Παράνομες πράξεις με συμπαιγνία Κράτσα-Γεωργιάδη κατάγγειλε ο Θόδωρος Γαλιατσάτος με σκοπό την λαφυραγώγηση του δημόσιου χρήματος

Έξω από τα δόντια μίλησε σήμερα ο τ. Περιφερειάρχης, Θόδωρος Γαλιατάτος, αναφορικά με την συμπαγνία της Περιφεριάρχη, Ρόδης Κράτσα και του Υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη αναφορικά με τα υδατοδρόμια στα Ιόνια Νησιά.
Ο κ. Γαλιατσάτος παρουσιάστηκε λάβρος κατά των δύο παραπάνω προσώπων και κατάγγειλε δημόσια ότι Κράτσα και Γεωργιάδης έκαναν συνειδητή προσπάθεια να παραπλανήσουν τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου με στόχο την κερδοσκοπία και την λαφυραγώγηση δημοσίου χρήματος. Ο κ. Γαλιατσάτος έκανε μια μικρή αναδρομή στο θέμα των υδατοδρομίων αναφέροντας για την πρωτοβουλία της ΑΝΑΣΑ που είχε φτάσει σχεδόν στο τελικό στάδιο της λειτουργίας των υδατοδρομίων, αφού είχαν γίνει οι χωροθετήσεις, είχαν χρηματοδοτηθεί οι Μελέτες και ο εξοπλισμός τους και είχε μείνει μόνο σε εκκρεμότητα η έκδοση των περιβαλλοντικών όρων. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του τα υδατοδρόμια θα είχαν άδεια λειτουργίας σε ένα στάδιο του 90% του έργου και συμπλήρωσε: «Από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι τώρα η Περιφερειακή Αρχή Κράτσα δεν έκανε τίποτε για να ολοκληρώσει την διαδικασία. Τον Ιανουάριο του 2020 κάναμε παρέμβαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο και ζητήσαμε σχεδιασμό για να λήξη αυτή η εκκρεμότητα με μια πρόταση επτά σημείων. Διαπιστώσαμε στη συνέχεια ότι η Περιφέρεια μεταβλήθηκε σε μεσίτη της ΔΕΠΑΝ με αυξημένο κόστος κατά 404% και σύναψη προγραμματικής σύμβασης».
Ο κ. Γαλιατσάτος συνέχεια ανέφερε για την αντίδρασή του, την σύσταση ειδικής επιτροπής και την απόφαση αυτής. «Στο άκουσμα της προγραμματικής σύμβασης με τους όρους της εμείς αντιδράσαμε και εξηγήσαμε ότι η νέα προγραμματική σύμβαση της ΠΙΝ με την ΔΕΠΑΝ δεν στεκόταν νομικά, διαχειριστικά και ηθικά. Κάναμε προσφυγή στην απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και το θέμα παραπέμφθηκε σε Ειδική Τριμελής Επιτροπή (Νομικός Σύμβουλος του κράτους, Εκπρόσωπος της Αποκεντρωμένης και Εκπρόσωπος του Περιφερειακού Συμβουλίου). Η Επιτροπή αυτή μας δικαίωση, αφού απεφάνθη ότι η ΔΕΠΑΝ δεν ήταν αρμόδια ως αναθέτουσα αρχή, μια και είναι ιδιωτική εταιρία, δεν υπάρχη στα Μητρώα Φορέων της κυβέρνησης, ενώ η προγραμματική σύμβαση δεν περιελάμβανε ποινικές ρήτρες. Νωρίτερα, στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης είχε στείλει τον ειδικό του σύμβουλο, Σκιπίωνα Αποστολάκη να μας εξηγήσει, εκεί όπου φάνηκε η συνειδητή προσπάθεια Κράτσα-Γεωργιάδη να παραπλανήσουν τους Περιφερειακούς Συμβούλους για την ΔΕΠΑΝ. Στόχος τους ήταν η παροχή ευκαιρίας κερδοσκοπίας της ΔΕΠΑΝ, μια παράνομη πράξη με σκοπό την λαφυραγώγηση του δημοσίου χρήματος».
Ο πρώην Περιφερειάρχης ήταν αρκετά σκληρός στο κλείσιμο της τοποθέτησής του λέγοντας: «Η διοίκηση της Περιφέρειας προσπαθεί να συμπράξει με την ΔΕΠΑΝ, με απώτερο στόχο η συγκεκριμένη εταιρία να αναλάβει και άλλα έργα. Εμείς έχουν καταγγείλει από την αρχή της αυτή τη συμπαιγνία. Προσπαθούν να μας πείσουν για το συμφέρον μας όπως ακριβώς κάνουν και στην Ζάκυνθο η κα Κράτσα και ο κ. Γεωργιάδης με την αγοραπωλησία 15.000 στρεμμάτων στα ορεινά του νησιού. Αν η κα Κράτσα αλλάξει πλεύση και πιάσει το κουβάρι από εκεί που το αφήσαμε εμείς, σε 6 με 8 μήνες τα νησιά θα έχουν υδατοδρόμια και θα συνδεθούν μεταξύ τους». Τον λόγο για λίγο πήρε και ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Σπύρος Γαλιατσάτος που ανέφερε: «Είμαστε και νοιώθουμε δικαιωμένοι απέναντι στην κοινωνία με την απόφαση της Επιτροπής. Η συμπεριφορά Κυβέρνησης και Περιφέρειας είναι συμπεριφορά καταστήματος-υποκαταστήματος. Δεν υπάρχει σεβασμός στον πολίτη και το δημόσιο χρήμα. Ο Σκιπίωνας Αποστολάκης ήρθε στο Περιφερειακό Συμβούλιο για να μας φοβίσει και να μας νουθετήσει. Αυτά που έχει κάνει μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο η περιφερειακή αρχή Κράτσα δεν έχει προηγούμενο στα χρόνια που ασχολούμαι με τα κοινά».

Ρεπορτάζ Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΧΩΡΙΣ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΔΕΙΑ

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed