Ομοψυχία: άγνωστη λέξη για τους κυνηγούς της εξουσίας

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Σάμης της 10ης Ιουνίου 2020 έπεσαν οι μάσκες. Διότι, τι έλειπε ανέκαθεν σε αυτή τη χώρα και λείπει ακόμα; Η ομοψυχία και η σοβαρή ανάληψη ευθύνης. Όταν, λοιπόν, κάποιος δεν έχει εξουσία για να ικανοποιήσει τα ηγετικά του απωθημένα, τότε αρνείται και το τίμημα της ευθύνης, ακόμα και όταν πρόκειται για αγαθά κίνητρα. Εξηγούμαι κατωτέρω.
Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ από την πρώτη στιγμή της ανάδειξής της σε πολιτική συνιστώσα του τόπου με την ψήφο των συνδημοτών μας ανέλαβε ένα πολύ δύσκολο έργο: Να λέει μονάχα την αλήθεια. Με άλλα λόγια, να λέει χωρίς φόβο και πάθος τα κακώς κείμενα, να δέχεται τα θετικά και να καταδικάζει τα αρνητικά για την κοινωνία του δήμου μας.
Προτάθηκε, λοιπόν, από τον δήμαρχο στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο ο Κανονισμός Διαχείρισης Σπηλαίων, σύμφωνα με τον οποίο το Δημοτικό Συμβούλιο Σάμης με Ειδική Απόφαση του θα ορίσει 5μελή Επιτροπή Διαχείρισης των Σπηλαίων, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου από το σύνολο των Δημοτικών Παρατάξεων. Αν κάποια εκ των Δημοτικών Παρατάξεων δηλώσει άρνηση συμμετοχής, τα μέλη της επιτροπής συμπληρώνονται από τις λοιπές Δημοτικές Παρατάξεις, κατά τη σειρά εκλογής τους. Η επιτροπή αποφασίζει ομόφωνα. Σε περίπτωση μη έκδοσης ομόφωνης απόφασης για εκτάκτου χαρακτήρα ζητήματα αρμοδιότητάς της, μπορεί να αποφασίζει η Οικονομική Επιτροπή και σε κάθε περίπτωση το Δημοτικό Συμβούλιο. Επομένως, με τη συγκεκριμένη πρόταση εισάγεται η αρχή της ομοφωνίας (αρχή η οποία ισχύει άλλωστε και σε πολλούς διεθνείς οργανισμούς, όπου απαιτείται η λήψη σημαντικών αποφάσεων) Εντούτοις, αν δεν υπάρχει ομοφωνία, θα αποφασίζει η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, οπότε η ευρυθμία θα υπηρετείται σε κάθε περίπτωση.
Η πρόταση καταψηφίστηκε από την πλειοψηφία του σώματος με κύριο επιχείρημα ότι η ευθύνη διαχείρισης ανήκει μόνο στον δήμαρχο, ότι η αντιπολίτευση υπάρχει για να αντιπολιτεύεται (!) και ότι η δημοτική αρχή θέλει να είναι όλες οι παρατάξεις συνυπεύθυνες. Και διερωτώμαι: Από πότε φοβούνται την ευθύνη εκείνοι που μέχρι πρότινος διεκδικούσαν λυσσαλέα την εξουσία; Από πότε φοβούνται την ευθύνη εκείνοι, οι οποίοι έχουν τις περισσότερες έδρες στο δημοτικό συμβούλιο; Η τουριστική αξιοποίηση του νησιού αποτελεί ένα από τα πιο ακανθώδη θέματα του νησιού, ιδίως τώρα που ο τόπος προσπαθεί να πάρει ανάσα από την οικονομική λαίλαπα που προξένησε η πανδημική κρίση. Τι τους φοβίζει η ομοφωνία; Τους φοβίζει το γεγονός ότι οι Έλληνες ενωμένοι μπορούμε να κάνουμε θαύματα; Συγχαρητήρια, λοιπόν, σε σας και στο κατά φαντασίαν πολιτικό σας θάρρος.
Ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα που τέθηκε ως έκτακτο στο δημοτικό συμβούλιο ήταν η συμμετοχή του δήμου Σάμης με εκπρόσωπό του στον Ειδικό Περιφερειακό Διαβαθμιακό Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (γεν. συνέλευση). Από τη μία μεριά είναι απολύτως αναμενόμενο και λογικό να μας μπήγεται μαχαίρι στην καρδιά για την πλήρη αδιαφορία της κυβέρνησης απέναντι στο δίκαιο αίτημά μας για συνέχιση της λειτουργίας της ΕΔΑΚΙ, μιας άκρως υγιούς δραστηριότητας στον τομέα της καθαριότητας εδώ και χρόνια. Ο Δήμος εδώ έδρασε σπασμωδικά ακολουθώντας μία τακτική με ασαφή σκοπό, διατυμπανίζοντας τον δρόμο της νομικής λύσης πριν καν προηγηθεί συζήτηση με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, όπως είχε προτείνει η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ, χωρίς όμως αντίκρισμα από την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου της 20ης Μαΐου. Από την άλλη, όμως, ο δήμος Σάμης πρέπει να εκπροσωπηθεί. Αν από πείσμα και πολιτικό εγωισμό δεν στέλναμε εκπρόσωπο στο προαναφερθέν υπό σύσταση όργανο Διαχείρισης Αποβλήτων, τότε θα τυγχάναμε μαριονέτες της βούλησης άλλων.
Επομένως, κάθε άρνηση πρέπει να αποδεσμεύεται από τη στείρα μικροπολιτική του «όχι σε όλα» ή του «όχι, γιατί έτσι». Ο τόπος χρειάζεται ισχυρή βούληση και σοβαρότητα και όχι μικροπαραταξιακά παιχνίδια. Ο νέος δήμος πρέπει να σταθεί στα πόδια του, αλλιώς έγιναν όλα για το τίποτα. Και δεν θα επιτρέψουμε ποτέ το κάτι να γίνει τίποτα όσο έχουμε φωνή στα πολιτικά πράγματα του τόπου.
Υ.Γ. Όταν η παράταξή μας στέλνει επιστολές λόγω κωλύματος του επικεφαλής της, διαμαρτύρεστε για το γεγονός αυτό. Όταν η παράταξη δεν στέλνει επιστολή, λέτε ότι δεν παίρνει θέση στα ζητήματα του τόπου. Αποφασίστε επιτέλους τι θέλετε!

Παντελής Αμούργης
Δημ. Σύμβουλος Δήμου Σάμης
Επικεφαλής ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed