Επιστημονική διάκριση για τον Κεφαλλονίτη καθηγητή της Πληροφορικής, Φωκίωνα Κολαΐτη, διεθνές βραβείο Αλόνσο Τσερτς 2020

Ο Κεφαλλονίτης καθηγητής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Φωκίων Κολαΐτης και συνεργάτες του τιμήθηκαν για το 2020 με το διεθνές βραβείο Αλόνζο Τσερτς που απονέμεται κάθε χρόνο για διακεκριμένο ερευνητικό έργο στη Λογική και τη Θεωρία Υπολογισμού.
Το βραβείο έχει καθιερωθεί από τέσσερις επιστημονικές εταιρείες που αποτελούν τους εγκυρότερους διεθνώς επιστημονικούς οργανισμούς στη Μαθηματική Λογική και την Επιστήμη των Υπολογιστών. Ο κ. Κολαΐτης είναι παιδί του Νικολάου Κολαΐτη και της Στάμω Κολαΐτη το γένος Τζαννάτου, οι οποίοι γεννήθηκαν στο Αργοστόλι. Ο ίδιος γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά επισκέπτεται πολύ τακτικά το νησί της καταγωγής του με τη σύζυγο του Καίτη Αζούρη, Λιβανικής καταγωγής, έχοντας συχνά μαζί τους τα δυο τους παιδιά, που σήμερα είναι και οι δυο γιατροί στην Αμερική. Το ερευνητικό έργο του καθηγητή Κολαΐτη αναφέρεται στις Λογικές αρχές ανταλλαγής δεδομένων μεταξύ υπολογιστικών συστημάτων. Τα δεδομένα, δηλαδή το σύνολο των στοιχείων για ένα πρόβλημα ή αντικείμενο υπολογισμού, αποθηκεύονται στη μνήμη ενός υπολογιστικού συστήματος με βάση αρχές οργάνωσης, οι οποίες όμως διαφοροποιούνται από σύστημα σε σύστημα.
Η γρήγορη και αυτόματη ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ υπολογιστικών συστημάτων αποτελεί θεμελιακό πρόβλημα της Επιστήμης των Υπολογιστών. Η σημασία του προβλήματος μπορεί να γίνει αντιληπτή αν σκεφτούμε τη σοβαρότητα του θέματος της μεταφοράς στοιχείων μεταξύ των συστημάτων taxisnet των χωρών της ζώνης ευρώ. Αφ’ ενός ο όγκος των στοιχείων είναι τεράστιος για να μπορεί να πραγματοποιηθεί μη αυτόματα, και αφ’ έτερου ο τρόπος οργάνωσής τους διαφοροποιείται σημαντικά μεταξύ των χωρών, πράγμα που καθιστά την ερμηνεία των στοιχείων που προέρχονται από άλλη χώρα προβληματική. Ο κ. Κολαΐτης, και οι συνεργάτες του εφάρμοσαν τις αρχές της Λογικής, επιστήμης που θεμελιώθηκε από τον Αριστοτέλη, για να διαμορφώσουν μία θεωρία για τις αρχές που πρέπει να διέπουν οποιοδήποτε σύστημα αυτόματης προσαρμογής μεταφερόμενων στοιχείων. Στην έκθεση απονομής του βραβείου τονίζεται η μεγάλη σπουδαιότητα της έρευνας του καθηγητή κ. Κολαΐτη και των συνεργατών του.

Ρεπορτάζ Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΧΩΡΙΣ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΔΕΙΑ

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed