Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή επικυρώνει τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2021

Το 2020 είναι αδιαμφισβήτητα μια χρονιά γεμάτη αναταραχές και αβεβαιότητα. Η πανδημία του κορονοϊού επηρέασε όλων των ειδών τις εκδηλώσεις που θα είχαν μεγάλη συγκέντρωση κόσμου. Προχωρώντας σε ακυρώσεις, προσωρινές παύσεις ή αναβολές, όλες οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις προσαρμόστηκαν στα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα.  

Μεταξύ των εκδηλώσεων που αναβλήθηκαν ήταν φυσικά και οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Στα τέλη Μαρτίου ανακοινώθηκε ως αναγκαίο μέτρο η αναβολή τους και έτσι οι Ολυμπιακοί του Τόκιο μεταφέρθηκαν για το καλοκαίρι του 2021. Μετά από διαβουλεύσεις με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή σε συνδυασμό με την Ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσαν την πραγματοποίηση τους τον Ιούλιο του 2021. 

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες μετέχουν περίπου 11.000 αθλητές, αριθμός ο οποίος πολύ δύσκολα μπορεί να ελεγχθεί σε συνθήκες κορονοϊού. Έτσι, οι αρμόδιες αρχές αποφάσισαν από νωρίς την αναβολή τους, οργανώνοντας μάλιστα στις 23 Ιουλίου την τελετή της αντίστροφης μέτρησης για τον επόμενο χρόνο. Στην τελετή, η οποία έγινε χωρίς θεατές στο Εθνικό Στάδιο της Ιαπωνίας, μια κορυφαία Γιαπωνέζα αθλήτρια κολύμβησης στην ομιλία της είπε: «Φανταστείτε τον κόσμο σε έναν χρόνο από τώρα. Πόσο υπέροχο θα είναι να δούμε την κουρτίνα να ανοίγει την αυλαία των Ολυμπιακών και των Παραολυμπιακών Αγώνων. Αυτήν τη στιγμή ζούμε σε έναν κόσμο με τα πάνω και τα κάτω του. Ειλικρινά, ελπίζω η ειρήνη και η ηρεμία της καθημερινής ζωής να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατό».

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, δηλώνει αφοσιωμένος στην προσπάθεια για τη διενέργεια των Ολυμπιακών Αγώνων το 2021 στο Τόκιο, λέγοντας: «ολόκληρη η Επιτροπή ακολουθεί τη γραμμή που είχε χαραχθεί πριν την αναβολή των Αγώνων, δηλαδή την ασφάλεια για όλους τους συμμετέχοντες. Συνεχίζουμε τις διαβουλεύσεις με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και βάσει των συμβουλών του εξετάζουμε διάφορα σενάρια». Πάντως, όπως τόνισε ο ίδιος ο Μπαχ,  προς το παρόν δεν εξετάζεται το σενάριο για Ολυμπιακούς Αγώνες χωρίς θεατές. 

Η αλήθεια είναι ότι κανείς δε μπορεί να γνωρίζει την κατάσταση της πανδημίας σε ένα χρόνο από τώρα, όμως οι αρμόδιοι κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να πραγματοποιηθούν οι Ολυμπιακοί το 2021. Καθώς υπάρχει πλέον αισιοδοξία πως η παραγωγή ενός εμβολίου θα ξεκινήσει σύντομα και με την προϋπόθεση ότι δεν θα ξεσπάσει δεύτερο κύμα έξαρσης του ιού, το Τόκιο δηλώνει έτοιμο να υποδεχτεί τη μεγαλύτερη αθλητική συνάντηση παγκοσμίως. 

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed