Επιστολή σε τρεις υπουργούς του προέδρου του Επιμελητηρίου για την Στελέχωση Δομών Υγείας Κεφαλληνίας & Ιθάκης και Ξενοδοχείων Καραντίνας

Επιστολή προς τους υπουργούς, Χάρη Θεοχάρη, Βασίλη Κικίλια και Χρήστο Σταϊκούρα έστειλε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς-Ιθάκης, Σταύρος Σπαθής αναφορικά με την στελέχωση των Δομών Υγείας του νομού μας και για τα ξενοδοχεία καραντίνας. Η επιστολή του προέδρου αναφέρει:
Αξιότιμοι Κύριοι, είναι πλέον γνωστό τοις πάσι ότι η υγειονομική κρίση που ξέσπασε με αφορμή τον covid-19 έφερε στην επιφάνεια και ανέδειξε τα προβλήματα των δομών υγειονομικής περίθαλψης της χώρας μας. Στο ξέσπασμα της κρίσης, φορείς, επιχειρήσεις και πολίτες έσπευσαν να καλύψουν τα κενά σε υγειονομικό εξοπλισμό μέσω δωρεών, προκειμένου να θωρακίσουν τη χώρα έναντι του απειλητικού ιού. Νοσοκομεία όπως το Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς, με τις ευλογίες των κατοίκων του νησιού, «δάνεισαν» υπάρχον εξοπλισμό από ΜΕΘ που θα στελεχώνονταν μελλοντικά , με γνώμονα το κοινό συμφέρον, ενισχύοντας το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου με επιπρόσθετες κλίνες. Είναι βεβαίως απορίας άξιον πως τρείς μήνες μετά και ενώ η χώρα έχει ξεπεράσει προσωρινά τον κίνδυνο, όχι απλά δεν επεστράφη ο εξοπλισμός αλλά ούτε καν στελεχώθηκαν τα νοσοκομεία του νησιού μας με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και όλα αυτά ενώ παράλληλα παρακολουθήσαμε στο γειτονικό νησί της Ζακύνθου να εγκαινιάζουν τη ΜΕΘ του νοσοκομείου τους.
Επιπλέον πριν περίπου ένα μήνα προστέθηκε στη λίστα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι νησιωτικοί προορισμοί και η κατάταξή τους σε ζώνες επικινδυνότητας βάση των παρεχόμενων υγειονομικών δομών ή της έλλειψης εγκαταστάσεων ΜΕΘ. Η Κεφαλονιά και η Ιθάκη χαρακτηρίστηκαν νησιά ΄Γ κατηγορίας, δηλαδή «Ζώνη Υψηλού Κινδύνου», αφού δεν διαθέτουν ΜΕΘ προκαλώντας σάλο και ανυπολόγιστη ζημιά. Ας μη ξεχνάμε άλλωστε ότι ορισμένοι Tour Operators άδραξαν την ευκαιρία και απαίτησαν τιμές κόστους από επαγγελματίες του τουρισμού λόγω της «επικινδυνότητας» στην οποία το Υπουργείο Τουρισμού τους κατέταξε. Ακόμη και αν κόπασε η ένταση αυτού του γεγονότος, μια αναζήτηση στο google αρκεί για να μας κατατάξει κάποιος εκ νέου στη ΄Γ κατηγορία.
Το τελειωτικό χτύπημα δε, στο τουριστικό προϊόν και τις επιχειρήσεις, ήρθε μέσα από τηλεοπτική συνέντευξη του Υπουργού Τουρισμού κ.Θεοχάρη στο σταθμό OPEN την 21/06/20, όταν ρωτήθηκε αναφορικά με τα ξενοδοχεία καραντίνας και τους διαγωνισμούς οι οποίοι απέβησαν άγονοι. Ξεκάθαρα ο κύριος Υπουργός μίλησε για επίταξη ποσοστού δωματίων των δομών, εννοώντας ότι υγιείς και νοσούντες θα διαμένουν σε διπλανά δωμάτια, δημιουργώντας νέο πανικό στους tour operators και τους επισκέπτες που επέλεξαν τη χώρα μας ως «ασφαλή» προορισμό. Τονίζεται ότι στη προκήρυξη ξενοδοχείων καραντίνας η αποζημίωση για τα νησιά μας ανά ημέρα είναι μόλις 10 ευρώ ανά κενό δωμάτιο και 30 ευρώ συμπεριλαμβανομένου και του κόστους σίτισης αν διαμένει κρούσμα, όταν η αντίστοιχη αποζημίωση σε ξενοδοχεία της Αττικής ανέρχεται στα 120 ευρώ ανά διαμονή.
Έστω και τώρα, εν τω μέσω της σεζόν, οφείλετε να επανδρώσετε τις υγειονομικές δομές και φυσικά να επιλύσετε το μείζον θέμα του ξενοδοχείου καραντίνας προκειμένου μόνιμοι κάτοικοι, εργαζόμενοι και επισκέπτες να νιώθουν ασφαλείς και να λαμβάνουν τη περίθαλψη που πραγματικά αξίζουν.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου
Σταύρος Σπαθής

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed