Ώρα ευθύνης και όχι διαγγελμάτων

Για ακόμα μία φορά η Ελλάδα θα αποτελέσει το πειραματόζωο του πλανήτη. Τους επόμενους μήνες θα δοκιμασθεί η αντοχή της χώρας σε συνθήκες πραγματικής αγέλης (κοπαδιού για να ακριβολογούμε).
Τα χθεσινά ψέματα του πρωθυπουργού περί θωράκισης του ΕΣΥ επί των ημερών αυτής της κυβέρνησης (δεν ξέρω αν έπεισε και κανέναν), δεν θα αποτρέψουν την πιθανή καταστροφή της οικονομίας με την πολιτική του «μπάτε σκύλοι αλέστε». Προφανώς η «θωράκιση» στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Μητσοτάκης αφορά και στις δομές υγείας της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, με τη ΜΕΘ στο Ρίο και χωρίς γιατρούς και νοσηλευτές στο Νοσοκομείο του Αργοστολίου. Προφανώς είναι εκτός τόπου και χρόνου.
Η ύφεση στην οικονομία θα είναι ούτως ή άλλως τεράστια για τις δυνατότητες της χώρας, ακόμα και με τα τωρινά δεδομένα. Χωρίς ψυχραιμία και σχέδιο η κυβέρνηση εφαρμόζει το δόγμα του πνιγμένου ο οποίος απ’ τα μαλλιά του πιάνεται. Ανεπαρκέστατα τα μέτρα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και καταστροφικά για τους εργαζόμενους. Η παραίνεση του υπουργού ανάπτυξης προς τις τράπεζες για «καλή συμπεριφορά» απέναντι στους δανειολήπτες, είναι από μόνη της ομολογία αποτυχίας του σχεδίου της κυβέρνησης για τους επόμενους μήνες. Προς τις τράπεζες, οι οποίες να υπενθυμίσω πως διασώθηκαν τρεις φορές στα χρόνια της κρίσης με τα χρήματα αυτών οι οποίοι τώρα επαφίενται στην «καλή τους συμπεριφορά».
Πέρα απ’ τη θωράκιση της χώρας σε ανεξέλεγκτες ροές τουριστών χωρίς τεστ και καραντίνα, θα πρέπει να παρθούν γενναίες αποφάσεις στη βάση της συμφωνίας με τους θεσμούς τον Ιούνιο του 2018 (Ζάππειο – Τσίπρας με γραβάτα για να θυμίσω σε τι αναφέρομαι). Πρέπει να γίνει νέα αναδιάρθρωση του χρέους, άμεση μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και αναστολή αποπληρωμής δόσεων. Επίσης επιβάλλεται κούρεμα φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και πλήρη προστασία των εργαζομένων σε αυτές. Αυτό το κούρεμα του ιδιωτικού χρέους είναι έτσι κι αλλιώς οφειλόμενο απ’ την εποχή που αποφασίσθηκε (με ποιους άραγε;) το PSI με το οποίο εξανεμίσθηκαν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, διαλύθηκαν οι προϋπολογισμοί του ΕΟΠΥΥ και όχι μόνο. Να υπενθυμίσω πως οι ιδιώτες ομολογιούχοι οι οποίοι είχαν επενδύσει στην Ελλάδα στηρίζοντας την οικονομία της, ακόμα περιμένουν την αποκατάσταση των ζημιών τους από εκείνο το ανεκδιήγητο κούρεμα. Τέλος, για τη φετινή περίοδο και προκειμένου να σωθεί οτιδήποτε αν σώζεται, θα πρέπει να εκπονηθεί (χθες) ένα γενναιόδωρο πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού, το ποίο θα μπορέσει ουσιαστικά και όχι με ψίχουλα να στηρίξει τις πληττόμενες επιχειρήσεις.
Σε κάθε άλλη περίπτωση όσα θερμόμετρα και να βάλουμε στους τουρίστες, το φθινόπωρο θα χρειαστούμε νέο μνημόνιο το οποίο θα διαπραγματευτούμε από πολύ χειρότερη θέση γιατί με μέτρα ασπιρίνες σαν αυτά που ανακοινώθηκαν χθες, δυστυχώς σε λίγους μήνες θα έχουν εξαντληθεί και το μαξιλάρι και οι μαξιλαροθήκες…

Αριστοτέλης Μπατιστάτος

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed