Ετοιμότητα και συντονισμός στην ΠΙΝ για την αντιμετώπιση του COVID 19

Η πορεία εφαρμογής των μέτρων για την αντιμετώπιση του COVID-19 στις Περιφερειακές Ενότητες Κέρκυρας, Λευκάδας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης και Ζακύνθου εξετάστηκε στη σημερινή τακτική συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, μέσω της υπηρεσίας e:presence.gov.gr.
Παρουσιάστηκε η εικόνα σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, όπου διαπιστώθηκε η ετοιμότητα των Υπηρεσιών για τη λειτουργία σε ειδικές συνθήκες εργασίας και η διαχείριση των έκτακτων καταστάσεων ως προς την προμήθεια υλικών και εξοπλισμού. Όπως τονίστηκε μέχρι στιγμής καταγεγραμμένα κρούσματα υπάρχουν στη Ζάκυνθο και πρόσφατα στη Λευκάδα και σε κάθε περίπτωση πρέπει να συμβάλλει η Περιφέρεια στην ενημέρωση του κοινού για την πιστή εφαρμογή των μέτρων πρόληψης για τη μη διάδοση του κορωνοϊού. Στη συνεδρίαση επισημάνθηκε η ανάγκη περαιτέρω στελέχωσης των νοσοκομείων με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και η αξιοποίηση της κυβερνητικής απόφασης προς αυτό το στόχο αλλά εκφράστηκε η ανησυχία, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχουν κατατεθεί επαρκείς αιτήσεις ενδιαφερομένων γιατρών και νοσηλευτών. Για το σκοπό αυτό μάλιστα τονίστηκε η αναγκαιότητα δημιουργίας κινήτρων με παροχή στέγης για εύλογο χρονικό διάστημα προς τους γιατρούς που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα νησιά του Ιονίου.
Παράλληλα, έγινε παρουσίαση της ετοιμότητας στα νοσοκομεία της Περιφέρειας, όπου υπήρξε μέριμνα για δημιουργία ειδικών χώρων εντός των ιδρυμάτων για την υποδοχή των ύποπτων κρουσμάτων και η ενίσχυση των κλινών στις ΜΕΘ. Επίσης, αναφορά έγινε στις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, προκειμένου προληπτικά να υπάρχει σε κάθε νησί ένα τουλάχιστον κοντέινερ για την κάλυψη των αναγκών του νοσοκομείου για την αντιμετώπιση υπεράριθμων κρουσμάτων που θα πρέπει να τύχουν ειδικής αντιμετώπισης. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για την ενίσχυση του εξοπλισμού των νοσοκομείων με αναπνευστήρες και άλλα μηχανήματα. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση ότι η διαχείριση των κονδυλίων από το ΕΣΠΑ θα πρέπει να είναι στραμμένη στην ενίσχυση των δομών υγείας και γι’ αυτό πρέπει να προετοιμαστούν οι υπηρεσίες και η Διαχειριστική Αρχή του ΕΣΠΑ προς αυτή την κατεύθυνση.
Αναφορικά με τους ελέγχους που γίνονται από την Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα για την τήρηση του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας, τονίστηκε από τους Αντιπεριφερειάρχες Κέρκυρας Μελίτα Ανδριώτη – Σκορδίλη, Λευκάδας Ανδρέα Κτενά, Κεφαλονιάς & Ιθάκης Σταύρο Τραυλό και Ζακύνθου Γιώργο Στασινόπουλου ότι είναι εντατικοί καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου, ενώ ζητήθηκαν από όλους τους Αντιπεριφερειάρχες διευκρινίσεις για τις αεροπορικές πτήσεις. Τέθηκε δηλαδή το ζήτημα της εφαρμογής της καθολικής απαγόρευσης στα αεροδρόμια, καθώς παρατηρείται το φαινόμενο όσοι δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι να επιχειρούν να προσεγγίσουν αεροπορικώς τα νησιά, λόγω απαγόρευσης στα λιμάνια. Τέλος, διαπιστώθηκε η λειτουργία Αιμοδοσίας σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα και έγινε γνωστό από όλους ότι σε κάθε νησί οι πληθυσμός γενικώς πειθαρχεί στα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί, επικροτεί και συμμετέχει στην ανάγκη της συντεταγμένης προσπάθειας μεταξύ κρατικού μηχανισμού και τοπικής αυτοδιοίκησης.

Από το Γραφείο Τύπου της ΠΙΝ

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed