Παρέμβαση Ηλία Μπεριάτου για το Μουσείο Αργοστολίου και όχι μόνο

Με αφορμή τη δημόσια συζήτηση που έχει ανοίξει για το θέμα του Μουσείου και όχι μόνο, και επειδή έχω ασχοληθεί -όχι τώρα- αλλά πολλά χρόνια πριν, δίνω σε προδημοσίευση την εισήγησή που είχα κάνει το Μάϊο του 2018 στο ΙΑ’ Πανιόνιο συνέδριο (δημοσιεύεται στον 6ο τόμο των πρακτικών), με στόχο τον εμπλουτισμό του σχετικού προβληματισμού.
Σημειώνω ότι παρεμφερή θέματα ανέπτυξα και σε ομιλία μου στην Κοργιαλένειο με τίτλο «Αργοστόλι 2020: ένα παρελθόν για το μέλλον μας» στις 10 -1- 2020, σε εκδήλωση της Δημοτικής Κοινότητας Αργοστολίου. Η επισκευή -διατήρηση του κτηρίου του Αρχαιολογικού Μουσείου είναι αυτονόητη και επιβαλλόμενη γιατί όπως έχουμε τονίσει πλειστάκις έχει αξία καλλιτεχνική, αρχιτεκτονική, ιστορική αλλά και πολεοδομική ως μέρος του μοντέρνου πυρήνα του κέντρου της πόλης. Όχι τόσο ως επαρκής λειτουργική μουσειακή υποδομή και χρήση αλλά ως αρχιτεκτόνημα (Προ καιρού και προ-κορονοϊού, έχουμε έρθει σε επαφή με καθηγητές της Αρχιτεκτονικής σχολής του ΕΜΠ για την υποστήριξή τους). Το κτίριο είναι ουσιαστικά διατηρητέο και χρειάζεται επισκευή όπως έχει προταθεί ήδη και από την προηγούμενη Περιφερειακή αρχή. Και βέβαια, για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις, η ανακατασκευή του ως αντίγραφο δεν έχει νόημα…
Και χαίρομαι ιδιαίτερα που ορισμένοι αξιόλογοι συμπατριώτες μας έχουν κάνει πολύ θετικές παρεμβάσεις για το θέμα αυτό. Εκφράζουν την πνευματική μας υπόσταση και αντίσταση. Είναι όμως εξίσου προφανές ότι είναι άλλο θέμα η τεράστια ανάγκη της πόλης σε χώρους πολιτιστικούς. Όχι μόνο νέο αρχαιολογικό μουσείο, όπως εξάλλου υποστηρίζεται και από άλλους συμπατριώτες μας, αλλά και το Λαογραφικό – ιστορικό, και η Πινακοθήκη, και το Ιστορικό Αρχείο και κυρίως το Συνεδριακό κέντρο κλπ. κλπ. Ας ανατρέξει όποιος ενδιαφέρεται σε εισηγήσεις- προτάσεις μου στο Περ. Συμβούλιο (περιόδου 2010-2014) για τα κτίρια πολιτιστικών χρήσεων σε Αργοστόλι και Ληξούρι. Εδώ και 15 χρόνια έχω (και έχουμε ως Ίδρυμα Κεφαλονιάς -Ιθάκης )προτείνει να γίνει αρχιτεκτονικός διαγωνισμός συνολικά -στο πλαίσιο πάντα του πολεοδομικού σχεδιασμού- για το χώρο του ΞΕΝΙΑ και της σχολής εμποροπλοιάρχων ώστε να καλύψει πολλές ανάγκες στεγάζοντας τέτοιες πολιτιστικές χρήσεις.
Σημείωση: Το μετασεισμικό αρχαιολογικό μουσείο Αργοστολίου είναι πρωτοποριακό και επιτυχημένο έργο του Καραντινού!. Εκφράζει την εποχή του και τη διαχρονία του ελληνικού πνεύματος. Ο Κ.Π. Φωκάς -Κοσμετάτος έχει πλήρη άγνοια από μοντέρνα αρχιτεκτονική και χωρίς να παραγνωρίζουμε το συγγραφική του συμβολή, οφείλουμε να τονίσουμε ότι στο σημείο αυτό σφάλλει εντελώς!…

Ηλίας Μπεριάτος
Πρόεδρος Δ.Σ. Ιδρύματος Κεφαλονιάς και Ιθάκης

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed