Τις… αμαρτίες και αστοχίες των «αετών» πληρώνει σήμερα η Κεφαλονιά, με τις παραλίες Μύρτο και Σκάλα να μην έχουν για φέτος Γαλάζια Σημαία

Με 15 Γαλάζιες σημαίες η βραβεύτηκε η Κεφαλονιά στους τρεις Δήμους για το 2020, σίγουρα ένα ευχάριστο νέο. Με σημαντικές απώλειες όμως (έστω και αν ούτε πέρυσι είχαν βραβευθεί) οι παραλίες του ΜΥΡΤΟΥ και της ΣΚΑΛΑΣ.
Απώλειες για τους γνωστούς λόγους τα τελευταία δύο χρόνια, μιας και η υποχρέωση του τότε Δήμου Κεφαλονιάς για ναυαγοσώστη δεν τηρήθηκε, με επακόλουθο οι δύο καλύτερες και πιο γνωστές παραλίες της Κεφαλονιάς να στερηθούν και για το 2020 τη Γαλάζια Σημαία. Για να ενημερωθεί σωστά το αναγνωστικό κοινό, να αναφερθεί πως, εκτός από το βασικό κριτήριο των ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΩΝ ΝΕΡΩΝ κολύμβησης σε μία παραλία για να βραβευθεί με Γαλάζια Σημαία, καθώς και της οργάνωσης που απαιτούν τα κριτήρια του προγράμματος, ο εκάστοτε Δήμος που είναι υπεύθυνος οφείλει να τηρεί τη νομοθεσία για τον ναυαγοσώστη. Αν η παραλία έχει χαρακτηριστεί πολυσύχναστη, ο νόμος επιβάλλει την παρουσία ναυαγοσώστη. Αν όχι, τότε πρέπει να υπάρχει υπεύθυνο άτομο στην παραλία, ναυαγοσωστικός εξοπλισμός και φαρμακείο ώστε η παραλία να βραβευθεί με Γαλάζια Σημαία! Ο ναυαγοσώστης είναι απαίτηση του νόμου και όχι της Γαλάζιας Σημαίας. Επίσης γνωρίστε πως η βράβευση για το 2020 αναφέρεται στην οργάνωση και τον έλεγχο της παραλίας την προηγούμενη χρονιά οπότε οι τρείς Δήμοι σήμερα πληρώνουν τις αστοχίες του ενιαίου Δήμου Κεφαλονιάς στο συγκεκριμένο ζήτημα των Γαλάζιων Σημαιών.
Θέλω να πιστεύω, και με βάση τα όσα γνωρίζω, πως φέτος η Κεφαλονιά όχι μόνο θα διατηρήσει τις Γαλάζιες Σημαίες της, αλλά θα τις αυξήσει κιόλας και πολύ πιθανό Μύρτος και Σκάλα να είναι την καλοκαιρινή περίοδο υποψήφιες για Γαλάζια Σημαία ώστε να βραβευθούν το 2021. Χρόνος υπάρχει και παρά τα όσα προβλήματα δημιούργησε η πανδημία του covid-19 με τις καθυστερήσεις σε όσα έπρεπε να γίνουν, νομίζω και οι τρεις Δήμοι είναι σε καλό δρόμο και είναι έτοιμες οι προκηρύξεις για τους ναυαγοσώστες. Οι παραλίες μας είναι το σήμα κατατεθέν της Κεφαλονιάς και ένα από τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα στον ανταγωνισμό του τουρισμού. Όταν ο υπεύθυνος Δήμος φροντίζει γι αυτές, όταν προσπαθεί για να τις αναβαθμίσει, όταν αυξάνει τον αριθμό των βραβευμένων παραλιών με Γαλάζια Σημαία τότε όχι μόνο δίνει ώθηση στον τουρισμό, αλλά ταυτόχρονα αποδεικνύει ότι νοιάζεται για τον ντόπιο πληθυσμό, εφόσον πρώτοι εμείς χαιρόμαστε τις θάλασσές μας και θέλουμε να είμαστε ασφαλείς όταν κολυμπάμε και φυσικά επιθυμούμε την καλύτερη παροχή υπηρεσιών στην πλαζ της προτίμησής μας.

Κωνσταντίνος Πρέντζας

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed