχι η πολιτική που έχεις στο μυαλό σου εσύ, ως άνθρωπος με αγωνίες και ελπίδα για το τόπο σου αλλά η «πολιτική» που ορίζει το εκάστοτε σύστημα.
-Έχετε πολιτικό λόγο πλέον, μην λέτε ότι δεν ήρθατε να κάμετε πολιτική. Είστε εξουσία, αλλά θα σας πούμε εμείς τι θα λέτε… Δε θα μας πείτε ότι είσαστε και ανεξάρτητοι… όλοι είναι εξαρτημένοι…
-Μα ζούμε στο Ληξούρι… και είμαστε εξαρτημένοι… τόσα χρόνια στο Δήμο Κεφαλονιάς και επιτέλους η «εξάρτηση» πέρασε στα δικά μας κατάλληλα χέρια. Και όλοι μαζί σηκώνουμε τα μανίκια να κάμουμε δουλειά. Γιατί αν δε κάμουμε δουλειά και ξανακάμει κανένα σεισμό θα γκρεμιστεί η εξάρτησή μας και θα πάρουμε να φύγουμε… και καλά εμείς δε θα φύγουμε… ήμουνα νιός και γέρασα το «παιδί»… τρεις κι ο κούκος μείναμε… (Νυχτερινές σκέψεις)
Πάμε στις πρωινές…
Ως Κοινότητα Ληξουρίου θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους Δημοτικούς Συμβούλους όλων των παρατάξεων για τις χθεσινοβραδινές τους συμβουλές, νουθεσίες κλπ. Ως νεοεισερχόμενοι στο πολιτικό στίβο μένουμε άναυδοι από τις δημοκρατικές διαδικασίες που ακολουθούνται αλλά και από τις δημοκρατικές συμπεριφορές. Επίσης άναυδοι μένουμε για την λασπολογία και την συκοφαντική αναλήθεια συγκεκριμένων ΜΜΕ. Δε σας πτοεί τίποτα. Επίθεση ακόμη και σε ανθρώπους που δε μπορείτε πολιτικά να τους προσάψετε το παραμικρό. Επίθεση επειδή πήραμε το λόγο να υπερασπιστούμε το Ληξούρι. Η Κοινότητα Ληξουρίου ήταν, είναι και θα είναι τουλάχιστον έως το τέλος της θητείας της ανεξάρτητη. Δεν είμαστε φερέφωνο κανενός και ως θεσμός δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να μας κάνει υποδείξεις στο τι ακριβώς θα πρέπει να λέμε όταν παίρνουμε το λόγο. Επίσης το λόγο θα τον παίρνουμε όποτε και αν εμείς το κρίνουμε αναγκαίο με γνώμονα το συμφέρον των συμπολιτών μας. Απαιτούμε σεβασμό του θεσμού που εκπροσωπούμε από κάθε άλλο θεσμό και θεσμικό εκπρόσωπο. Τον ίδιο σεβασμό, που ο κάθε θεσμός πρέπει να έχει και οφείλουμε να του δείχνουμε.
Επίσης ο νόμος απαιτεί την συνεργασία της Κοινότητας με το Δήμο προς όφελος των πολιτών. Πουθενά δεν ορίζει κανένας νόμος ότι η συνεργασία Κοινότητας και Δήμου αποτελεί συμπολίτευση ή αντιπολίτευση όπως κατά το δοκούν και κατά περίπτωση κάποιοι εκλαμβάνουν. Δε θα πάρουμε ποτέ τις «πλάτες» καμίας παράταξης αλλά όταν συμφωνούμε και συμπίπτουν οι απόψεις μας με οποιαδήποτε παράταξη δεν θα ανεχθούμε να μας κατηγορούν για συνεργασία. (Τι κατηγορία και αυτή;) Καλύτερα θα είναι να κοιτάξει ο καθένας τις εξωθεσμικές συνεργασίες που συνάπτει και να μας αφήσει εμάς στη μοναξιά της θεσμικής μας ανεξαρτησίας. Θα είμαστε λοιπόν υπόλογοι απέναντι στους συμπολίτες μας και μόνο, στο γεγονός ότι στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο πήραμε θέση αναδεικνύοντας τη αλήθεια.
Με έντονο λοιπόν ύφος, όπως θέλουν κάποιοι, θυμίσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο πως δεν βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο. Επίσης τους θυμίσαμε ότι είναι υποχρεωμένοι, τουλάχιστον από τη συνείδηση και την αλήθεια του λόγου τους, να συνεργαστούν μεταξύ τους για την επάνοδο στην κανονικότητα. Διότι αυτό που ζούμε δεν μπορεί και δεν είναι κανονικότητα. Ζητήσαμε σε όλες τις παρατάξεις (και αυτής του Δημάρχου) να βρουν ένα τρόπο να συνεργαστούν για να ξεκινήσει επιτέλους έστω και μισό έργο στο πολύπαθο Ληξούρι. Να βάλουν όλοι λίγο εμφιαλωμένο (από το δίκτυο δε κάνει) νερό στο κρασί τους. Επίσης στηρίξαμε και θέσεις άλλων Κοινοτήτων στο κοινό μας πρόβλημα που ακούει στο όνομα «εγκατάλειψη». Εγκατάλειψη και από τον πρώην Δήμο Κεφαλονιάς, που ποτέ δε κρύψαμε ως Κοινοτική παράταξη ότι έχει τη μέγιστη ευθύνη και φαντάζομαι άπαντες γνωρίζουν ότι ο νυν Δήμαρχος Ληξουρίου κ. Κατσιβέλης ήταν σύμβουλος. Δυστυχώς για κάποιους, ευτυχώς για εμάς δε πρόκειται να καθίσουμε να μεμψιμοιρούμε για το παρελθόν. Θέλουμε να πάμε μπροστά. Άλλωστε το ζητούμενο «διάσπαση Δήμου» επετεύχθη και έχει έρθει ώρα για δουλειά. Είπαμε δηλαδή αυτά που οφείλαμε να πούμε. Αυτά που ο κάθε συμπολίτης μας λέει.
Εκπροσωπήσαμε τους συμπολίτες μας για το συμφέρον τον συμπολιτών μας και του τόπου μας. Λυπηρή διαπίστωσή μας, είναι ότι στο άκουσμα της συνεργασία οι περισσότεροι Δημοτικοί Σύμβουλοι βγάζουν σπυριά. Και κάνουν διαγωνισμό ποιος θα κάνει πρώτος υποχώρηση για να επέλθει συνεργασία. (Δείτε το βίντεο είναι απίστευτο) Σκεφτείτε τι θα γινόταν αν διεκδικούσαν και διαφορετικό πράγμα. Λυπούμαστε που ο «Κλεισθένης» περιόρισε της αρμοδιότητες των Κοινοτήτων. Και είναι αλήθεια ότι χωρίς αρμοδιότητες είμαστε σχεδόν διακοσμητικοί. Ευτυχώς που έχουμε και λόγο. Προσωπικά μου προκάλεσε γέλιο και μόνο γέλιο η αναφορά συγκεκριμένου site περί χρημάτων. Είναι τουλάχιστον γελοίο να πιστεύεις ότι ως Κοινότητα έχουμε αγωνία να διαχειριστούμε τα δύο χιλιάδες ευρώ της παγίας. Τι να τα κάνει αυτά τα λεφτά μια Κοινότητα, όταν δεν επαρκούν ούτε για τη κατασκευή ενός site της δικής σας εμβέλειας;;; Όταν και εάν πάρουμε ως Κοινότητα το τρομερό αυτό ποσό να είστε σίγουροι ότι δε θα κρύψουμε το παραμικρό και σίγουρα θα το διαθέσουμε προς όφελος και εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας.
Και επειδή αν συνεχίσω νιώθω ότι λερώνομαι σταματάω εδώ. Όμως τουλάχιστον για τα επόμενα τέσσερα χρόνια να είστε άπαντες σίγουροι ότι η Δημοτική Κοινότητα Ληξουρίου θα παραμείνει ανεξάρτητη εκπροσωπώντας τους πολίτες του Ληξουρίου και θα δουλέψουμε έως εκεί που ο νόμος μας επιτρέπει για να ορθοποδήσει ο τόπος μας και να δούμε εμείς και οι συμπολίτες επιτέλους άσπρη μέρα. Εύχομαι να καταλάβουμε όλοι πόσο απαραίτητη είναι η συνεργασία και οι αμοιβαίες υποχωρήσεις όταν πρόκειται για το Ληξούρι.

Γρηγορόπουλος Κυρ. Ανδρέας
Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Ληξουρίου

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed