Η… κολεγιά Μπάγεβιτς και Μπόσκοφ το ’90 πριν τα ματς Ολυμπιακού-Σαμπντόρια

Πώς άλλαξε το ποδόσφαιρο μέσα σε 30 χρόνια… Στα ημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων 1989-90 είχαν φτάσει η Μονακό, η Σαμπντόρια, η Αντερλεχρ και η Ντινάμο Βουκουρεστίου. Η οποία Ντινάμο είχε πετύχει τον Παναθηναϊκό στον 2ο γύρο και τον είχε αποκλείσει με 2-0 στην Αθήνα και 6-1 (!) στη Ρουμανία. Και σαν σήμερα το 1990, με δύο γκολ του Τζιανλούκα Βιάλι στην παράταση (105’ και 108’) η Σαμπντόρια νίκησε με 2-0 την Αντερλεχτ στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων στο «Ούλεβι» του Γκέτεμποργκ και κατέκτησε τον πρώτο της ευρωπαϊκό τίτλο. Η σπουδαία ομάδα που είχε δημιουργήσει ο Γιουγκοσλάβος προπονητής Βουγιαντίν Μπόσκοφ με αστέρια, εκτός του Βιάλι, τους Παλιούκα, Λομπάρντο, Μαντσίνι, Κάτανετς, Ντοσένα και τον (απόντα από τον τελικό) Τονίνιο Σερέζο, έβαζε πλώρη και για την κορυφή του Campionato, ένα χρόνο μετά, καθώς και τη συμμετοχή στο… παρθενικό, «πειραματικό» Champions League.

Ως κάτοχος του τροπαίου η Σαμπντόρια έπαιξε στο Κυπελλούχων και την επόμενη σεζόν και έπεσε στον 2ο γύρο με τον Ολυμπιακό, τον οποίο και απέκλεισε με 1-0 στο (παλιό) Καραϊσκάκη, με γκολ μάλιστα του μετέπειτα προπονητή του Σρέτσκο Κάτανετς (!), και 3-1 στο «Μαράσι» με ένα γκολ του Λομπάρντο και δύο του Μπράνκα, είχε μειώσει για τους «ερυθρόλευκους» ο Αποστόλης Δρακόπουλος.

Εκείνη την εποχή, δίχως τη σημερινή ταχύτητα μέσω διαδικτύου και δίχως ακόμη να γνωρίζεις τι είναι virtual sports, δημοσιεύματα υποστήριξαν ότι ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, τεχνικός της ΑΕΚ και επιστήθιος φίλος του συμπατριώτη του, Μπόσκοφ της Σαμπντόρια, έδινε πληροφορίες στους Ιταλούς για τον τρόπο παιχνιδιού του Ολυμπιακού. Κάτι που διέψευσε κατηγορηματικά εντέλει και ο Ντούσκο μα και ο Στράτος Γιδόπουλος…

Η πορεία της Σαμπντόρια ανεκόπη εντέλει στα προημιτελικά από τη Λέγκια, η οποία συνέθεσε την τετράδα μαζί με Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μπαρτσελόνα και Γιουβέντους. Και ο τίτλος, πρώτος ευρωπαϊκός μετά από 23 χρόνια, κατέληξε στη ManUtd του σερ Αλεξ Φέργκιουσον με 2-1 επί της Μπάρτσα στο Ρότερνταμ με ισάριθμα γκολ του Μαρκ Χιουζ.

Διαβάστε το πλήρες άρθρο και τα προγνωστικά του Νίκου Μποζιονέλου στο Foxbet.gr

 

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed