Χάος και οργή στη Μινεάπολη για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ

Τρίτη συνεχόμενη νύχτα βίαιων συγκρούσεων, βανδαλισμών και πυρπολήσεων δημοσίων κτηρίων και αστυνομικών τμημάτων στη Μινεάπολη των ΗΠΑ μετά το ρατσιστικό έγκλημα με δράστες τέσσερις αστυνομικούς που έχει ξεσηκώσει την αμερικανική κοινή γνώμη.
Οι διαδηλώσεις επεκτείνονται και σε άλλες πόλεις, όπως στη Νέα Υόρκη και το Κολοράντο, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ βάζει λάδι στη φωτιά αποκαλώντας τους διαδηλωτές «κακοποιά στοιχεία». Ανάστατη είναι η αφροαμερικανική κοινότητα με τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, o οποίος πέθανε βασανιστικά από ασφυξία όταν ο αστυνομικός γονάτισε και τον πίεσε επί ώρα με το γόνατό του στον λαιμό. Στα βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο ακούγεται το θύμα να λέει: «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» και στη συνέχεια η απόλυτη σιωπή. Οι διασώστες που έφθασαν επιτόπου κατήγγειλαν πως ο Φλόιντ δεν είχε σφυγμό από την πρώτη στιγμή που τον εξέτασαν, αλλά παρ΄ όλα αυτά ο αστυνομικός δεν σήκωνε το γόνατο του από τον λαιμό του θύματος. Σύμφωνα με τα αρχεία της αστυνομίας, ο αστυνομικός αυτός είχε καταγγελθεί 18 φορές στο παρελθόν για ακραία και βίαιη συμπεριφορά κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του. Και οι 4 αστυνομικοί που ενεπλάκησαν στη δολοφονία αποπέμφθηκαν από το Σώμα, αλλά ακόμη δεν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος τους.
Ο δήμαρχος της Μινεάπολης Jacob Frey κήρυξε την πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ κλήθηκε η Εθνοφρουρά για την αποκατάσταση της τάξης, αφού η τοπική αστυνομία προφανώς έχει ξεπεραστεί από τα γεγονότα και δεν διαθέτει πλέον κανένα κύρος και αξιοπιστία. Οι διαδηλωτές πυρπόλησαν αστυνομικό τμήμα. Η οργή των πολιτών δεν περιορίζεται μεταξύ της αφροαμερικανικής κοινότητας στην οποία ανήκει και το θύμα είτε στην ισπανόφωνη μειονότητα, αλλά επεκτείνεται σε όλον τον κοινωνικό ιστό της πόλης. Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και στην υπόλοιπη Αμερική, όπου ξεσηκώνονται οι πολίτες κατά της αστυνομικής βίας και των ακραίων, ακροδεξιών μεθόδων που εφαρμόζουν μέλη του αστυνομικού σώματος στις ΗΠΑ. Αντίθετα με ό,τι είχε συμβεί την Τετάρτη, όταν διαδηλωτές που πετούσαν πέτρες συγκρούστηκαν με αστυνομικούς επανειλημμένα, το βράδυ της Πέμπτης οι αστυνομικοί κράτησαν χαμηλό προφίλ πέραν του επίκεντρου των ταραχών, δηλαδή έξω από το αστυνομικό τμήμα της τρίτης περιφέρειας.
Αρκετοί διαδηλωτές υποχώρησαν για λίγο όταν αστυνομικοί στην οροφή έκαναν χρήση δακρυγόνων και βλημάτων από καουτσούκ, προτού ανασυνταχθούν και επιτεθούν στο κτήριο κατά μέτωπο, βάζοντας φωτιά, ενώ οι αστυνομικοί κατά τα φαινόμενα αποσύρονταν. Διαδηλωτές θεάθηκαν στην οροφή αργότερα. Ένα αυτοκίνητο και άλλα δύο κτήρια επίσης πυρπολήθηκαν, ενώ άγνωστοι λεηλάτησαν και πάλι, για δεύτερη νύχτα, ένα κατάστημα της αλυσίδας Target. Η πυροσβεστική είχε κάνει λόγο για 16 εμπρησμούς κτηρίων τη νύχτα της Τετάρτης. Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε ότι θα στείλει την Εθνοφρουρά να «κάνει τη δουλειά όπως πρέπει» αν ο δήμαρχος της Μινεάπολης δεν καταφέρει να ελέγξει την κατάσταση. «Όταν αρχίζει λεηλασία, αρχίζουν και τα πυρά», διεμήνυσε.
Τα νέα σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν παρ΄ ότι ο κυβερνήτης Τιμ Γουόλζ κήρυξε νωρίτερα χθες κατάσταση έκτακτης ανάγκης και κινητοποίησε την Εθνοφρουρά στην Πολιτεία Μινεσότα για την αποκατάσταση της τάξης, μετά τα επεισόδια στις προηγούμενες διαδηλώσεις για τον θάνατο του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του από την αστυνομία. Υπενθυμίζεται ότι βίντεο που τράβηξαν περαστικοί το βράδυ της Δευτέρας εικονίζει τον Φλόιντ με το πρόσωπο στο πεζοδρόμιο και χειροπέδες περασμένες πισθάγκωνα να επαναλαμβάνει: «Δεν μπορώ να αναπνεύσω, σε παρακαλώ, δεν μπορώ να αναπνεύσω» καθώς λευκός αστυνομικός πιέζει το αριστερό του γόνατο στον σβέρκο του. Η αστυνομία της Μινεάπολης κατέστησε σαφές ότι δεν εγκρίνει τον τρόπο με τον οποίο οι άνδρες της χειρίστηκαν τη σύλληψη. «Οι αστυνομικοί αυτοί πρέπει να συλληφθούν αμέσως», έκρινε ο Φιλονίζ Φλόιντ σε εμφάνισή του στο CNN με δάκρυα στα μάτια, κρίνοντας πως θα έπρεπε να τους επιβληθεί η θανατική ποινή για φόνο, αυτόν του αδελφού του. Όπως ακριβώς ο Φιλονίζ Φλόιντ, η επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ, συνέδεσε τον θάνατο αυτόν με μια ατελείωτη σειρά τραγωδιών που ανακινούν τις φυλετικές εντάσεις στις ΗΠΑ.

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed