Ο Κοροναϊός δεν πρέπει να γίνει «Μαύρος Κύκνος» στο τουρισμό μας

Ο “Μαύρος Κύκνος”, δηλαδή το σπάνιο απρόβλεπτο γεγονός που επιδρά αρνητικά στη ζωή όλων μας, εξ αιτίας του Κοροναϊού όπως φαίνεται από τα πρώτα στοιχεία ρίχνει τον τουρισμό στο κόσμο (οι προβλέψεις του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού μιλάνε για απώλειες τουλάχιστον 22 δις Ευρώ παγκοσμίως) αλλά και στην χώρα μας.
Πιο συγκεκριμένα, σε παγκόσμιο επίπεδο ενδεικτικό των επιπτώσεων στο διεθνή τουρισμό από την απρόβλεπτη εμφάνιση του Κοροναϊού φέτος είναι πτώση του τουρισμού στην Γαλλία κατά -30% με -40% και η πρόσφατη χρεοκοπία της Βρετανικής αεροπορικής εταιρείας Flybe! Στην Ελλάδα ακυρώσεις κρατήσεων τουριστών, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί για το Μάρτιο και Απρίλιο. Ενώ υπάρχουν φόβοι ότι ακυρώσεις θα πραγματοποιηθούν και από τον Μάιο και μετά αν ο θερμός καλοκαιρινός καιρός δεν μειώσει δραστικά τα κρούσματα Κοροναϊού στο κόσμο.
Όμως, μειώσεις στα πολυπόθητα τουριστικά έσοδα της Ελλάδας (τα οποία για το 2019 έφτασαν το ποσό ρεκόρ των 18,15 δις Ευρώ) δεν θα πραγματοποιηθούν μόνο επειδή δεν θα θέλουν οι ξένοι να ταξιδέψουν μακριά από την ασφάλεια των σπιτιών τους. Θα υπάρξουν μειώσεις και λόγω των εκτιμήσεων των επιπτώσεων του Κοροναϊού στην παγκόσμια οικονομία, όπου γίνεται λόγος από έρευνα του Australian National University για συρρίκνωση κατά -2,3 τρις δολάρια του παγκόσμιου ΑΕΠ, επειδή λόγω της πτώσης των εισοδημάτων των υποψηφίων τουριστών δεν θα μπορούν να ξοδέψουν χρήματα στο εξωτερικό.
Όμως, είμαι αισιόδοξος ότι μέχρι το ευεργετικό για την υγεία όλων πολύ θερμό Ελληνικό καλοκαίρι ο Κοροναϊός θα έχει, έστω προσωρινά, ξεχαστεί στις χώρες των τουριστικών πελατών μας και με τη διαφημιστική βοήθεια των Δήμων της Κεφαλονιάς και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στα ΜΜΕ του Εξωτερικού οι κάτοικοι κυρίως της Ευρώπης, Κινέζοι τουρίστες άλλωστε σπάνια επισκέπτονται την Κεφαλονιά μας, θα θελήσουν να γευτούν ξανά φέτος τις ξένοιαστες διακοπές τους στο τόπο μας που τόσο έχουν ανάγκη στην φετινή δύσκολη για όλους μας χρονιά!

Σπύρος Καγκάδης

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed