Σταύρος Σπαθής: «Διεύρυνση των μέτρων στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας, να μην αδικηθεί κανένας επαγγελματίας», επιστολήυ στον Πρωθυπουργό

Με το βλέμμα στραμμένο στις εξελίξεις, με ειλικρινή και έντονη ανησυχία για τη πορεία της ελληνικής οικονομίας, έχοντας παράλληλα απόλυτη ενσυναίσθηση του δύσκολου έργου της Κυβέρνησης, παρακολουθήσαμε τις εξαγγελίες μέτρων για τη στήριξη των επιχειρήσεων.
Το Επιμελητήριο Κεφαλληνίας και Ιθάκης απέστειλε σχετική επιστολή στο γραφείο Πρωθυπουργού, κοινοποιώντας αυτή στoυς Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης με σαφής προβληματισμούς αναφορικά με τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, σε συνέχεια της από 13/03/2020 επιστολής του με θέμα σχετικές προτάσεις για μέτρα στήριξης. Τα μέτρα τα οποία προτείνει η Κυβέρνηση αφορούν επιχειρήσεις που θα προσδιοριστούν ή έχουν ήδη προσδιοριστεί με βάση ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥΣ ΚΑΔ. Η πραγματικότητα όμως είναι άλλη. Όλες οι επιχειρήσεις, όλοι οι κλάδοι, ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ή ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ καθόλου. Ζητάμε άμεσα τη διεύρυνση των μέτρων σε όλη την οικονομική δραστηριότητα. Επίσης, η οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ, να δοθεί με δίκαια κριτήρια σε όλες τις επιχειρήσεις και στους εργαζομένους αυτών, σε όλες τις επιχειρήσεις που είτε με απόφαση της Κυβέρνησης είτε οικειοθελώς ανέστειλαν την λειτουργία και την εργασία τους.
Οι επαγγελματικές μισθώσεις να επιδοτηθούν από το κράτος εξ ολοκλήρου για όσο διάστημα διαρκεί αυτή η κρίση. Να αρθούν οι κατασχέσεις επαγγελματικών λογαριασμών. Να προβλεφθούν ευνοϊκές ρυθμίσεις. Να αντιμετωπιστεί κάθε κλάδος με ιδιαίτερη προσοχή, διότι κάθε κλάδος έχει τις δικές του απαιτήσεις και βιώνει διαφορετικά τη παρούσα κρίση. Ιδιαίτερη αντιμετώπιση επιζητούμε για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο τομέα του τουρισμού. Να χορηγηθούν δάνεια σε όλους χωρίς αυστηρές προϋποθέσεις. Είμαστε βέβαιοι ότι, τις επόμενες μέρες στα μέτρα που ανακοινώθηκαν θα προστεθούν οι ανάλογες διευκρινίσεις, θα επανεξεταστούν και θα γίνουν οι απαραίτητες προσθήκες. Τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Ομοίως επιβάλλεται να στραφεί προς δίκαιη και σωστή κατεύθυνση η στήριξη των επιχειρήσεων. Το Επιμελητήριο Κεφαλληνίας και Ιθάκης θα συνεχίσει τη προσπάθεια για να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τις επιχειρήσεις των νησιών μας, όπως θα συνεχίσει και την αδιάκοπη ενημέρωση των μελών του.

Επιστολή του προέδρου του Επιμελητηρίου στον Πρωθυπουργό
Προς: τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη
κοινοποίηση:
Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα
Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Άδωνι Γεωργιάδη
ΘΕΜΑ: ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝOΪΟΥ COVID-19
Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Με το βλέμμα στραμμένο στις εξελίξεις, με ειλικρινή και έντονη ανησυχία για τη πορεία της ελληνικής οικονομίας, έχοντας παράλληλα απόλυτη ενσυναίσθηση του δύσκολου έργου σας, παρακολουθήσαμε τις εξαγγελίες για τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων. Τα αναγκαστικά και δικαιολογημένα μέτρα προφύλαξης της δημόσιας υγείας οδήγησαν σε αγορές κενές, σε αγορές νεκρές. Τα μέτρα τα οποία προτείνετε αφορούν επιχειρήσεις που θα προσδιοριστούν ή έχουν ήδη προσδιοριστεί με βάση ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥΣ ΚΑΔ. Η πραγματικότητα όμως είναι άλλη. Όλες οι επιχειρήσεις, όλοι οι κλάδοι, ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ή ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ καθόλου.
Ζητάμε άμεσα τη διεύρυνση των μέτρων σε όλη την οικονομική δραστηριότητα.
Η οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ, να δοθεί πρωτίστως άμεσα, με δίκαια κριτήρια σε όλες τις επιχειρήσεις και στους εργαζομένους αυτών. Σε όλες τις επιχειρήσεις που είτε με απόφαση της Κυβέρνησης είτε οικειοθελώς ανέστειλαν την λειτουργία και την εργασία τους. Η επιδότηση αυτή να αποτελεί κάλυψη μισθολογικού κόστους και όχι μόνο ασφαλιστικών εισφορών. Επίσης ζητάμε να διευκρινιστεί άμεσα εάν θα συμπεριλαμβάνονται και τα μέλη των εταιρειών στα μέτρα αυτά.
Η διεύρυνση των μέτρων θα πρέπει να περιλαμβάνει και τη μετάθεση των υποχρεώσεων πληρωμής τουλάχιστον για περίοδο έξι μηνών, όχι μόνο των οφειλών που θα προκύψουν το διάστημα που διαρκούν τα μέτρα, αλλά και των ήδη ρυθμισμένων, έτσι ώστε να μη χαθούν οι υπάρχουσες ρυθμίσεις, φορολογικές και ασφαλιστικές. Οι συσσωρευμένες οφειλές που θα προκύψουν μετά το τέλος της κρίσης επιβάλλεται να ρυθμιστούν με ευνοϊκούς όρους και προϋποθέσεις, (μεγάλος αριθμός δόσεων και κούρεμα προσαυξήσεων) στη λογική των 120 δόσεων. Δίκαιο αίτημα που σας έχουμε ήδη μεταφέρει με την από 13/03/2020 επιστολή μας.
Η αναστολή πληρωμών να αφορά το σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών και των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.
Θεωρούμε αναγκαίο οι επαγγελματικές μισθώσεις να επιδοτηθούν από το κράτος εξ ολοκλήρου για όσο διαρκεί η παρούσα κρίση. Ουδείς επαγγελματίας δεν θα είναι σε θέση να αποδώσει το 60% των μισθωμάτων στους ιδιοκτήτες.
Η μείωση του ΦΠΑ στο 6% στα είδη προστασίας δεν είναι αρκετή ούτε κατά το ελάχιστο. Πλήττονται ανεπανόρθωτα τα υπόλοιπα είδη, πχ η εστίαση και είναι απόλυτα αναγκαίο να εξετάσουμε ένα δίκαιο συντελεστή ΦΠΑ. Πάγια θέση μας αποτελεί η επιστροφή στο 13% του συντελεστή ΦΠΑ .
Οι Τράπεζες «στη περίοδο επανεκκίνησης» της οικονομίας, όπως εξήγγειλε η Κυβέρνηση, που θα ακολουθήσει μετά τη κρίση, θα χορηγήσουν κεφάλαια κίνησης, χαμηλά επιτόκια, νέα επιχειρηματικά δάνεια, αξιοποιώντας και τον εγγυοδοτικό μηχανισμό για δάνεια επενδυτικού σκοπού. Θέση μας αποτελεί ότι οι τράπεζες και η δημόσια διοίκηση, χρειάζονται βεβαίως στήριξη, έτσι ώστε να στηρίξουν με τη σειρά τους τις επιχειρήσεις, να μιλάμε με παρρησία και ευθύνη για ουσιαστική διανεμητική δικαιοσύνη, όπου όλοι θα επωφεληθούν.
Οι επιχειρήσεις έχουν ήδη ταλαιπωρηθεί πολύ από την αυστηρότητα του τραπεζικού συστήματος και τη γραφειοκρατία των προηγούμενων ετών. Επίσης είναι γνωστό τοις πάσι ότι επιχειρήσεις με ζημία δύσκολα περνούν τις συμπληγάδες των τραπεζικών απαιτήσεων για να δανειοδοτηθούν. Μια πρώτη σωστή κίνηση είναι να αρθούν οι κατασχέσεις των επαγγελματικών τραπεζικών λογαριασμών. ‘Επειτα να δοθούν δάνεια σε όλες τις επιχειρήσεις που το έχουν ανάγκη, για την απαραίτητη επανεκκίνηση μέσω εργαλείων στήριξης ανεξαρτήτως του αν είναι φορολογικά ή ασφαλιστικά ενήμεροι, ή συνεπείς στις τραπεζικές τους υποχρεώσεις. Να χορηγηθούν ουσιαστικά δάνεια σε όλους χωρίς αυστηρές προϋποθέσεις.
Επιπλέον, η βιωσιμότητα των εποχικών καταλυμάτων, ιδιαίτερα των ενοικιαζομένων δωματίων απειλείται σφόδρα. Οι τουριστικές επιχειρήσεις δεν περιορίζονται μόνο σε αυτή τη δραστηριότητα, ιδιαίτερα όταν τα προηγούμενα χρόνια, προσπαθήσαμε και συνεχίζουμε να προσπαθούμε να διευρύνουμε το τουριστικό προϊόν και την αγορά του. Οι τουριστικές επιχειρήσεις οδηγούνται στη διάλυση, τη στιγμή που στήριξαν την ελληνική οικονομία την εποχή της κρίσης, και προσφέρουν πάνω από το 2% του ΑΕΠ. Οφείλουμε να τους προσδώσουμε μια ιδιαίτερη αντιμετώπιση. Σαφής οδηγίες πρέπει να δώσετε και για τη λειτουργία των καταλυμάτων μέσω της βραχυχρόνιας μίσθωσης (τύπου AIRBNB) έτσι ώστε να αποτραπεί οποιοδήποτε φαινόμενο αθέμιτου ανταγωνισμού που θα βλάψει περαιτέρω τις επιχειρήσεις κύριων και μη κύριων καταλυμάτων.
Τέλος, είμαστε βέβαιοι ότι, τις επόμενες μέρες στα μέτρα που ανακοινώθηκαν θα προστεθούν οι ανάλογες διευκρινίσεις, θα επανεξεταστούν και θα γίνουν οι απαραίτητες προσθήκες. Όταν τα επιμέρους υποσύνολα καταρρέουν, εκδηλώνεται μια αλυσιδωτή αντίδραση διαρκώς επιταχυνόμενη μέχρι την ολική καταστροφή. Τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων ευελπιστούμε ότι θα κινηθούν επίσης προς τη σωστή κατεύθυνση, ακριβώς για να αποφύγουμε την ολική καταστροφή. Στηρίζουμε τη προσπάθειά σας, αλλά έχουμε ανάγκη περαιτέρω στήριξης, όλος ο επιχειρηματικός κόσμος, ιδιαίτερα οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ
ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΠΑΘΗΣ

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed