Γεράσιμος Θεοδωράτος: «Η πυρκαγιά στην Παλοστή είναι έγκλημα από νομικής απόψεως και οφείλουν οι Εισαγγελικές Αρχές να το διερευνήσουν»

Επειδή η σιωπή είναι συνενοχή θεωρώ υποχρέωσή μου με την παρούσα μου να σταθώ σε ένα άκρως σημαντικό ζήτημα και συγκεκριμένα στην πυρκαϊά στην Χωματερή που μέρες τώρα καίει ακόμη, και θα συνεχίσει για πολλές ημέρες ακόμη και η οποία αποδεσμεύει κάθε στιγμή τοξικές και εξαιρετικά καρκινογόνες χημικές ουσίες, όχι μόνο κοντά στην εστία της φωτιάς αλλά και σε μεγάλη απόσταση ολόγυρα.
Τα αίτια της εν λόγω πυρκαϊάς σίγουρα θα διερευνηθούν. Υπάρχει όμως και ένα άλλο έγκλημα που λαμβάνει χώρα, έγκλημα διαρκές. Και δη έγκλημα σίγουρα από ηθικής και κοινωνικής απόψεως. Αν συνάμα αποτελεί και έγκλημα από νομικής απόψεως οφείλουν οι Εισαγγελικές Αρχές να διερευνήσουν. Διότι έγκλημα δεν είναι μόνον η πράξη, αλλά έγκλημα αποτελεί και η παράλειψη οφειλομένης ενέργειας, ήτοι η παράλειψη να αποτρέψεις το αποτέλεσμα. Και εν προκειμένω αποτέλεσμα ήδη έχει επέλθει [λχ ζαλάδες, δυσφορία κλπ], χειρότερο όμως είναι αυτό που επικρεμάται πάνω από τα κεφάλια όλων από την έκθεσή μας σε καρκινογόνες ουσίες που εκλύονται συνεπεία της εν λόγω πυρκαϊάς.
Θα έλθουν λέει από το Δημόκριτο δια μετρήσεις… οποία ταχύτης!!! … που ήσαν όταν η έκλυση των ουσιών ήτο στο αποκορύφωμά της; Πότε θα μάθουμε την αλήθεια; Το κυριότερο όμως είναι εν προκειμένω κατά την εμήν άποψη ότι, εξ όσων γνωρίζω, παραλείπουν οι αρμόδιοι να μεριμνήσουν και να εφοδιασθούν με χημικά υλικά τα οποία συντελούν στην κατάσβεση τοιούτου είδους πυρκαϊών, δοθέντος ότι εις αυτάς τας περιπτώσεις δεν αρκεί η χρήση νερού. Η δε επιχειρούμενη επιχωμάτωση θα καθυστερήσει την κατάσβεση, και θα έχει ως αποτέλεσμα να ταφούν τόνοι επικίνδυνων ουσιών που θα διεισδύσουν στο χώμα, αλλά και στον υδροφόρο ορίζοντα. Και ενώ εκλύονται από τη συνεχόμενη καύση των σκουπιδιών τεράστιες ποσότητες καρκινογόνων ουσιών, η χρήση μάσκας που συνιστούν, για να σου δείξουν ότι ενδιαφέρονται για εσένα οι όποιοι υπεύθυνοι, είναι μια λύση απλώς προσωρινή υπό την έννοια ότι όλα αυτά τα σωματίδια θα μολύνουν το χώμα και τα φυτά και τις καλλιέργειες σε βάθος ετών, αλλά και τον υδροφόρο ορίζοντα, ήτοι αργά ή γρήγορα θα τα φάμε και θα τα πιούμε, και τώρα τα αναπνέουμε.
Πολύ φοβούμαι ότι αν αποτρεπτικός παράγοντας για την προμήθεια των απαιτουμένων χημικών είναι το κόστος αγοράς αυτών, τότε πραγματικά αυτό αποτελεί ένα στοιχείο για το πώς σε αντιμετωπίζουν σιωπηλέ μου φίλε, αποτελεί δε συνάμα και το μέτρο που κοστολογούν τη ζωή σου, το μέλλον σου και το μέλλον των παιδιών σου. Ο ενταύθα Ιατρικός Σύλλογος κρούει ήδη τον κώδωνα του κινδύνου, ήδη έχουν σημειωθεί προβλήματα υγείας σε συνανθρώπους μας, όμως τα χειρότερα θα έλθουν από την συνεχή έκθεσή μας στα σωματίδια που εκλύονται από την ως άνω πυρκαϊά και τα οποία τώρα αναπνέουμε και αύριο θα φάμε και θα πιούμε. Ήδη δόθησαν οδηγίες από την Περιφερειακή Αρχή για την βόσκηση των ζώων σε απόσταση 5-6 χιλιομέτρων από το σημείο της πυρκαϊάς όμως εσύ σιωπηλέ μου φίλε βόσκα ελεύθερα σε ότι σου σερβίρουν και κυρίως μην ξυπνάς … μην μιλάς … μην ζητάς … Εξάλλου μάσκες λογής πιά περίσσες … για το covid – 19, για τη δυσοσμία, για την υποκρισία … ακόμη και με χαμόγελο …
Θα σου πουν και θα ακούσεις την εύκολη λύση για την πυρκαιά αυτή: ¨βάλε την μασκούλα σου¨, και για να κάνεις όνειρα θα σου πουν ¨κοιμήσου¨ … Θα σου πουν ¨μην γυρίσεις πλευρό και κρυώσεις¨ … Δεν θα σε προστατεύσουν όμως … Η ζωή σου ίσως δεν έχει αξία… Στοιχίζει η ζωή εκατοντάδων από εμάς όση η διαφορά της αξίας των ως άνω απαιτουμένων χημικών μείον το κόστος επιχωμάτωσης που νυν επιχειρούν … Λύσε την εξίσωση αυτή … Σίγουρα λυπηρό το αποτέλεσμά της … Μην ανησυχείς όμως: θα έλθουν και οι δικές σου ημέρες “υπερηφάνειας”: μόνον για λίγες ημέρες … παραμονές των εκλογών, που θα σε πούνε “κυρίαρχο λαό”, και το πρόβλημα είναι ότι θα νοιώσεις καλέ μου φίλε ως “κυρίαρχος λαός…”.
Διά το ακριβές της αντιγραφής των σκέψεων τινών …

Γεράσιμος Βασ. Θεοδωράτος
Δικηγόρος

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed