Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Διεπιστημονικής Ακαδημίας εξελέγη πρόσφατα το τακτικό μέλος της Αναστάσιος-Ιωάννης Μεταξάς

Το ανώτατο αυτό επιστημονικό ίδρυμα σχεδιάζει και εποπτεύει διακλαδικές έρευνες στις οποίες μετέχουν διακεκριμένοι επιστήμονες από πολλές ευρωπαϊκές χώρες και από διάφορες γνωστικές περιοχές με στόχο την διασφάλιση μιας όσο γίνεται πληρέστερης «επιστημονικής διαπραγμάτευσης», τόσο στο χώρο των θετικών, όσο και σε εκείνο των κοινωνικών επιστημών.
Αν και ο κύριος όγκος των εργασιών και των δημοσιεύσεων επικεντρώνεται στις θετικές επιστήμες, ο Καθηγητής Μεταξάς εξελέγη για την συμβολή του σε ανοικτές συνέργειες διακλαδικού τύπου. Είναι ο μόνος Έλληνας που μετέχει σε αυτόν τον ανώτατο ευρωπαϊκό θεσμό, με ιστορική έδρα την École Polytechnique, ανάμεσα σε επιστήμονες που έχουν τιμηθεί με μεγάλες διεθνείς διακρίσεις. Στην Ακαδημία αυτή δεν εκλέγεται κανείς μετά από υποβολή προσωπικής υποψηφιότητας, αλλά επιλέγεται με εσωτερική τιμητική πρόταση και απόφαση της Συγκλήτου.
Ο Καθηγητής Μεταξάς, ο οποίος είναι Επίτιμος Καθηγητής και Επίτιμος Διδάκτωρ διαφόρων Πανεπιστημίων, διευθύνει το «Διεπιστημονικό Σεμινάριο στη γαλλική και την ελληνική γλώσσα» στο οποίο συμπράττουν τα Πανεπιστήμια Αθηνών, το Πανεπιστήμιο της Κρήτης, το Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου (École Doctorale) και το Πανεπιστήμιο της Βουδαπέστης με θέμα «Σχέσεις Τέχνης Τεχνολογίας και Εξουσίας». Αυτό το μεταπτυχιακό πρόγραμμα έχει ως στόχο την κριτική αξιολόγηση «παρακείμενων» πηγών πληροφόρησης, κάτι, που όπως μας είπε, ενισχύει την «δημοκρατία στην γνωστική περιπέτεια».
Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι μετά από άδεια της Académie Européenne Interdisciplinaire des Sciences συγκροτήθηκε στην Αθήνα με δική του φροντίδα και ευθύνη και σε συνεργασία με τον Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κώστα Μαυριά, Πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής των Ελλήνων, ένας άτυπος όμιλος με τίτλο Rencontres Interdisciplinaires Franco-Helléniques στον οποίο μετέχουν εκλεκτοί στοχαστές, γαλλόφωνοι και μη, των Επιστημών, των Γραμμάτων και των Τεχνών.

Μάκης Μεταξάς

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed