Οφείλει να ξεκαθαρίσει τη θέση του και να μας πει πότε έλεγε αλήθεια και πότε ψέματα ο Θόδωρος Γαλιατσάτος αναφορικά με τα σκουπίδια στην ΠΙΝ

Το πρόβλημα με τα σκουπίδια στην Περιφέρεια δεν είναι τωρινό, αφού εδώ και τρία τουλάχιστον χρόνια ταλανίζει τόσο την Κέρκυρα όσο και τη Ζάκυνθο. Στην Κεφαλονιά εμφανίστηκε την περασμένη εβδομάδα, με αφορμή το νέο Νομοσχέδιο της κυβέρνησης.
Αξίζει όμως να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω και να πάμε στον Οκτώβριο του 2018 τότε που στην Κέρκυρα γινόταν κυριολεκτικά… πόλεμος και το μισό νησί θύμιζε εμπόλεμη ζώνη, με τα ΜΑΤ να έχουν τον πρώτο λόγο. Στην προσπάθειά του τότε ο Περιφερειάρχης, Θόδωρος Γαλιατσάτος παρουσίασε ένα σχέδιο για να λυθεί το πρόβλημα. Η πρόταση του Περιφερειάρχη προέβλεπε τα εξής:
-Παραχώρηση της αρμοδιότητας διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια, ενώ στο Δήμο θα παρέμενε απλά η αρμοδιότητα της αποκομιδής.
-Η παραχώρηση θα μπορούσε να γίνει με προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας, με στόχο να μην είναι χρονοβόρα η όλη διαδικασία.! Στην περίπτωση άρνησης του Δημάρχου στην εν λόγω προγραμματική σύμβαση, η κυβέρνηση θα μπορούσε να προχωρήσει σε έκτακτη νομοθετική ρύθμιση, η οποία όμως από τη φύση της είναι διαδικασία χρονοβόρα.
-Στην περίπτωση αποδοχής της πρότασης του Περιφερειάρχη, η Περιφέρεια θα αναλάμβανε πλήρως, τη διαχείριση των απορριμμάτων, τη δημιουργία πράσινων σημείων για την ανακύκλωση και θα προέβαινε στη δημιουργία εργοστασίου για την οριστική λύση του προβλήματος.
Την πρόταση του τότε Περιφερειάρχη Θόδωρου Γαλιατσάτου, απέρριψε ο Δήμαρχος της Κέρκυρας, Κώστας Νικολούζος, διατεινόμενος ότι η διαχείριση των απορριμμάτων είναι αρμοδιότητα που ανήκει στον Α΄ βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Προϊόντος, όμως, του χρόνου και μπροστά στη γιγάντωση του προβλήματος στο Υπουργείο Εσωτερικών επικράτησαν πιο δραστικές απόψεις και το πνεύμα που επικρατεί είναι υπέρ της αφαίρεσης της αρμοδιότητας της διαχείρισης των απορριμμάτων του νησιού από τον Δήμο Κερκυραίων και την παραχώρησή της στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.
Άρα, σε γενικές γραμμές αυτό που υποστήριζε τότε ο κ. Γαλιατσάτος είναι πολύ κοντά στο Νομοσχέδιο που θα αναμένεται να ψηφιστεί την Τρίτη στη Βουλή. Μάλιστα, η Κεφαλονιά στην περίπτωσή μας δεν θα χάσει τον δικό της φορέα, την ΕΔΑΚΙ δηλαδή, συν το γεγονός ότι η έδρα του νέου φορέα που θα δημιουργηθεί θα έχει έδρα το νησί μας και μάλιστα πιθανόν ο πρόεδρος (αν δεν κρατήσει αυτή την αρμοδιότητα η κα Κράτσα) και σίγουρα ο αντιπρόεδρος θα είναι Κεφαλλονίτης. Ας μας πει ο κ. Γαλιατσάτος τι έχει αλλάξει από τον Οκτώβριο του 2018 και μετά και ο ίδιος… πολεμάει το δικό του σχέδιο; Πότε ήταν σωστό; Τότε που είχε την καρέκλα του Περιφερειάρχη ή τώρα που βρίσκεται στην αντιπολίτευση. Θα μας διαφώτιζε ο κ. Γαλιατσάτος αν μας απαντούσε χωρίς πολιτικά περιτυλίγματα, αλλά λέγοντάς μας καθαρά και ξάστερα στην αλήθεια με το χέρι στην καρδιά…

Ρεπορτάζ Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΧΩΡΙΣ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΔΕΙΑ

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed