Αρχίζει η σταδιακή έξοδος από την καραντίνα, Νορβηγία και Γερμανία ανοίγουν τον δρόμο και ακολουθεί η Ιταλία

Πολλές χώρες, όπου η καραντίνα φαίνεται να έχει αρχίσει να αποδίδει και να παρατηρείται περιορισμός της εξάπλωσης της επιδημίας του κορωνοϊού, προχωρούν σταδιακά προς τη χαλάρωση των περιορισμών, αν και ο απολογισμός της covid-19 εξακολουθεί να είναι βαρύς, με το όριο των 40.000 να έχει ξεπεραστεί στις ΗΠΑ.
Την αρχή ως προς τη χαλάρωση των μέτρων πραγματοποιούν δύο χώρες. Πρόκειται για την Γερμανία, η οποία αν και μετρά περισσότερα από 135.000 κρούσματα και περίπου 4.000 θανάτους, εξαιτίας της πανδημίας, ξεκινά τη χαλάρωση των μέτρων, επιτρέποντας αρχικά τη λειτουργία καταστημάτων, επιφάνειας κάτω των 800 τμ. «Η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και διαχειρίσιμη», εκτίμησε ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν. «Η επιτυχία αυτού του σταδίου» ωστόσο είναι «εύθραυστη», προειδοποίησε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. «Δεν θα μπορούμε να ζήσουμε την παλιά μας ζωή για πολύ καιρό ακόμη», πρόσθεσε ο Άρμιν Λάσετ πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας, ενός από τα γερμανικά κρατίδια που επλήγησαν περισσότερο από την covid-19. Επίσης, πρεμιέρα στη χαλάρωση των μέτρων κάνει σήμερα και η Νορβηγία, όπου οι αρχές εκτιμούν ότι «έχουν θέσει τον ιό υπό έλεγχο». Έτσι λοιπόν, ανοίγουν σήμερα 20 Απριλίου οι παιδικοί σταθμοί ενώ αίρεται και η απαγόρευση διαμονής σε δευτερεύουσα κατοικία. Μετά τις 27 Απριλίου θα ακολουθήσει δεύτερο στάδιο, με σταδιακό άνοιγμα των κολεγίων, των λυκείων και των πανεπιστημίων.
Στην Ιταλία τα πρώτα μέτρα χαλάρωσης θα ληφθούν μετά τις 3 Μαΐου, επεσήμαναν οι αρχές. Όμως σιγά σιγά οι επιχειρήσεις μπορούν να ανοίξουν, αν και όχι με όλο το εργατικό τους δυναμικό και λαμβάνοντας αυστηρά μέτρα πρόληψης. Ο αριθμός των περιστατικών κορωνοϊού στην Ιταλία έχει ξεπεράσει τις 176.000 ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε περίπου 23.600 (μέχρι την Κυριακή του Πάσχα). Επίσης, τουλάχιστον 44.927 άνθρωποι έχουν ιαθεί. Πολλές χώρες στην Ευρώπη – ανάμεσά τους η Γαλλία (με σχεδόν 20.000 νεκρούς), η Ισπανία (σχεδόν 20.500) και η Ιταλία – καταγράφουν μειωμένο αριθμό νέων κρουσμάτων και θανάτων, έπειτα από εβδομάδες που σημείωναν άνοδο, κάτι που επιτρέπει στις κυβερνήσεις τους να εξετάζουν να προχωρήσουν προς τη σταδιακή άρση των περιορισμών μέσα στις επόμενες εβδομάδες. «Δεν έχουμε εξέλθει από την υγειονομική κρίση, όμως η κατάσταση βελτιώνεται σταδιακά, αργά αλλά σίγουρα», δήλωσε χθες Κυριακή ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ. Η Γαλλία, η τέταρτη πλέον πληγείσα χώρα παγκοσμίως σε ό,τι αφορά τον αριθμό των νεκρών μετά τις ΗΠΑ, την Ιταλία και την Ισπανία, θα εξετάσει τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων από τις 11 Μαΐου και μετά. «Η ζωή μας μετά την 11η Μαΐου δεν θα είναι ακριβώς ίδια με αυτή πριν την καραντίνα. Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό», προειδοποίησε ο Φιλίπ.
Στην Ισπανία ο επικεφαλής του κέντρου υγειονομικών έκτακτων καταστάσεων Φερνάντο Σιμόν ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά μετά τις 22 Μαρτίου ο ημερήσιος αριθμός των νεκρών έπεσε κάτω από το όριο των 500, στους 410 θανάτους. Το αυτοσχέδιο νεκροτομείο που είχε στηθεί σε παγοδρόμιο της Μαδρίτη, σύμβολο της εκατόμβης νεκρών λόγω της covid-19, θα κλείσει την Τετάρτη και από τις 27 Απριλίου και μετά τα παιδιά θα μπορούν να βγουν από το σπίτι τους, για πρώτη φορά μετά τις 14 Μαρτίου. Στην Ελλάδα, τα χαμηλά νούμερα των κρουσμάτων όπως όλα δείχνουν, οδηγούν την κυβέρνηση στη λήψη της απόφασης προς σταδιακής χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων πιθανότατα από το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, οι ελληνικές αρχές θα επανεξετάσουν στις 27 Απριλίου τα ισχύοντα μέτρα. Στη Βρετανία όπου η καραντίνα τέθηκε σε ισχύ στις 23 Μαρτίου και παρατάθηκε για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες την Πέμπτη, η κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν είναι έτοιμη να άρει τα περιοριστικά μέτρα. Στη Βρετανία έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 16.000 θάνατοι στα νοσοκομεία εξαιτίας του κορωνοϊού, ένας απολογισμός που δεν περιλαμβάνει τους νεκρούς σε οίκους ευγηρίας ή στα σπίτια. Για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η πανδημία δεν έχει ακόμη τεθεί υπό έλεγχο σε παγκόσμιο επίπεδο, με «αριθμούς σταθερούς ή αυξανόμενους» στη Βρετανία και την ανατολική Ευρώπη.

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed