Σαρώνει ο κορωνοϊός ακόμη και σε χώρες που δεν υπήρχαν κρούσματα

Διαρκώς μεγαλώνει η λίστα των θανάτων που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, αφού κάθε μέρα σε πολλές χώρες υπάρχουν νέοι νεκροί. ΗΠΑ, Κίνα, Νότια Κορέα και Αίγυπτος είναι χώρες που τις τελευταίες ώρες θρήνησαν ανθρώπινες ζωές, ενώ εμφανίστηκαν και κρούσματα σε χώρες που μέχρι στιγμής δεν είχαν. Οι θάνατοι πλέον παγκοσμίως ανέρχονται σε 7.988.
Οι υγειονομικές αρχές της Κίνας κατέγραψαν 13 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό ως τα μεσάνυχτα χθες Τρίτη, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας. Πρόκειται για αριθμό αρκετά χαμηλότερο από τα 21 κρούσματα που εντοπίζονταν μία ημέρα νωρίτερα. Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Κίνα έφθασε έτσι τα 80.894, διευκρίνισε η Εθνική Επιτροπή (το υπουργείο) Υγείας της Κίνας. Άλλοι 11 ασθενείς υπέκυψαν χθες στην ασθένεια COVID-19, γεγονός που αυξάνει τον απολογισμό της επιδημίας σε 3.237 νεκρούς από τον Δεκέμβριο στην Κίνα. Και οι 11 θάνατοι διαπιστώθηκαν στην επαρχία Χουμπέι, επίκεντρο της κρίσης, οι 10 στην πρωτεύουσά της, την Γουχάν, τη μεγαλούπολη όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο SARS-CoV-2. Στον αντίποδα, 922 ασθενείς θεραπεύτηκαν και βγήκαν από τα νοσοκομεία. Ο αριθμός των ασθενών που έχουν ιαθεί ανέρχεται σε 69.601, σύμφωνα με τις κινεζικές υγειονομικές αρχές. Από τα 13 νέα κρούσματα, το μοναδικό το οποίο οφειλόταν σε μετάδοση του ιού εγχωρίως ήταν ένα, στην Γουχάν. Οι υπόλοιποι 12 ασθενείς είναι άνθρωποι που επέστρεψαν στην Κίνα από το εξωτερικό. Οι πέντε εντοπίστηκαν στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ, τρεις στο Πεκίνο, τρεις στη Σαγκάη και ένας στην επαρχία Σετσουάν, σύμφωνα με την Επιτροπή. Το σύνολο των κρουσμάτων τα οποία «εισήχθησαν» στη χώρα, κατά την ορολογία που χρησιμοποιεί το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, αυξήθηκε έτσι σε 155.

Θάνατοι σε Αύγυπτο, Νέα Ζηλανδία, Γκάμπια και Κυργιστάν
Άλλοι δύο υπέκυψαν στην Αίγυπτο αφού μολύνθηκαν από τον κορονοϊό, ανεβάζοντας το σύνολο των θανάτων στη χώρα εξαιτίας της πανδημίας σε έξι, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας Χάλιντ Μεγκάχεντ δήλωσε επίσης ότι έχουν επιβεβαιωθεί 30 νέα κρούσματα, δεδομένο που ανεβάζει το σύνολό των ασθενών σε 196. Τα θύματα είναι μια 78χρονη Ιταλίδα κι ένας 70χρονος Αιγύπτιος. Υπέκυψαν στο νοσοκομείο αναφοράς όπου οι αρχές της Αιγύπτου διακομίζουν και θέτουν υπό απομόνωση τους ασθενείς. Οι αρχές της Νότιας Κορέας επίσης ανακοίνωσαν σήμερα ότι κατέγραψαν 93 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού, γεγονός που σημαίνει πως η τάση ύφεσης της εξάπλωσής του συνεχίζεται, ωστόσο η ανησυχία που εγείρουν νέα, μικρότερα ξεσπάσματα παραμένει. Αυτή είναι η τέταρτη συναπτή ημέρα που καταγράφηκαν λιγότερα από 100 νέα κρούσματα, όμως ο αριθμός τους ήταν ελαφρά μεγαλύτερος από αυτόν που ανακοινώθηκε την προηγουμένη (84) από τα Κορεατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC). Το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται πλέον σε 8.413 στην επικράτεια, σύμφωνα με τα KCDC. Άλλοι τρεις ασθενείς υπέκυψαν, γεγονός που σημαίνει πως ο απολογισμός της ασθένειας στη χώρα της Ασίας που θεωρείται πως έχει χτυπηθεί σκληρότερα από την επιδημία πέραν της Κίνας ανέρχεται πλέον σε 84 νεκρούς. Την ίδια στιγμή τους εκατό έφθασαν οι θάνατοι στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής βάσει της καταμέτρησης του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε ανοικτές πηγές, στις ανακοινώσεις των αμερικανικών αρχών. Περίπου οι μισοί από αυτούς τους θανάτους έχουν καταγραφεί στην πολιτεία Ουάσινγκτον, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας. Η πανδημία του κορονοϊού έχει εξάλλου στοιχίσει τη ζωή σε 12 ανθρώπους στην πολιτεία της Νέας Υόρκης και σε 11 στην Καλιφόρνια.
Οκτώ νέα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό επιβεβαιώθηκαν στη Νέα Ζηλανδία· όλα τους σχετίζονται με πρόσφατα ταξίδια στο εξωτερικό, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας σήμερα. Ο εντοπισμός των νέων κρουσμάτων αυξάνει τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό SARS-CoV-2 σε 20 στη χώρα. Η Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε αυστηρά μέτρα το Σάββατο: απαιτεί πλέον από όλους όσοι φθάνουν στην επικράτειά της από το εξωτερικό να τίθενται σε αυτοαπομόνωση, ενώ απαγόρευσε τις δημόσιες συναθροίσεις σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση της ασθένειας COVID-19 — η οποία παγκοσμίως έχει στοιχίσει τη ζωή σχεδόν επτάμισι χιλιάδων ανθρώπων από τον Δεκέμβριο, όταν εντοπίστηκε ο κορονοϊος στην Κίνα, μέχρι σήμερα. Το Κιργιστάν επιβεβαίωσε τα πρώτα τρία κρούσματα του κορονοϊού, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας Κοσμομπέκ Τσολπονμπάγεφ σήμερα. Πρόκειται για τρεις υπηκόους της χώρας, η μόλυνση των οποίων διαγνώστηκε μετά την επιστροφή τους από ταξίδι στη Σαουδική Αραβία, εξήγησε ο υπουργός Υγείας κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε. Το πρώτο κρούσμα του κορονοϊού εντοπίστηκε και στην Γκάμπια, ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Υγείας της χώρας, μερικές ώρες μετά την αναγγελία των έκτακτων μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση για να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας. Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο υπουργός Υγείας της μικρής χώρας της δυτικής Αφρικής, ο Αχμαντού Λαμίν Σαμάτε, εξήγησε πως το κρούσμα είναι μια νεαρή που επέστρεψε πρόσφατα από το Ηνωμένο Βασίλειο. Τέθηκε σε αυτοαπομόνωση όταν ανέβασε πυρετό, προτού οι εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε επιβεβαιώσουν ότι έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό. «Όλοι οι επιβάτες που έφθασαν με την ίδια πτήση» και οι άνθρωποι που «ήλθαν σε επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα θα βρεθούν και τεθούν σε απομόνωση», σημείωσε ο υπουργός Υγείας. Νωρίτερα, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο πρόεδρος Αντάμα Μπάροου είχε ανακοινώσει την απαγόρευση των δημόσιων συγκεντρώσεων και το κλείσιμο όλων των σχολείων και των πανεπιστημίων για τρεις εβδομάδες, από σήμερα Τετάρτη. Ακόμη, τόνισε ο πρόεδρος, οι ταξιδιώτες που φθάνουν στην Γκάμπια από χώρες οι οποίες πλήττονται από την πανδημία θα τίθενται σε καραντίνα για δύο εβδομάδες.

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed