Ηρέμησε Αργύρη, σβήσε πρώτα την φωτιά που μας τροφοδοτεί με τοξικό νέφος και θα έχουμε μετά χρόνο για δικαστήρια και αγωγές

Ίσως και να μην αποτέλεσε τόσο μεγάλη έκπληξη για μένα η σημερινή ανακοίνωση της ΕΔΑΚΙ με την υπογραφή του προέδρου της, Αργύρη Γαβριελάτου, ότι θα κινηθεί νομικά εναντίον μου κάνοντάς μου αγωγή για χθεσινό ρεπορτάζ μου.
Το πρώτο πράγμα που μπορεί να διαπιστώσει κάποιος είναι ότι άνοιξα πλέον δικαστικές… παρτίδες και με την Δημοτική Αρχή του Θεόφιλου Μιχαλάτου. Ήδη έχω κάποια δημοσιογραφικά παράσημα στο στήθος μου (αγωγές και εξώδικα δύο πρώην Δημάρχων Κεφαλονιάς, αγωγές και εξώδικα Αντιδημάρχων Κεφαλονιάς, αγωγές και εξώδικα υποψηφίων Βουλευτών Κεφαλονιάς και Ιθάκης). Έτσι είναι η δημοσιογραφική ζωή! Πριν προχωρήσω στην απάντησή μου θα ήθελα να πω στον πρόεδρο της ΕΔΑΚΙ, τον φίλο και παλιό συναγωνιστή, Αργύρη Γαβριελάτο, ότι πρώτο του μέλημα είναι η κατάσβεση της πυρκαγιάς που μας τροφοδοτεί με τοξικό νέφος και στη συνέχεια, αν το θελήσει, θα βρούμε χρόνο για αγωγές και δικαστήρια. Άλλωστε, αμφότεροι είμαστε μόνιμοι κάτοικοι Κεφαλονιάς, δεν θα διαφύγει κανένας στην Αργεντινή ή την Βολιβία.
Πάμε τώρα στο προκείμενο, που αφορούσε χθεσινό μου ρεπορτάζ στο Ληξούρι. Πήγα εκεί για να διαπιστώσω το μέγεθος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αφού εδώ στο Αργοστόλι η κατάσταση ήταν αποπνικτική για δύο συνεχόμενες ημέρες και νύχτες. Σηζήτησα με αρκετούς ανθρώπους, όπου κάποιοι από αυτούς έριχναν το… ανάθεμα στην ΕΔΑΚΙ για την υπάρχουσα κατάσταση, κάποιοι ήταν πιο συζητήσιμοι και κάποιοι άλλοι, προφανώς για τους δικούς τους λόγους, κατηγορούσαν τους προηγούμενους και όχι τη σημερινή διοίκηση. Σε ένα στέκι του Ληξουρίου βρήκα μαζεμένους τρεις Δημοτικούς Συμβούλους της πόλης και αποφάσισα να μπω για την καθιερωμένη καλημέρα. Στον λίγο χρόνο που είχα στην διάθεσή μου (το φέρυ ήδη ερχόταν) η συζήτηση πήγε στην φωτιά της Παλοστής και μοιραία, όπως γίνεται πάντα στα καφενεία, ακούστηκαν πολλές κουβέντες, που ενδεχομένως κάποιες φορές μπορεί να κρύβουν αλήθειες, ωστόσο παραμένουν καφενειακές. Αυτό μετέφερα στο χθεσινό μου ρεπορτάζ με όλες τις απαραίτητες επιφυλάξεις αναφέροντας ακριβώς: «Στη συζήτηση πάνω και οι τρεις άφησαν να εννοηθεί ότι η φωτιά στον ΧΥΤΥ δεν ήταν ατύχημα ή εμπρησμός από ξένο χέρι, αλλά από την ίδια την ΕΔΑΚΙ προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος αποθήκευσης απορριμάτων, αφού το ένα κύτταρο φαίνεται να είναι εκτός λειτουργίας».
Εδώ οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας με σκουπίδια αρκετές φορές έχουν μπει φωτιές για τον προφανή λόγο, να μειωθεί ο όγκος τους και να ανοίξει ο χώρος για νέα εναπόθεση. Προφανώς, ρητορικό ήταν το ερώτημα και η ταυτόχρονη απάντηση όχι μόνο των τριών Συμβούλων, αλλά και απλών κατοίκων νωρίτερα που είχαν την ίδια άποψη με αυτούς. Επομένως, φίλε Αργύρη, σε ένα ρητορικό ερώτημα και σε μια καφενειακού τύπου κουβέντα στάθηκες για να στραφείς δικαστικά εναντίον μου. Ακόμη και ο τίτλος του κειμένου δεν είχε καμία σχέση με την καφενειακή κουβέντα: «Τεράστιο πρόβλημα στην Παλλική από τα δηλητηριώδη αέρια που προκαλεί η φωτιά στον ΧΥΤΥ, έχει χαθεί από τον χάρτη η μισή χερσόνησος». Αν έπαιρνα στα σοβαρά αυτά που άκουσα στο Ληξούρι θα χτυπούσα έναν τίτλο βαρβάτο, όπως το λέμε στην γλώσσα μας, τύπου «Ντροπή και αίσχος της διοίκησης της ΕΔΑΚΙ, έβαλε φωτιά για να κάνει χώρο στην Παλοστή αδιαφορώντας για την υγεία μας». Δεν το έκανα, γιατί ουσιαστικά δεν έδωσα τόσο μεγάλη σημασία στα… κουτσομπολιά, απλά το ανέφερα και μάλιστα στο τέλος του κειμένου μου.
Κλείνοντας, θέλω να πω στον φίλο και παλιό συναγωνιστή, Αργύρη Γαβριελάτο, ότι έχει κάθε δικαίωμα να προχωρήσει νομικά εναντίον μου. Απλά να του αναφέρω και όπως ήρθαν τα πράγματα να το μάθει όλη η κοινωνία της Κεφαλονιάς, ότι η σύζυγός μου και ο 16μηνος γιος μου την Κυριακή το βράδυ χρειάστηκαν υποστήριξη με οξυγόνο βάση οδηγίας γιατρού.

Ξενοφώντας Ευαγγελάτος
Δημοσιογράφος
Ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας efimeridakefalonia.gr

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed