Αντώνης Λουβερδής: «Γεωγραφική περιοχή Θηνιάς: Εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι, το… δωράκι των 8,5 εκ. ευρώ»

Με θλίψη πληροφορήθηκα από τις ανακοινώσεις των Μ.Μ.Ε τη διαφαινόμενη πρόθεση της Κυβέρνησης να καταστήσει το νησί μας και πιο συγκεκριμένα την Παλλοστή Θηναίας, σκουπιδότοπο όλων των Ιονίων νήσων.
Μάλιστα, δρομολογείται η κατάργηση της διαδημοτικής επιχείρησης καθαριότητας (ΕΔΑΚΙ), που με το διαχρονικό της έργο έχει χαρακτηρίσει την Κεφαλονιά ως ένα από τα καθαρότερα νησιά της πατρίδας μας. Η πρόθεση αυτή δικαιολογημένα προκάλεσε τις αντιδράσεις των κατοίκων (ιδίως της περιοχής μας), αλλά και την ομόφωνη καταδίκη του έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου που συγκάλεσε ο Δήμαρχος κ. Μιχαλάτος, καθώς όλα συνέβησαν ΕΝ ΚΡΥΠΤΩ και χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση.
Αναμφίβολα, κάθε τόπος έχει την υποχρέωση να διαχειρίζεται τα απορρίμματά του. Αυτό άλλωστε έκανε και ο δικός μας για περίπου 40 χρόνια και μάλιστα για λογαριασμό όλου του νησιού, χωρίς ουσιαστικά αντισταθμιστικά οφέλη για την περιοχή μας. Ωστόσο, ενδεχόμενη διαχείριση των απορριμμάτων του συνόλου της Περιφερειακής Ενότητας Ιονίων Νήσων, θα «φόρτωνε» στις πλάτες μας ασύμμετρο βάρος που δεν θα μπορέσουμε να σηκώσουμε σε καμιά περίπτωση. Είναι ξεκάθαρο ότι η ποιότητα της ζωής μας απειλείται με περαιτέρω υποβάθμιση που μάλιστα θα έχει και μόνιμο χαρακτήρα. Ειδικότερα, τα πέντε χωριά της γεωγραφικής Θηνιάς θα αντιμετωπίσουν μεγάλο πρόβλημα και ακόμα μεγαλύτερο οι τέσσερις κοινότητες του δήμου Αργοστολίου (Ζόλα, Αγκώνας, Νύφι και Θηνιά).
Μια τέτοια προοπτική δεν την επιθυμεί κανείς για τον τόπο μας και είναι στο χέρι μας να την αποτρέψουμε. Χρειάζεται να αγωνιστούμε και από αυτόν τον αγώνα δεν πρέπει να λείψει κανείς! Οι τέσσερις πρόεδροι των κοινοτήτων της Θηνιάς του Δήμου Αργοστολίου, καθώς επίσης και του Αθέρα, μαζί με όλους τους κατοίκους πρέπει να στραφούμε προς κάθε αιρετό εκπρόσωπό μας προκειμένου να συστρατευθεί μαζί μας. Με δεδομένη την ομόφωνη απόφαση του δήμου Αργοστολίου και τις προσεχείς αποφάσεις του Ληξουρίου και της Σάμης, χρειάζεται σε συνεργασία με τους εκλεγμένους περιφερειακούς συμβούλους, τις πολιτικές παρατάξεις και τον βουλευτή του νησιού μας να χτίσουμε ένα αρραγές μέτωπο μαζί με τους εργαζόμενους και το Δ.Σ. της ΕΔΑΚΙ.
Πρέπει όλοι μας να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να μην μπει «ταφόπλακα» στη Θηνιά μας. Γιατί σε αντίθετη περίπτωση ο σχεδιασμός για την ανάταξη του τόπου μας (έχω αναφερθεί εκτενώς στο αναπτυξιακό οδοιπορικό της Θηνιάς κατά το παρελθόν), που είναι καταγεγραμμένος στο πρόγραμμα τής Δημοτικής Συμπολιτείας Κεφαλονιάς και του δημάρχου μας, θα αποδειχθεί μάταιος.
Υ.Γ. Μήπως, λέω μήπως πρέπει να επιστρέψουμε το πρόσφατο, «δωράκι» των περίπου 8.500.000€ για τον εκσυγχρονισμό του «σκουπιδότοπου», έτσι ώστε να μην κινδυνεύσουν οι εργαζόμενοι, οι εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός της ΕΔΑΚΙ Α.Ε.;

Αντώνης Λουβερδής
Καρδακάτα Θηναίας

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed