Κοινό μέτωπο από Επιμελητήριο, Ένωση Ξενοδόχων και Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων για απαλλαγή τελών όλο το 2020

Λήψη απόφασης απαλλαγής πληγέντων επιχειρήσεων από ενιαίο ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας και φωτισμού, τέλος παρεπιδημούντων και φόρου ηλεκτροδοτούμενων για όλο το έτος 2020.
Αξιότιμοι κ. Δήμαρχοι, Αξιότιμοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,
Στο 37ο άρθρο “Κατεπείγουσες διατάξεις λειτουργίας Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης”, στις παραγράφους 8 και 9 της από 20-3-2020 ΠΝΠ (ΦΕΚ Α68) προβλέπονται τα εξής:
8. Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, επιχειρήσεις που διακόπτουν ή περιορίζουν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους, λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 και δεν κάνουν χρήση παραχωρημένου κοινόχρηστου χώρου, σύμφωνα με το άρθρο 13 του από 24-9/20-10-1958 β.δ. (Α’ 171), μπορεί να απαλλάσσονται από τα αναλογούντα τέλη για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί. Με την απόφαση αυτή μπορεί να ρυθμίζονται και θέματα συμψηφισμού με μελλοντικές απαιτήσεις τελών, σε περίπτωση που έχουν ήδη καταβληθεί ποσά εντός του διαστήματος απαλλαγής”.
9. Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ,επιχειρήσεις που διακόπτουν τη λειτουργία τους λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 μπορεί να απαλλάσσονται του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού του πρώτου εδαφίου της παρ.1 του άρθρου 1 του ν. 25/1975 (Α 74), για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί. Με την απόφαση αυτή μπορεί να ρυθμίζονται και θέματα συμψηφισμού με μελλοντικές απαιτήσεις τελών, σε περίπτωση που έχουν ήδη καταβληθεί ποσά εντός του διαστήματος απαλλαγής”.
Όπως γνωρίζετε με κυβερνητικές αποφάσεις έχει ανασταλεί υποχρεωτικά η λειτουργία των ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων μέχρι τις 30 Απριλίου. Είναι δεδομένο δε, πως όταν τελικώς οι επιχειρήσεις μας ξανανοίξουν, χωρίς να είμαστε σε θέση σήμερα να προσδιορίσουμε πότε ακριβώς αυτό θα συμβεί, θα λειτουργήσουν υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, με μηδενικά έσοδα και τεράστιες συσσωρευμένες υποχρεώσεις.
Προκειμένου σε αυτή την πρωτόγνωρη συγκυρία ο κλάδος μας να μπορέσει να συνεχίσει να προσφέρει άμεσα και έμμεσα στον τόπο μας, δίνοντας δουλειές και συμβάλλοντας στην αύξηση των δημοσίων εσόδων, θα πρέπει και εμπράκτως να στηριχθεί.
Πιστεύουμε πως το πρώτο μέτρο που θα έπρεπε να έχει υλοποιηθεί είναι η έκδοση σύμφωνα με τις παραπάνω ρυθμίσεις των απαραίτητων αποφάσεων για την απαλλαγή των επιχειρήσεων μας από τα δημοτικά τέλη και φόρους καθώς επίσης και το τέλος παρεπιδημούντων για ολόκληρο το 2020 και όχι μόνο για το διάστημα κατά το οποίο εφαρμόζονται τα μέτρα αναστολής.
Θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας δε, την απόφαση 5230/27-03-2020 του Δήμου Αργοστολίου , η οποία απαλλάσσει τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στα διοικητικά όριά του, για όλο το 2020 και να αναλογιστείτε ότι στα πλαίσια ισονομίας και ίσης μεταχείρισης των επιχειρήσεων θα πρέπει αυτό να ισχύει για όλες οι επιχειρήσεις της Περιφερειακής Ενότητας μας και να μην υπάρξουν επιχειρήσεις “δύο ταχυτήτων”.
Και αυτό όχι μόνο για οικονομικούς λόγους, αλλά προκειμένου να δείξετε πως αναγνωρίζετε τη συμβολή μας όλα αυτά τα χρόνια. Να μας δείξετε πως σε αυτή την μάχη θα είστε δίπλα μας ώστε να μπορέσουμε όλοι μαζί να ξεπεράσουμε τις πρωτόγνωρες συνθήκες που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Και να είστε βέβαιοι πως την επόμενη μέρα εμείς θα είμαστε εδώ και θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε στον τόπο μας που όλοι τόσο αγαπάμε.

Οι Πρόεδροι
Επιμελητήριο              Ένωση Ξενοδόχων            Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων
Σταύρος Σπαθής          Γεράσιμος Τιμοθεάτος        Δημήτρης Ατσάρος

 

 

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed