Στα χνάρια του… Μάρκο Πόλο βαδίζει η Τουριστική Επιτροπή, άνοιγμα στην αγορά της Κίνας, αλλά από τον Σεπτέμβριο και μετά

Συνεδρίασε για πρώτη φορά επίσημα χθες η Τουριστική Επιτροπή του Δήμου Αργοστολίου, παρουσία του Δημάρχου, Θεόφιλου Μιχαλάτου, όπου την απασχόλησαν δύο βασικά θέματα. Η Κινεζική τουριστική αγορά και η εποχικότητα του τουρισμού μας, που θα αναλυθεί σε άλλο ρεπορτάζ.
Μπορεί στην Κίνα αυτή την ώρα να είναι όλοι απασχολημένοι με τον κορωναϊό, ωστόσο δεν παύει μια χώρα με πάνω από 1,5 δισεκατομμύριο κατοίκους να αποτελεί μήλον της έριδος για τουριστικούς προορισμούς, ανάμεσα στους οποίους βρίσκεται και η Κεφαλονιά. Ήδη οι πρώτες κρούσεις έχουν γίνει, ενώ το καλοκαίρι που μας πέρασε κλιμάκιο δημοσιογράφων και τουριστικών πρακτόρων επισκέφτηκε την Κεφαλονιά για να δει από κοντά και να αξιολογήσει το τουριστικό μας προϊόν. Η Έφη Στεφανάτου, γνώστρια του κινεζικού θέματος, ανέλαβε να ενημερώσει χθες τα μέλη της επιτροπής και να τους προτείνει τρόπους προσέγγισης της αγορά της Κίνας. Η κα Στεφανάτου διευκρίνισε ότι οι Κινέζοι ταξιδεύουν όλο τον χρόνο και δεν χρειάζεται να επικεντρωθούμε μόνο τους δύο κρίσιμους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Μάλιστα, ανέφερε ότι το… πικ των Κινέζων αναφορικά με τις διακοπές τους στο εξωτερικό γίνεται Ιανουάριο, τον Μάιο και τον Οκτώβριο. Τοποθετήθηκαν σχεδόν όλα τα μέλη μετά την εισήγηση της κας Στεφανάτου, με τον πρώην Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού, Σπύρο Γαλιατσάτο, να δίνει εικόνα από την κινεζική αγορά και να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι: «Δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι να κάνουμε… επίθεση στην Κίνα. Πρέπει να έχουμε τα μάτια μας πάνω της και να γίνουν οι πρώτες διεργασίες και επαφές, αλλά δεν πρέπει να αφήσουμε τις ήδη υπάρχουσες αγορές (Βρετανική, Ολλανδική, Γερμανική και Ιταλική) οι οποίες αποτελούν το 80% του τουρισμού μας».
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και πρόεδρος των Ξενοδόχων, Γεράσιμος Τιμοθετάτος, που τόνισε ότι η Κεφαλονιά δεν είναι ακόμη έτοιμη να κάνει το μεγάλο άλμα προς την Κίνα. «Ας αφήσουμε να περάσει αυτό το καλοκαίρι, να φτιάξουμε τις κατάλληλες υποδομές για Κινέζους τουρίστες και από τον Σεπτέμβριο να ξανασυζητήσουμε πιο ζεστά και πιο τεκμηριωμένα το θέμα», ανέφερε. Ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου, Ανδρέας Παντελιός, μίλησε για την δική του εμπειρία ταξιδεύοντας στην Κίνα και κατέληξε και αυτός στο συμπέρασμα ότι «η Κεφαλονιά βρίσκεται ακόμη πολύ μακριά από το να δεχθεί οργανωμένο τουρισμό από την Κίνα». Ο Δήμαρχος, Θεόφιλος Μιχαλάτος, στη δική του τοποθέτηση αναρωτήθηκε αν πρέπει να ανοίξει τώρα η αγορά της Κίνας. «Οι σχέσεις της πατρίδας μας με την Κίνα βελτιώνονται συνεχώς με τις διάφορες εμπορικές και όχι μόνο συμφωνίες. Ωστόσο, είναι προτεραιότητα αυτή την στιγμή για την Κεφαλονιά να ανοίξει την τουριστική αγορά της Κίνας;» Ο πρόεδρος της Επιτροπής και Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Νίκος Κουρκουμέλης, στο φινάλε της συζήτησης, συμφώνησε ότι η Κεφαλονιά μπορεί να δεχθεί οργανωμένο τουρισμό από την Κίνα, αλλά πρώτα πρέπει να προηγηθούν πολλά πράγματα, κυρίως στις υποδομές.

Ρεπορτάζ Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ (κείμενο, φώτο) ΧΩΡΙΣ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΔΕΙΑ

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed