«Πόλεμος» για τις μάσκες και τον αριθμό των μαθητών

Οργή και πολλά ερωτηματικά προκάλεσαν σε γονείς και εκπαιδευτικούς οι ανακοινώσεις της Νίκης Κεραμέως για το άνοιγμα των σχολείων. Πέρα από την υποχρεωτική χρήση μάσκας και τα διαφορετικά διαλείμματα, το υπουργείο Παιδείας δεν έχει προβεί σε κάποιο άλλο μέτρο για την αποφυγή του συνωστισμού στα σχολεία, όπως φερ’ ειπείν η εκ περιτροπής λειτουργία, τα μικρότερα τμήματα ή η εναλλαγή μαθημάτων το πρωί και το απόγευμα.
Και το ζήτημα της μάσκας ωστόσο αναδεικνύεται σε «αγκάθι» καθώς, όπως ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας, θα υπάρξει μηδενική ανοχή απέναντι στους μαθητές που δεν φορούν μάσκα, οι οποίοι θα είναι αντιμέτωποι με κυρώσεις. Προφανώς, οι ποινές αυτές αποτελούν την απάντηση της κυβέρνησης στους γονείς εκείνους που με διαδικτυακές ομάδες κάλεσαν τον κόσμο να μη βάλει μάσκες στα παιδιά τους, διακινώντας παράλληλα θεωρίες συνωμοσίας. Παρ’ όλα αυτά, πληθαίνουν οι φωνές που αναφέρουν ότι δεν είναι λογικό να τιμωρούνται τα παιδιά για την ανευθυνότητα των γονιών τους ή για μια δικιά τους απροσεξία. Εντύπωση και έντονη κριτική από την αντιπολίτευση προκάλεσε και η δήλωση της υπουργού Παιδείας ότι δεν χρειάζεται να «σπάσουν» τα τμήματα, αφού σε πανελλήνιο επίπεδο ο μέσος όρος μαθητών ανά τάξη στη χώρα είναι 17 παιδιά πλην ειδικών σχολείων. Η κα Κεραμέως απέκλεισε επίσης τη δημιουργία πρωινών και απογευματινών τμημάτων εξηγώντας ότι: « αφενός έχουμε 17 μαθητές ανά τάξη κατά μέσο όρο και επίσης τι θα γινόταν με τους γονείς που θα έπρεπε να κρατάνε τα παιδιά εναλλάξ; Τρίτον δε θα επαρκούσε το εκπαιδευτικό προσωπικό, και βεβαίως το κόστος θα ξεπερνούσε τα 10 εκατομμύρια ευρώ ημερησίως!»
Η επιστροφή των μαθητών στα θρανία εν μέσω της πανδημίας του κοροναϊού ενέχει τους κινδύνους της, αλλά ομόφωνα οι ειδικοί επισημαίνουν ότι είναι επωφελής για τα παιδιά. Ξένες χώρες, όπως η γειτονική Ιταλία και η Δανία, έχουν ανακοινώσει σειρά προσλήψεων και άνοιγμα νέων αιθουσών για να υποστηρίξουν τα ολιγομελή τμήματα. Την ίδια ώρα, η Ελλάδα απλά θα δώσει μια υφασμάτινη μάσκα και το περιβόητο παγουρίνο – που προκάλεσε τον περίγελο του διαδικτύου – ενώ υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ψηφίστηκε και η αύξηση του μέγιστου αριθμού μαθητών ανά τμήμα. Επόμενο ήταν οι εκπαιδευτικοί και γονείς να οδηγηθούν στους δρόμους, με μαζικά πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια στις πόλεις της χώρας. Ανάμεσα στα αιτήματά τους ήταν το όριο των 15 μαθητών στις τάξεις και οι προσλήψεις περισσότερων καθηγητών και δασκάλων. Πριν δοθεί το «πράσινο» φως από τους επιστήμονες για να χτυπήσει στις 7 Σεπτεμβρίου ή αργότερα το κουδούνι στα σχολεία, η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να υπάρξουν επιπτώσεις στους μαθητές που δε θα δεχθούν να φορέσουν μάσκα όταν θα μπουν στις τάξεις. Τις ποινές προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος είπε «δεν πρέπει να τιμωρείται ένα παιδί για την ανευθυνότητα του γονέα του. Το βασικό είναι να πειστούν οι γονείς και οι μαθητές ότι είναι για την υγεία τους η χρήση μάσκας». Στο ερώτημα αν κάποιος μαθητής δεν φοράει μάσκα στην τάξη ο κ. Πέτσας είπε ότι θα υπάρχει πλέγμα κυρώσεων που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. Ωστόσο δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες γι’ αυτό.

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed