Ο πιο σύντομος πόλεμος της ιστορίας κράτησε μόλις… 38 λεπτά

Συνήθως όταν ακούμε την λέξη »πόλεμος» ο νους μας πάει κατευθείαν σε πεδία μάχης, χιλιάδες νεκρούς, αμάχους, βόμβες, κατεστραμμένα σπίτια. Γενικά, η συγκεκριμένη λέξη δημιουργεί σχεδόν αυτόματα αρνητικά συναισθήματα.
Δεν είναι λίγες οι φορές άλλωστε που οι διενέξεις μεταξύ των κρατών έχουν οδηγήσει σε συγκρούσεις και αργότερα σε πόλεμο. Άλλες φορές οι διαμάχες διαρκούν δεκαετίες, άλλες λίγα χρόνια, ακόμη και μερικές ημέρες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, ο πόλεμος μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και Ζανζιβάρης, δεν κράτησε ούτε μία ώρα. Για την ακρίβεια διήρκεσε μόλις 38 λεπτά. Ναι καλά διαβάσετε, 38 λεπτά. Μισή ώρα και κάτι δηλαδή. Όσον αφορά τις απώλειες, ήταν μηδαμινές αν κρίνουμε τους απολογισμούς από τους μέχρι τώρα πολέμους που έχουν πραγματοποιηθεί (παγκόσμιους και μη).

Πώς ξεκίνησε ο πόλεμος
Η σύρραξη προκλήθηκε από τον θάνατο του 39χρονου σουλτάνου της Ζανζιβάρης Χαμάντ μπιν Τουβαϊνί αλ Μπουσαίντ, πιστού συμμάχου της αποικιακής Βρετανικής Αυτοκρατορίας, στις 25 Αυγούστου 1896. Ο ανιψιός του Χαλίντ αλ Μπαργκάς (1874 – 1927) βρήκε την ευκαιρία και άρπαξε πραξικοπηματικά την εξουσία. Όμως, δεν ήταν αρεστός στους Άγγλους, που προτιμούσαν τον θείο του Χαμούντ μπιν Μουχάμεντ (1853 – 1902). Οι Άγγλοι αποικιοκράτες απαίτησαν την άμεση παραίτηση του Μπαργκάς, με τελεσίγραφο που έληγε στις 9 το πρωί της 27ης Αυγούστου. Αυτός αρνήθηκε και προσπάθησε να κερδίσει χρόνο, βάζοντας στο παιγνίδι τους Αμερικανούς. Οι Άγγλοι από την πλευρά τους άρχισαν πολεμικές προετοιμασίες. Παρέταξαν μπροστά από το λιμάνι της Ζανζιβάρης πέντε πολεμικά πλοία και άρχισαν να αποβιβάζουν πεζοναύτες στη στεριά.
Ο Μπαργκάς προσπάθησε να κερδίσει χρόνο με τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, αλλά οι Άγγλοι ήταν αποφασισμένοι να επιβάλουν τη θέλησή τους. Δύο λεπτά μετά τη λήξη του τελεσιγράφου άρχισε ο κανονιοβολισμός του σουλτανικού χαρεμιού, το οποίο σχεδόν ισοπεδώθηκε. Ο Μπαργκάς μόλις που πρόλαβε να διαφύγει και να ζητήσει πολιτικό άσυλο στο προξενείο της Γερμανίας. Στις 9:40 π.μ. ο Αγγλο-Ζανζιβαρινός Πόλεμος έλαβε τέλος. Η 38λεπτη σύρραξη κόστισε τη ζωή σε 500 ντόπιους μαχητές, ενώ οι Άγγλοι είχαν μόνο ένα τραυματία. Αμέσως μετά εγκατέστησαν στην εξουσία τον εκλεκτό τους σουλτάνο Χαμούντ μπιν Μουχάμεντ, από τον οποίον απαίτησαν και πέτυχαν να λάβουν αποζημίωση για το κόστος του πιο σύντομου πολέμου στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed