Συντονιστική Επιτροπή ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Κρανιάς: «Να γίνουμε όλοι μια γροθιά και να σταθούμε αρωγοί στον κόσμο της Υγείας»

Η Συντονιστική Επιτροπή της Οργάνωσης Μελών της Κρανιάς του ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθεί συνεχώς και με ιδιαίτερη ανησυχία τις εξελίξεις γύρω απ’ την πανδημία που πυροδότησε η ραγδαία εξάπλωση του Κορωναϊού παγκοσμίως.
Όπως όμως συνέβαινε διαχρονικά σε όλες τις πανδημίες, τα κράτη που ήταν πιο ευάλωτα και επιρρεπή στους κινδύνους που τις συνόδευαν, ήταν ακριβώς αυτά που ήταν ανοχύρωτα ως προς το εθνικό σύστημα υγείας και τα οικονομικά αποθέματα. Σ’ αυτήν τη νέα εθνική και διεθνή κρίση που αντιμετωπίζουμε, η Ελλάδα μπορεί να λάβει όλα τα μέτρα που χρειάζονται τόσο για την αντιμετώπιση της πανδημίας με την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, όσο και για τις δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις που θα αντιμετωπίσουμε, ακριβώς διότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κληροδότησε στην κυβέρνηση της ΝΔ μαξιλαράκι ρευστότητας ύψους 37 δισεκατομμυρίων €!
Ωστόσο, όπως συνέβη και στο προσφυγικό, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έρχεται σήμερα αντιμέτωπη με τις καταστροφικές συνέπειες της πολιτικής της που οδήγησαν στην εξαθλίωση του ΕΣΥ, μέσα από περικοπές και απολύσεις για τις οποίες καυχιόταν ο τότε υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ότι ήταν αποκλειστικά δική του ιδέα και όχι της τρόικας. Θυμίζουμε δε ότι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, ως αρμόδιος Υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, είχε δρομολογήσει 7.500+ διαθεσιμότητες και χιλιάδες απολύσεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού τις οποίες ακυρώσαμε όταν ήρθαμε στη διαχείρισης της χώρας το 2015.
Αντίθετα με τις παλινωδίες του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε ως προτεραιότητα απ’ την 1η στιγμή της διακυβέρνησής του τη ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ. Αντί των απολύσεων που είχε προγραμματίσει ο κ. Μητσοτάκης, εμείς στηρίξαμε το ΕΣΥ με χιλιάδες νέες προσλήψεις προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ. Βγάζοντας τη χώρα απ’ τα μνημόνια τον προηγούμενο χρόνο, προγραμματίσαμε επιπλέον 10.000 προσλήψεις για τα επόμενα 4 χρόνια με 1.500 προσλήψεις για το 2019 – οι οποίες ακόμη εκκρεμούν απ’ τη νέα κυβέρνηση της ΝΔ που μάλλον έδωσε τη θέση τους στις 1.500 προσλήψεις των ανειδίκευτων ειδικών φρουρών για τις ανάγκες του δόγματος «νόμος και τάξη» – και 2.500 προσλήψεις για το 2020.
Ερχόμενοι στο εδώ και στο τώρα, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την ανάγκη της μεταφοράς των μηχανημάτων της ΜΕΘ από τη δωρεά Βεργωτή στο Ρίο για την αντιμετώπιση της νέας νόσου. Η θέση μας πάνω σ’ αυτό το ζήτημα οφείλει είναι ξεκάθαρη: «Βάζουμε πλάτη» στην απόφαση αυτή καθώς θεωρούμε ότι είναι αναγκαία, και αδιαφορούμε για τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Η μάχη που δίνουμε για τις ζωές μας απαιτεί ομοψυχία, συναίνεση και κοινή λογική αν θέλουμε να τα καταφέρουμε. Την αντιπολίτευση που μας έκανε η ΝΔ όταν ήμασταν κυβέρνηση, εμείς δε θα την ακολουθήσουμε…
Για το αν μπορεί ή δεν μπορεί να λειτουργήσει η ΜΕΘ στο Νοσοκομείο μας, διατηρούμε την άποψή μας με βάση την ενημέρωση που έχουμε απ’ τους ειδικούς της Υγείας, αλλά θεωρούμε πως τούτη την ώρα ο τόπος και οι συμπολίτες μας δεν έχουν ανάγκη από «κορώνες»! Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να γίνουμε όλοι μια γροθιά για να χτυπήσουμε το κακό που μας βρήκε. Γι’ αυτό ας φερθούμε όλοι υπεύθυνα αυτές τις κρίσιμες μέρες, κι όταν θα περάσουν τα δύσκολα μπορεί ν’ ανοίξει ένας ανοικτός διάλογος για τη δημόσια υγεία στα νησιά μας, όπου όλοι οι φορείς θα ακούσουν απ’ τους επιστήμονες της υγείας τι πραγματικά χρειαζόμαστε και εν συνεχεία θα δεσμευτούν να το πράξουν.
Παράλληλα, ζητάμε απ’ το βουλευτή να απαιτήσει απ’ το υπουργείο Υγείας ως «αντίδωρο» στη μεγάλη προσφορά του ΓΝΚ και της οικογένειας Βεργωτή, την πρόσληψη μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που τόσο έχει ανάγκη το νοσοκομείο μας, όπως είχε προγραμματιστεί απ’ την κυβέρνησή μας.
Εν κατακλείδι, αισθανόμαστε δικαιωμένοι που όταν επιχειρούσαμε την υποστύλωση της δημόσιας υγείας κάποιοι «αντι-κρατιστές», που βρίσκονται σήμερα σε κυβερνητικά έδρανα, αποκαλούσαν τις πολιτικές μας «σοβιετικές», ενώ σήμερα παρακαλάνε ιατρούς και νοσηλευτές να ενταχθούν στο ΕΣΥ. Τώρα που η επιδημία μας «χτύπησε την πόρτα» κατάλαβαν την αναγκαιότητα ενός αξιόπιστου και ισχυρού συστήματος δημόσιας υγείας. Ελπίζουμε τουλάχιστον να έβαλαν μυαλό, και να μη συνεχίσουν μετά το πέρας της έκτακτης ανάγκης την παράδοση δομών και προσωπικού του ΕΣΥ σε ιδιώτες όπως σχεδίαζαν… Και μην ξεχνάτε: Μένουμε σπίτι!

Η Συντονιστική Επιτροπή της ΟΜ Κρανιάς του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed