Απέκλεισε η κυβέρνηση την επισκευή του παλιού δημοτικού σχολείου Πουλάτων από το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ», ο Δήμος Σάμης θα το επισκευάσει

Την επίσημη απάντηση του Δήμου Σάμης προς το Υπουργείο Εσωτερικών αναφορικά με την μη ένταξη της επισκευής του δημοτικού σχολείου των Πουλάτων στο πρόγραμμα «ΦιλόΔημος ΙΙ», αλλά και τις προθέσεις του για το μέλλον του κτιρίου, φέρουμε σήμερα στη δημοσιότητα.
Υπενθυμίζουμε ότι ο αρμόδιος υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, προκειμένου να στοιχειοθετήσει την απάντηση στην ερώτηση του βουλευτή Λαρίσης και Προέδρου της «Ελληνικής Λύσης» Κυριάκου Βελόπουλου προς τα Υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας με θέμα: «Ανάγκη αποκατάστασης του Δημοτικού Σχολείου των Πουλάτων Κεφαλονιάς», είχε ζητήσει από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου, αλλά και τον Δήμο Σάμης τις αναγκαίες διευκρινίσεις αναφορικά με:
1. Ποιοι είναι οι ουσιαστικοί λόγοι για τους οποίους δεν λήφθηκε η απαραίτητη πρόνοια, ώστε να συμπεριληφθεί το ως άνω κτηριακό συγκρότημα στις υπό αξιοποίηση δομές από τα κονδύλια του προγράμματος «ΦιλόΔημος II»;
2. Σε ποια άμεσα μέτρα θα προβούν, ώστε το ως άνω κτήριο να μπορεί να αξιοποιηθεί από την Κοινότητα και τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού για πολιτιστικές και άλλες χρήσεις;
Κατόπιν αυτών, ο Δήμος Σάμης απέστειλε την απάντησή του στο Γραφείο Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, το οποίο με την σειρά του την προώθησε στο Τμήμα Περιουσίας της Διεύθυνσης Οικονομικών Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών και αυτό στον ερωτώντα βουλευτή, στο πλαίσιο της διαδικασίας κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Ειδικότερα, στην απαντητική του επιστολή ο Δήμαρχος Σάμης κ. Γεράσιμος Μονιάς – Νέτης αναφέρει ότι, προϋπόθεση για να ενταχθεί ένα έργο στο πρόγραμμα «ΦιλόΔημος ΙΙ» είναι να έχει προηγουμένως ετοιμαστεί η σχετική μελέτη. Ωστόσο, μελέτη για το πρώην Δημοτικό Σχολείο των Πουλάτων, όπως παραδέχεται, δεν υπήρχε. Επιπλέον, ο Δήμος εχει υποστελεχωμένες υπηρεσίες, δεν διαθέτει τεχνική επάρκεια και συνεπώς δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί έγκαιρα στις ανάγκες μιας τέτοιας μελέτης. Ταυτόχρονα και καθώς ο προϋπολογισμός του Δήμου εγκρίθηκε στις 10 Μαρτίου, δεν θα ήταν δυνατό να ανατεθεί η πραγματοποίησή της σε ιδιώτη μηχανικό.
Καταλήγοντας, ο κ. Μονιάς επισημαίνει ότι ο Δήμος Σάμης έχει στην επικράτειά του είκοσι πρώην Δημοτικά Σχολεία και ότι από ίδιους πόρους έχει εντάξει στον προϋπολογισμό του 2020 για συντήρηση και επισκευή, πέντε εξ αυτών. Αυτό που ωστόσο μας έδωσε το δικαίωμα να αισιοδοξούμε είναι ο επίλογος της επιστολής, που αναφέρει ότι είναι στις προθέσεις του Δήμου να ενταχθεί και το σχολείο του χωριού μας σε πρόγραμμα συντήρησης και επισκευής, ώστε να μπορέσει να αξιοποιηθεί από την Τοπική Κοινότητα.
Ευχόμαστε η δημόσια αυτή δέσμευση του Δήμου Σάμης για την επισκευή του Δημοτικού μας Σχολείου να μετουσιωθεί σε πράξη το συντομότερο δυνατόν και να αποκτήσουν επιτέλους τα Πουλάτα έναν χώρο για πολιτιστικές και όχι μόνο δράσεις. Πρόκειται για ένα καθολικό και συνάμα δίκαιο αίτημα όλων μας που ελπίζουμε να ικανοποιηθεί.

Πηγή: poulatakefalonias.gr

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed