Στον αέρα η λυκοφιλία Ρωσίας-Τουρκίας, 33 Τούρκοι στρατιώτες νεκροί μετά από επίθεση Ρώσων και Σύριων στο Ιντλίμπ, ανοίγει τα σύνορα ο Ερντογάν

Κόλαση πυρός είχαμε στη Συρία τη νύχτα που μας πέρασε, αφού συνολικά 33 άνδρες των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας σκοτώθηκαν στον αεροπορικό βομβαρδισμό που εξαπέλυσαν εναντίον τους συριακές κυβερνητικές δυνάμεις στην επαρχία Ιντλίμπ.
Αυτό δήλωσε ο κυβερνήτης της τουρκικής επαρχίας Χατάι, ο Ραχμί Ντογάν, ο οποίος είχε κάνει λόγο νωρίτερα για 29 απώλειες. Ο Ντογάν πρόσθεσε ότι ουδείς από τους δεκάδες άλλους Τούρκους στρατιωτικούς που τραυματίστηκαν βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Εντωμεταξύ, δύο φρεγάτες εξοπλισμένες με το πυραυλικό σύστημα Kalibr, που είναι αντίστοιχο των αμερικανικών πυραύλων Κρουζ, στέλνει εσπευσμένα η Ρωσία στα παράλια της Συρίας από τον στόλο της Μαύρης Θάλασσας. Το πρωί της Παρασκευής το ρωσικό επιτελείο στη Μόσχα ανακοίνωσε πως οι Τούρκοι στρατιώτες που σκοτώθηκαν στο νότιο Ιντλίμπ δεν έπρεπε να βρίσκονται εκεί σύμφωνα με τις υφιστάμενες συντεταγμένες που είχαν στα χέρια τους οι Ρώσοι. Η Μόσχα επιμένει πως η Άγκυρα δεν ενημέρωσε ποτέ και κανέναν για τη μεταφορά Τούρκων στρατιωτών σε αυτό το σημείο. Ο βομβαρδισμός των τουρκικών θέσεων σημειώθηκε στην τοποθεσία Μπιλ Γιουν, νοτιοδυτικά της κωμόπολης Σερακέμπ επί του κόμβου που συνδέει τους δύο αυτοκινητοδρόμους Μ4 και Μ5 της Συρίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από νοσοκομεία στη νότια Τουρκία, οι νεκροί Τούρκοι στρατιώτες πρέπει να είναι πολύ περισσότεροι, αλλά το ελεγχόμενο σύστημα των τουρκικών ΜΜΕ από το καθεστώς Ερντογάν δεν επιτρέπει τη δημοσίευση των πραγματικών ειδήσεων. Ήδη παρατηρείται από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή τεράστιο πρόβλημα στη λειτουργία των μέσω κοινωνικής δικτύωσης. Πληροφορίες την Παρασκευή το πρωί αναφέρουν πως έχουν «πέσει» Facebook και Twitter στη χώρα αυτή. Στην κήρυξη ενός αδήλωτου πολέμου προς την Ευρώπη και βεβαίως την Ελλάδα προχώρησε ο Ταγίπ Ερντογάν μετά τους δεκάδες νεκρούς Τούρκους στρατιώτες στο Ιντλίμπ από αεροπορικούς βομβαρδισμούς των τουρκικών θέσεων, προφανώς από ρωσικά αεροσκάφη. Η Άγκυρα αποφάσισε να υλοποιήσει τον εκβιασμό της και να ακυρώσει τη συμφωνία της με την ΕΕ για τους πρόσφυγες και μετανάστες. Η είδηση έγινε γνωστή το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή, από ανώτερο Τούρκο αξιωματούχο, ο οποίος μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters είπε πως η Τουρκία αποφάσισε να ανοίξει τα σύνορά της προς όλους τους Σύρους πρόσφυγες που έχουν βρει καταφύγιο στο έδαφός της για να πάνε στην Ευρώπη.
Οι τουρκικές αρχές διέταξαν όλες τις συνοριακές φρουρές και την ακτοφυλακή να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους. Την είδηση επιβεβαίωσε με δημοσίευμά της και η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah. Επί της ουσίας η απόφαση αυτή της Άγκυρας σημαίνει πως ακυρώνει τη συμφωνία με την Ε.Ε. για τους πρόσφυγες και μετανάστες. Προηγουμένως είχε γίνει γνωστό πως στο νότιο μέρος του θύλακα Ιντλίμπ πραγματοποιήθηκε σφοδρή αεροπορική επίθεση κατά τουρκικών θέσεων με αποτέλεσμα να υπάρξει εκατόμβη νεκρών Τούρκων στρατιωτικών. Εν τω μεταξύ, βίντεο και φωτογραφίες που αναρτώνται στο διαδίκτυο δείχνουν Σύριους και άλλους μετανάστες να κατευθύνονται προς τα δυτικά σύνορα της Τουρκίας σίγουροι πως δεν θα ενοχληθούν από Τούρκους συνοριοφύλακες. Ήδη πολλοί πρόσφυγες που βρίσκονται στην Αδριανούπολη δείχνουν χαμογελαστοί, καθώς ετοιμάζονται για το πολυπόθητο ταξίδι τους με προορισμό την Ευρώπη. Σύμφωνα με το τουρκικό μέσο ενημέρωσης, πρόκειται για ένα γκρουπ προσφύγων, οι οποίοι με μία τσάντα στην πλάτη τους περπατούν προς τα σύνορα με την Ελλάδα, ελεύθεροι και ανενόχλητοι από τους Τούρκους συνοριοφύλακες. Οι πρόσφυγες ξεκίνησαν το ταξίδι τους αμέσως μετά τον θάνατο των Τούρκων στρατιωτών σε συριακό έδαφος και την ανακοίνωση του Ερντογάν ότι ανοίγει τα σύνορα. Αυτό το γκρουπ των προσφύγων, αποτελείται από περίπου 300 άτομα, ανάμεσά τους και πολλά γυναικόπαιδα.
Αμέσως μετά συνεδρίασε εκτάκτως το Τουρκικό Εθνικό Συμβούλιο υπό τον Ταγίπ Ερντογάν. Τα τουρκικά ΜΜΕ άρχισαν να ανακοινώνουν μεγάλες απώλειες στο Ιντλίμπ. Στην αρχή έκαναν λόγο για 9 και στη συνέχεια για 22 νεκρούς χωρίς να προσδιορίζουν από πού προήλθε η αεροπορική επίθεση. Τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή κυκλοφορούσαν με ένταση πληροφορίες στο διαδίκτυο πως τουρκικά F-16 είχαν απογειωθεί από τη βάση του Ντιγιαρμπακίρ με προορισμό το Ιντλίμπ. Δεν είχε καταστεί δυνατόν να επιβεβαιωθεί η πληροφορία στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη. Οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας πλήττουν με πυροβολικό τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή θέσεις του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, λίγες ώρες αφότου υπέστησαν 22 απώλειες, σύμφωνα με την τουρκική προεδρία. Προηγουμένως και περίπου στις 22:00 το βράδυ της Πέμπτης το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας κατήγγειλε πως η Τουρκία παραβιάζει τη συνθήκη του Σότσι για τη Συρία και συγκεκριμένα για τον θύλακα του Ιντλίμπ. Αν ισχύσει από την Παρασκευή το πρωί η απελευθέρωση της συνοριακής γραμμής της Τουρκίας προς τους Σύριους πρόσφυγες, τότε καθίσταται σαφές πως θα πρέπει να αναμένονται κυρίως από Αφγανιστάν και το Ιράν, αλλά και αφρικανικές χώρες προς την Ελλάδα, Βουλγαρία και Κύπρο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed