Καίρια και εποικοδομητική η συνάντηση της Περιφερειάρχη με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, ανοίγουν δρόμοι… αγώνων και συνεργασίας

Πολύ σημαντική συνάντηση πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα μεταξύ της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Ρόδης Κράτσα και του προέδρου του Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς-Ιθάκης, Σταύρου Σπαθή.
Στη σύσκεψη αυτή έλαβαν ακόμη μέρος ο Αντιπεριφερειάρχης, Σταύρος Τραυλός, οι δύο αντιπρόεδροι του Επιμελητηρίου, Ανδρέας Παντελιός και Σπύρος Γασπαρινάτος, ο Γραμματέας, Χρήστος Καμπανός και ο διευθυντής, Νεκτάριος Βαβάσης. Τρία ήταν τα σημαντικότερα θέματα που συζητήθηκαν, τα οποία στην κυριολεξία «καίνε» τόσο την Περιφέρεια όσο και το Επιμελητήριο, στα οποία αν δεν βρεθεί λύση θα υπάρξουν πολύ σοβαρά θέματα στην πορεία. Το πρώτο είχε να κάνει με το περιφερειακό Επιμελητήριο, το οποίο βρίσκεται σε… ύπνωση εδώ και δύο χρόνια, σε αντίθεση με άλλα περιφερειακά Επιμελητήρια της χώρας, που λαμβάνουν σοβαρές αποφάσεις και λύνουν προβλήματα. Ο κα Κράτσα πρότεινε στον κ. Σπαθή να ξεκινήσει όλες εκείνες τις διαδικασίες, προκειμένου να λειτουργήσει και πάλι ο θεσμός. «Πιστεύω ότι Περιφέρεια και περιφερειακό Επιμελητήριο πρέπει να συνεργαστούν, κάτι που στην παρούσα φάση δεν γίνεται», τόνισε η κα Κράτσα και συνέχισε: «Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λευκάδας, Σωτήρης Σκιαδαρέσης, είναι πολύ απασχολημένος με τον ΕΟΑΕΝ, οπότε απομένετε εσείς κ. Σπαθή με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ζακύνθου, Φώτη Κόττη να αναλάβετε πρωτοβουλίες. Η Περιφέρεια θέλει τη συνεργασία, αλλά αυτή πρέπει να γίνει κάτω από κανονικές συνθήκες και όχι όπως γίνεται τώρα».
Το δεύτερο μεγάλο θέμα που συζητήθηκε ήταν το μεγάλο λάθος που έγινε στην Κεφαλονιά αναφορικά με την επέκταση του Lidl, το οποίο από 200 τ.μ. εκτοξεύεται στα 1900 τ.μ. «Αλλάξει ο κοινωνικός ιστός της Κεφαλονιάς, είναι κατάρα για ένα νησί των 35.000 κατοίκων να υπάρχει αυτό το τεράστιο Εμπορικό Κέντρο, που θα πουλάει ακόμη και αυτοκίνητα», ανέφερε ο κ. Σπαθής και συνέχισε: «Έγιναν εγκληματικά λάθη σε αυτή την υπόθεση από τον πρώην Δήμο Κεφαλονιάς, ο οποίος αδιαφόρησε όταν ήταν ακόμη νωρίς. Με τη αδιαφορία του αυτή βρεθήκαμε αντιμέτωποι με ένα σοβαρό πρόβλημα. Όταν πλέον φαινόταν ότι όλα έχουν τελειώσει, ως πρόεδρος της Κράνης, αλλά και ως πρόεδρος του Επιμελητηρίου προσπαθήσαμε να μπλοκάρουμε την επέκταση, κάτι που πετύχαμε για πέντε χρόνια. Ωστόσο, φαίνεται ότι το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω και θα υποστούμε μεγάλη ήττα ως κοινωνία στην Κεφαλονιά. Μέλημά μου είναι να φέρω το θέμα στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, μήπως από εκεί βρεθεί μια λύση, αν και το θεωρώ πολύ δύσκολο». Ο αντιπρόεδρος, Ανδρέας Παντελιός, ενημέρωσε για την ιδιαιτερότητα της Νησιωτικότητας, βάση της Συνθήκης του Μάαστριχ, που επιτρέπει σε μεγάλες επιχειρήσεις να διαθέτουν πάνω από 600 τ.μ. «Είναι ένας όρος της Συνθήκης, που έχει αδρανήσει εδώ και χρόνια, αλλά πρέπει να τον φέρουμε ξανά στο προσκήνιο», ανέφερε. Η κα Κράτσα, τόνισε ότι από την θεσμική πλευρά της ως Περιφερειάρχης θα κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να υπάρχει νομοθετική ρύθμιση από τη Βουλή, που να μπλοκάρει αυτή την επέκταση, αν και χαρακτήρισε δύσκολη ως αδύνατη αυτή την αποστολή, αφού όλα έχουν πάρει τον δρόμο τους μετά το τραγικό λάθος του Δήμου Κεφαλονιάς το 2013.
Το τρίτο θέμα που απασχόλησε τη συζήτηση ήταν το τουριστικό κομμάτι, το οποίο συνδέεται με την Αγροδιατροφική και με το Brexit. Η κα Κράτσα ανέφερε ότι η Αγροδιατροφική αρχίζει να δουλεύει και πάλι και μέσω αυτής Περιφέρεια και Επιμελητήρια θα έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν προκειμένου να προωθήσουν τα τοπικά προϊόντα σε διάφορες εκθέσεις, όπως έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο με την έκθεση της Πολωνίας. Η Περιφερειάρχης ζήτησε συνεργασία από τον Σταύρο Σπαθή για να βγουν μαζί σε εκθέσεις όπως της Βυρηττού και του Ντουμπάι, να «πιάσουν» δηλαδή την αφορά της Μέσης Ανατολής, που θεωρούν ότι θα κυριαρχήσει τα επόμενα χρόνια. Αναφορικά με το Brexit η κα Κράτσα τόνισε για ακόμη μια φορά ότι πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια να παραμείνει ή ακόμη και να μεγαλώσει η τουριστική πίτα από την Βρετανία, μια και αυτή την στιγμή οι τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο κατέχουν το 80 με 85% της τουριστικής αγορά των νησιών μας.
Η συνάντηση έκλεισε με την υπόσχεση που δόθηκε τόσο από την κα Κράτσα όσο και από τον Αντιπεριφερειάρχη, Σταύρο Τραυλό ότι η Περιφέρεια θα στηρίξει και θα συνεισφέρει οικονομικά ώστε το Επιμελητήριο να διοργανώσει το πρώτο δεκαήμερο του προσεχούς Μαΐου την Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και την συνεδρίαση της Διοικητής της Επιτροπής. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα για τον Σταύρο Σπαθή, με το Επιμελητήριο Κεφαλονιάς-Ιθάκης να βαδίζει με σταθερό ρυθμό προς την αναγνώριση σε πανελλήνιο επίπεδο.

Ρεπορτάζ Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΑΙ Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ (κείμενο, φωτο) ΧΩΡΙΣ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΔΕΙΑ

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed