Ο Κινέζος που έστησε ματς (με σκορ… 8-0) και χάθηκε από προσώπου γης

Τα σκανδιναβικά πρωταθλήματα μπήκαν δειλά δειλά στα πρώτα χρόνια του κουπονιού, προ 20ετίας, με τον Ελληνα να μην κατανοεί ποτέ πώς προφέρονται σωστά οι ομάδες. Κάτι λογικό. Καμία… Τζουργκάρντεν δεν υπήρχε αλλά τη μάθαμε έτσι και όχι Γιουργκόρντεν, αντίστοιχα καμία Λιουνγκσίλε , Χάκεν, Νόρκεπινγκ, Μπράγκε (αλλά, αντίστοιχα Γιουνγκσκίλε, Χέκεν, Νόρσεπινγκ, Μπρόγκε).

Παλιές γνώριμες… Σουηδέζες: δεν είναι δα και λίγες. Πλέον… ηχηρή απουσία από τις πρώτες κατηγορίες, Allsvenskan και Superettan, είναι φυσικά η Λάντσκρονα που μετείχε στην Division 1, ήτοι γ’ κατηγορία όπου μετέχουν Γκέφλε, Σίλβια, Μπρόμαποϊκαρνα και άλλες. Κάποτε υπήρχε και η… θρυλική Καφέ Οπερα στο κουπόνι, ήταν κυριολεκτικά ομάδα ομώνυμου ρεστοράν που έφτασε ως τη Superettan. Το 2005 συγχωνεύτηκε με τη Βάσμπι, το 2012 συγχωνεύτηκαν με την AFC Γιουνάιτεντ και το 2016 «γεννήθηκε» η AFC Εσκιλστούνα μετακομίζοντας από τη Στοκχόλμη στην ομώνυμη πόλη.

Πιο… σκανδαλιάρα αποδείχθηκε η Veikkausliiga. Η τρις πρωταθλήτρια τη δεκαετία του ‘00, Τάμπερε Γιουνάιτεντ, αποβλήθηκε από τα πρωταθλήματα το 2011 ελέω εμπλοκής σε στημένα με τη συμμετοχή εταιρείας της Σιγκαπούρης, πρακτικά διαλύθηκε και σήμερα αγωνίζεται στην Kakkonen, ήτοι την τρίτη κατηγορία (μεσολαβεί η Ykkönen και ακολουθούν τα περιφερειακά του Kolmonen). Κι άλλες γνώριμες από το στοίχημα κουπόνι παίζουν σε χαμηλές κατηγορίες στη Φινλανδία, όπως οι Ατλάντις, Τζαζ Πόρι και Γιόκεριτ ενώ αξέχαστη έχει μείνει η Αλιάνσι, σύλλογος που… έζησε μόνο το 2002-06. Ιδιοκτήτης ήταν ο αμφιλεγόμενος Κινέζος Ζενγιούν Γε και αποκορύφωμα αποτέλεσε το Χάκα – Αλιάνσι 8-0 στις 7 Ιουλίου 2005, ματς όπου τα πονταρίσματα, ειδικά στην Ασία, έπιασαν… κόκκινο ενώ η Αλιάνσι είχε παραταχθεί με έξι νεοφερμένους, δύο πιτσιρικάδες κι έναν… κουτσό τερματοφύλακα.

Ξέσπασε μέγα σκάνδαλο, η UEFA πίεσε, οι Φινλανδοί έβαλαν επιτροπή και δικαστικούς, ο Γε έφυγε για το Βέλγιο, όπου λίγους μήνες μετά ενεπλάκη και σε άλλο σκάνδαλο στημένων και χάθηκε από προσώπου Γης έκτοτε. Η Αλιάνσι ολοκλήρωσε τη σεζόν και έκτοτε… έκλεισε για πάντα το «μαγαζί» ενώ ο Γε, ιδιοκτήτης της Λα Λουβιέρ, ενεπλάκη σε έξι χειραγωγημένα ματς στο Βέλγιο έχοντας τους ίδιους συνεργάτες με την Αλιάνσι. Σήμερα η Λα Λουβιέρ δεν υπάρχει, συγχωνεύτηκε με την ερασιτεχνική Κουλιέ δημιουργώντας τον σύλλογο RCCF.

Διαβάστε το πλήρες άρθρο και τα προγνωστικά του Νίκου Μποζιονέλου στο Foxbet.gr

 

 

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed