Τα… άκουσε από τους τουριστικούς και όχι μόνο φορείς της Κεφαλονιάς ο Αλέξης Τσίπρας, που επιτέθηκε σε τράπεζες και κυβέρνηση Μητσοτάκη

Μετά τον περίπατο στο Λιθόστρωτο και τις συναντήσεις-χαιρετούρες με τους καταστηματάρχες, αλλά και με απλό κόσμο του Αργοστολίου, ο Αλέξης Τσίπρας μετάβει στο Θέατρο, όπου είχε συνάντηση μίας ώρας και πλέον με τους φορείς του τουρισμού του νησιού μας.
Στην είσοδο του Θεάτρου τον υποδέχθηκε ο πρόεδρος της ΚΕΔΗΚΕ, Σπύρος Πεφάνης, ενώ ανθοδέσμη του πρόσφερε η σύζυγος του πρώην Περιφερειάρχη, Γιώτα Αποστολάτου. Οι φορείς που είχαν συγκεντρωθεί έθεσαν επί τάπητος στον πρώην πρωθυπουργό τα προβλήματα που έχει επιφέρει ο κορονοϊός στις επιχειρήσεις ζητώντας τη στήριξή του στα θέματα ρευστότητας της αγοράς και φορολογίας ώστε να αντέξουν οι επιχειρήσεις την βαριά ύφεση της αγοράς. Τη συζήτηση διεύθυνε η πρώην Βουλευτής του νομού, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου. Ο κ. Τσίπρας, πριν τους ακούσει έκανε την δική του εισήγηση κάνοντας λόγο για την βαθιά ύφεση που ήδη βρίσκεται η ελληνική οικονομία. «Η εικόνα είναι δυσάρεστη και στενάχωρη. Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες βρίσκονται σε μεγάλο άγχος και αβεβαιότητα διότι βλέπουν, τους τζίρους να έχουν μειωθεί 70%-80% και τις υποχρεώσεις να τρέχουν, τα ενοίκια και οι επιταγές», ήταν τα πρώτα του λόγια και συμπλήρωσε: «Οι ανελαστικές υποχρεώσεις σφίγγονται σαν θηλιά γύρω από το λαιμό των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, ενώ οι τζίροι έχουν εκμηδενιστεί και, αν δεν υπάρξει ουσιαστική στήριξη, από την πλευρά της Πολιτείας, πρόσβαση σε φθηνό δανεισμό, αλλά και μη επιστρεπτέα ενίσχυση και στήριξη για τις πληττόμενες επιχειρήσεις του ασφαλιστικού κόστους στο σύνολο και μεγάλου μέρους του μισθολογικού κόστους των εργαζομένων, δεν θα μπορέσουν να αντέξουν. Ο κίνδυνος να βάλουν λουκέτο είναι πάρα πολύ μεγάλος, με αλυσιδωτές επιπτώσεις στην οικονομία».
Τον λόγο πήρε πρώτος ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Σταύρος Σπαθής, ο οποίος ζήτησε πέραν των άλλων, να πιεστεί η κυβέρνηση για να γίνει μείωση του ενοικίου κατά 40% σε όλες τις εμπορικές επιιχειρήσεις και όχι μόνο σε όσες ταυτίζονται άμεσα με τον τουρισμό. Στο ίδιο μήκος κύματος και με προτροπή να βγει… ζεστό χρήμα από τις τράπεζες προς τους επαγγελματίες ήταν και η παρέμβαση του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Αργοστολίου, Ιάκωβου Νιφοράτου. Στην αναγκαιότητα στήριξης των μικρών επιχειρήσεων έμεινε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ερύσσου, Στάθης Τσελέντης. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων, Γεράσιμος Τιμοθεάτος, ανέφερε ότι πάνω από το 60% των ξενοδοχείων της Κεφαλονιάς δεν θα ανοίξουν φέτος, ενώ έμεινε αρκετή ώρα και στα υγειονομικά πρωτόκολλα που έχει θέσει η κυβέρνηση στα ξενοδοχεία λόγω της πανδημίας του covid 19. Συμπληρωματικός ήταν και ο πρόεδρος του Συλλόγου καταλυμάτων, Δημήτρης Ατσάρος, που πρόσθεσε ένα ακόμη πρόβλημα που έχει προκύψει, αυτό της βραχυχρόνιας μίσθωσης, τονίζοντας ότι δουλεύει εις βάρος ξενοδοχείων και καταλυμάτων, χωρίς σε πολλές περιπτώσεις να εφαρμόζονται όλα τα πρωτόκολλα. Έκανε και αυτός έκκληση στον κ. Τσίπρα να πιέσει έτσι ώστε οι τράπεζες με πολύ χαμηλό ή μηδενικό επιτόκιο να βοηθήσουν όλες τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο πρόεδρος των εστιατόρων, Γεράσιμος Σιμωτάς, πέραν των άλλων, έμεινε στο μεγάλο πρόβλημα των εταιριών Πνευματικών Δικαιωμάτων, που όπως τόνισε και αυτό το καλοκαίρι προσπαθούν να… πνίξουν τους επαγγελματίες.
Ο κ. Τσίπρας, ανέφερε ενώπιον των παραγωγικών φορέων της Κεφαλονιάς, ότι «πρώτον ζητήσαμε από την κυβέρνηση να προχωρήσει στη χρηματοδότηση της εργασίας και όχι στην αναστολή της εργασίας όπως και έκανε, δεύτερον είπαμε η μικρομεσαία επιχείρηση όταν έχει ανασταλεί η λειτουργία της για τρεις μήνες και καλείται να επανεκκινήσει σε ιδιαίτερες συνθήκες μειωμένης ζήτησης, πρέπει να έχει κεφάλαιο κίνησης και εμείς ζητήσαμε τη μη επιστρεπτέα ενίσχυση με μοναδικό κριτήριο τους εργαζόμενους που απασχολεί. Προβλέψαμε ένα κεφάλαιο περίπου στα 3 δισ. για την ενίσχυση των επιχειρήσεων με επιδότηση από το κράτος. Τρίτον, στην περίοδο αυτή της κρίσης, δεν μπορείς να έχεις την ίδια φορολογία σε επιχειρήσεις που έχουν μηδενικό τζίρο και δεν μπορείς να ζητάς την προκαταβολή φόρου με βάση το εισόδημα που είχαν το 2019. Ζητάμε σε έκτακτη βάση τη μείωση του ΦΠΑ στο 6% στην εστίαση και τον τουρισμό, αλλά και την κατάργηση του τέλους διαμονής». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πραγματοποίησε δριμεία κριτική στις τράπεζες για το μείζον θέμα της ρευστότητας της αγοράς σχολιάζοντας με επικριτικό ύφος ότι «οι τράπεζες και επί των ημερών μας δεν επιτελούσαν το ρόλο τους στην ελληνική οικονομία». Επίσης τόνισε ότι «ζητήσαμε να αξιοποιηθεί το εργαλείο της Αναπτυξιακής Τράπεζας και να δημιουργηθεί ένα χαρτοφυλάκιο εγγυοδοτήσεων, 10 δισ. ευρώ, όπως με το πρόγραμμα “Ηρακλής” για να σωθούν οι συστημικές τράπεζες από τα κόκκινα δάνεια και έτσι να δημιουργηθεί να ισχυρό χαρτοφυλάκιο που θα ενισχύσει την Αναπτυξιακή Τράπεζα και να μπορέσει να χρηματοδοτήσει επιχειρήσεις που το χρειάζονται και που μπορούν να είναι βιώσιμες».

Ρεπορτάζ Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΑΝΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΧΩΡΙΣ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΔΕΙΑ

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed