Με… ντρίμπλα αλά Βασίλη Χατζηπαναγή ο Θεόφιλος πέρασε το Τεχνικό Πρόγραμμα όταν οι «αετοί» τον κατηγορούσαν για απευθείας αναθέσεις

Σε μια συζήτηση που παραλίγο να τιναχθεί στον αέρα από τους γνωστούς-αγνώστους, Μάκη Φόρτε και Νίκο Ανουσάκη, με την… βοήθεια του Διονύση Λυκούδη, ο Δήμαρχος ενέργησε ως Βασίλης Χατζηπαναγής αναγκάζοντας όλους πλην Λαϊκής Συσπείρωσης να ψηφίσουν το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Αργοστολίου.
Κατά την διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου ο επικεφαλής της παράταξης «Κεφαλονιά, Νησί για Όλους», Αλέξανδρος Παντελειός, προσπάθησε με την… εναλλακτική πρόταση, την οποία είχαν υπογράψει τόσο ο Μάκης Φόρτες όσο και ο Αλέξανδρος Παρίσης να μπλοκάρει την εισήγηση της Δημοτικής Αρχής αναφορικά με το Τεχνικό Πρόγραμμα. Εκεί συνέβησαν δύο περιστατικά που έκαναν αυτή την εναλλακτική πρόταση καρυδότσουφλο σε τρικυμία. Ο Αλέξανδρος Παρίσης, ενώ είχε και καλά υπογράψει, δεν συμφωνούσε με την πρόταση, όπως δεν συμφωνούσε και ο Σπύρος Πεφάνης με την υπογραφή του κ. Φόρτε, ο οποίος χαρακτηρίστηκε επικεφαλής παράταξης χωρίς παράταξη. Το βασικό όμως θέμα ήταν ότι η πρόταση Παντελειού δεν είχε το οκ και την εισήγηση από τις Τεχνικές Υπηρεσίες και βρεθήκαμε εμπρός στο αδιέξοδο που βρέθηκαν πριν από δέκα ημέρες στο Ληξούρι, εκεί που ψηφίστηκε η πρόταση της αντιπολίτευσης, η οποία κατέρρευσε στην Αποκεντρωμένη. Ποια όμως ήταν η διαφορά μεταξύ της πρότασης της Δημοτικής Αρχής και αυτής του κ. Παντελειού; Ο φόβος μήπως η Δημοτική Αρχή κάνει κατάτμηση έργων και απευθείας αναθέσεις σε δικούς της εργολάβους. Αυτό αποκρούστηκε άμεσα τόσο από τον Δήμαρχο όσο και από τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, Διονύση Μινέτο, ο οποίος εξήγησε για το Μητρώο εργολάβων που ισχύει από τον Σεπτέμβριο του 2019 μετά από νόμο της κυβέρνησης.
Χρειάστηκε αρκετή ώρα για να καταλάβει η αντιπολίτευση (όχι όλοι οι σύμβουλοι) ότι οι καιροί έχουν αλλάξει και ο εκάστοτε Δήμαρχος δεν μπορεί να κάνει ότι θέλει αναφορικά με τις απευθείας αναθέσεις, που πρέπει να υπάρχουν για να λειτουργήσει ένας Δήμος. Όπως σοφά είπε ο Σπύρος Σαμούρης «οι απευθείας αναθέσεις είναι ένα εργαλείο στα χέρια του Δημάρχου για να αντιμετωπιστούν έκτακτες ανάγκες και όχι ο κανόνας όπως είχε κάνει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή». Ο υπαρχηγός των «αετών», Διονύσης Λυκούδης, αλλά και ο Μάκης Φόρτες δεν ήθελαν να πιστέψουν ότι έχουν αλλάξει πολλά πλέον στους Δήμους και ο Δήμαρχος δεν μπορεί να κάνει ότι θέλει. Όταν ο Θεόφιλος Μιχαλάτος για πέντε ή έξι φορές τους εξήγησε ότι δεν θα γίνουν κατατμήσεις έργων και ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα θα προχωρήσει σύμφωνα με τον νόμο, με διαγωνισμούς δηλαδή ή επιλογή μετά από κλήρωση από το Μητρώο εργολάβων, τότε κατάλαβαν και αναγκαστικά σχεδόν ψήφισαν την εισήγηση της Δημοτικής Αρχής, παρά τα… ουρλιαχτά και τις κορώνες του Νίκου Ανουσάκη, που γύρισε τον χρόνο πίσω και θυμήθηκε την αντιπολίτευση που δεχόταν η δική του παράταξη όταν κυβερνούσε την Κεφαλονιά από το 2011 ως το 2019, αναφορικά με τις απευθείας αναθέσεις. Μάλιστα είπε ότι δεν ψηφίζει το Τεχνικό Πρόγραμμα εις ένδειξη διαμαρτυρίας, την ώρα που συμφωνούσε με αυτό. Όπως τόνισε και ο Αντιδήμαρχος, Γιώργος Τσιλιμιδός πως το Τεχνικό Πρόγραμμα είναι φτωχό, αλλά ως νέα Δημοτική Αρχή δεν είχαμε τον χρόνο να προετοιμάσουμε περισσότερα έργα.
Θα μας κρίνουν οι πολίτες για το έργο μας αν είμαστε επιτυχημένοι ή αποτυχημένοι, δώστε μας πίστωση χρόνου να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας, είπε ο Θεόφιλος Μιχαλάτος, όταν ο Άγγελος Κωνσταντάκης πήγε να του πουλήσει… πνεύμα αναφορικά με το προεκλογικό φυλλάδιο του και τα έργα που ανέφερε μέσα. Μάλιστα ο Δήμαρχος τόνισε ότι θα επιδιώξει χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της τάξεως των 7 εκ. ευρώ για την αντικατάσταση και του υπολοίπου δικτύου ύδρευσης στο Αργοστόλι, όπου έχει ακόμη αμιαντοσωλήνες. Ο κ. Μιχαλάτος παραδέχθηκε και αυτός ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα είναι φτωχό, ωστόσο το θεώρησε ως το πρώτο πάτημα για να ξεκινήσουν ή να ολοκληρωθούν έργα που έρχονται από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Ανέφερε ότι το βάρος θα πέσει στις Τοπικές Κοινότητες και παρά τις διαμαρτυρίες του Σπύρου Ματιάτου, ο πρώην Αντιδήμαρχος Ομαλών πήρε την διαβεβαίωση από τον Δήμαρχο ότι η πρώτη τροποποίηση θα αφορά την Κοινότητα Ομαλών και 30.000 ευρώ θα πιστωθούν εκεί. Θύμισε επίσης ότι η γεώτρηση στα Ομαλά θα στοιχίσει 270.000 ευρώ, χρήματα που θα δοθούν από την ΔΕΥΑΚ. Στο τέλος της βραδιάς όλοι οι παρόντες ψήφισαν το Τεχνικό Πρόγραμμα, πλην των Κουρούκλη και Γρηγορόπουλου, που υποστήριξαν τα δικά τους περί ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ντόναλντ Τραμπ…!

Ρεπορτάζ Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ (κείμενο, φώτο) ΧΩΡΙΣ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΔΕΙΑ

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed