Ενημέρωση από τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Κεφαλονιάς

Επειδή δεχόμαστε ερωτήματα από τους ασθενείς μας αλλά και από συναδέλφους οδοντίατρους για το ποια θα πρέπει να είναι η ατομική και συλλογική μας στάση στο θέμα της εξελισσόμενης πανδημίας από τον κορονοϊό COVID-19, ώστε να προστατευτούμε οι ίδιοι και να προστατεύσουμε τους ασθενείς μας και το κοινωνικό σύνολο, το Διοικητικό Συμβούλιο του Οδοντιατρικού Συλλόγου Κεφαλληνίας εκδίδει το παρόν Δελτίο Τύπου.
Θεωρούμε ότι η εξέλιξη της επιδημίας -γενικά αλλά και ειδικότερα στην ιδιαίτερη πατρίδα μας- βρίσκεται στην πιο κρίσιμη φάση και θα βρίσκεται στη φάση αυτή για τις επόμενες ημέρες. Η Οδοντιατρική ασκείται πάντα στα οδοντιατρεία μας με υπευθυνότητα και με ασφάλεια και όλοι οι συνάδελφοι είναι ενημερωμένοι, τόσο από την βασική τους εκπαίδευση όσο και από την συμμετοχή τους στην Συνεχή Επαγγελματική Επιμόρφωση, για τα επιμέρους θέματα, που σχετίζονται με την άσκησή της και ιδιαίτερα για τα μέτρα πρόληψης της διασποράς των λοιμώξεων. Ωστόσο, η παρούσα συγκυρία, λόγω των ιδιαίτερων επιδημιολογικών χαρακτηριστικών του ιού COVID-19, της εξάπλωσής του ήδη σε ένα κρίσιμο ποσοστό του πληθυσμού και της έλλειψης από τη διεθνή αγορά επαρκούς ποσότητας μέσων ατομικής προστασίας των οδοντιάτρων, θεωρούμε σκόπιμο για το επόμενο χρονικό διάστημα:
Α) Να ελαττωθεί η ροή των ασθενών στα οδοντιατρεία μας και να αναβάλλονται όσο είναι εφικτό οι φάσεις της οδοντιατρικής θεραπείας που είναι δυνατόν να αναβληθούν.
Β) Να αναφέρεται τηλεφωνικά, πριν την προσέλευση του ασθενούς στο οδοντιατρείο, κάθε υποψία έκθεσης στον κορονοϊό και κάθε πιθανή παρουσία αναπνευστικής λοίμωξης. Να αποφεύγεται η χωρίς προηγούμενη ενημέρωση προσέλευση στα οδοντιατρεία.
Γ) Να τηρούνται οι βασικοί και οι πρόσθετοι κανόνες υγιεινής από τους ασθενείς σε όλους τους χώρους των οδοντιατρείων (αίθουσα αναμονής, τουαλέτα).
Στόχος της πολιτικής αυτής είναι να προγραμματίζεται ορθολογικά η οδοντοθεραπεία, να δίδεται άνεση χρόνου στους οδοντιάτρους για την αναγκαία προετοιμασία του ιατρείου και να εξοικονομείται προστατευτικό υλικό, που θα βοηθήσει μακροπρόθεσμα αν η επιδημία κρατήσει πολύ. Επιπλέον, σκοπός είναι να μειωθεί ο συγχρωτισμός, που κάποιες φορές παρατηρείται στις αίθουσες αναμονής των ιατρείων μας, αφού με την ευρύτερη έννοια αποτελούν δημόσιους χώρους ή χώρους συνάθροισης του κοινού.
Σε κάθε περίπτωση η οδοντιατρική ασκείται από όλους τους συναδέλφους στα πλαίσια της δυνατότητάς τους και της ιατρικής τους συνείδησης. Στα πλαίσια αυτά είναι αποδεκτή ακόμη και η άρνηση παροχής οδοντοθεραπείας, εάν η παροχή αυτή δεν είναι απόλυτα ασφαλής. Ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημίας και τις γενικότερες οδηγίες από τον ΕΟΔΥ, μπορεί να θεωρηθεί ασφαλέστερη η αντιμετώπιση για λίγες μέρες μόνο των έκτακτων περιστατικών στα ιατρεία μας. Είναι η ώρα που πρέπει η ατομική και η συλλογική ευθύνη να εκφραστούν και να καθορίσουν την συμπεριφορά μας στον υπέρτατο βαθμό.

Από το Δ.Σ. του ΟΣΚ

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed