Το κατάφεραν και αυτό, τραμπουκισμοί και προπηλακισμοί στο Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου και διακοπή της συνεδρίασης, «κεκλεισμένων των θυρών»

Αυτό που ζήσαμε χθες στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Αργοστολίου ξεπερνάει την λογική. Η συνεδρίαση, η οποία ήταν κεκλεισμένων των θυρών, διακόπηκε με υπαιτιότητα μιας ομάδας ανθρώπων, που ήρθαν για να διεκδικήσουν το δίκιο τους με λάθος τρόπο.
Το θέμα της συζήτησης ήταν το κλείσιμο του δρόμου στην Κοινότητα Βαλεριάνου, που οδηγεί στην παραλία Κορόνι. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Νικόλας Βαλλιανάτος, πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση, ζήτησε ευγενικά, για την τήρηση των κανόνων λόγω covid 19 και κατά παρέκλιση των υγειονομικών κανονισμών, να εισέλθουν στην αίθουσα τρία άτομα, δηλαδή ο πρόεδρος της Κοινότητας και ακόμη δύο πολίτες, κάτοικοι του Βαλεριάνου. Αντί αυτού όμως, σχεδόν όρμησαν στην αίθουσα πάνω από 15 άτομα, με αποτέλεσμα η συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε να τελεί στα όρια της νομιμότητας λόγω του «κεκλεισμένων των θυρών». Παρόλα αυτά ο κ. Βαλλιανάτος, εξαντλώντας κάθε έννοια δημοκρατίας επέτρεπε να γίνει αυτό το… πανηγύρι, που τελικά του γύρισε μπούμπερνγκ, αφού αναγκάστηκε κάποια στιγμή να διακόψει σχεδόν για ένα τέταρτο την συνεδρίαση, προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να συνεχιστεί η συζήτηση.
Το αίτημα του προέδρου και των κατοίκων του Βαλεριάνου ήταν να ανοίξει και πάλι ο δρόμος, που περνάει από ιδιωτική περιοχή, προς την παραλία Κορόνι, δρόμος που έκλεισε από τον ιδιοκτήτη του οικοπέδου στα μέσα Αυγούστου. Το ιστορικό της υπόθεσης για να καταλάβετε περί τίνος πρόκειται, εντελώς περιληπτικά είναι το εξής:
Το 1997 υπήρξε δικαστική διαμάχη μεταξύ του ιδιοκτήτη του οικοπέδου που περνούσε ο δρόμος με την Κοινότητα Βαλεριάνου. Η Κοινότητα τότε έχασε το δικαστήριο και σε πρώτο και σε δεύτερο βαθμό, με την υπόθεση να τελεσιδικήσει υπέρ του ιδιοκτήτη το 1999. Όμως, κατόπιν συνεννόησης όλων των προέδρων της Κοινότητας που πέρασαν από εκεί, από το 2000 ώς το 2019 ο ιδιοκτήτης άφηνε τον δρόμο ανοικτό και δεν εκτελούσε την δικαστική απόφαση, προκειμένου να μην στερήσει από τους συγχωριανούς του την πρόσβαση στην παραλία, η οποία απέχει σχεδόν δύο χιλιόμετρα από το συγκεκριμένο σημείο. Παράλληλα, ο ιδιοκτήτης, σε συνεργασία με τον εκάστοτε πρόεδρο προσπαθούσαν να βρουν μια φόρμουλα, έτσι ώστε και η πρόσβαση στην παραλία να μην κοπεί και να μην καταπατάται η περιουσία του. Όλα πήγαιναν καλά (καλή τη πίστη των δύο μερών) μέχρι που ανέλαβε πρόεδρος στο Βαλεριάνο ο Γεράσιμος Πετράτος (Σαράφης), ο οποίος θεώρησε σωστό να κάνει διαπλάτυνση στον δρόμο, ουσιαστικά όμως μέσα στο οικόπεδο άλλου. Αυτό ενόχλησε τον ιδιοκτήτη, αφού δεν ενημερώθηκε ποτέ για την κίνηση του προέδρου, με αποτέλεσμα να κλείσει τον δρόμο εφαρμόζοντας την δικαστική απόφαση του 1999.
Τόσο ο πρόεδρος της Κοινότητας όσο και ο Δήμαρχος, Θεόφιλος Μιχαλάτος, αλλά και το σύνολο των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου στις τοποθετήσεις τους εξέφρασαν την άποψη ότι ο δρόμος πρέπει να ανοίξει. Βέβαια, υπήρχαν διαφορετικές προσεγγίσεις του θέματος μέχρι να φτάσουμε στον τελικό προορισμό. Για παράδειγμα η Λαϊκή Συσπείρωση έκανε λόγο για επανάσταση του λαού του Βαλεριάνου κατά του «κακού» ιδιοκτήτη που έκλεισε τον δρόμο που οδηγούσε στην παραλία. Ο Δήμαρχος και πολλοί σύμβουλοι από άλλες παρατάξεις ζήτησαν από το συμβούλιο να πάρει μια πολιτική απόφαση για άμεσο άνοιγμα του δρόμου. Αντίθετα οι δικηγόροι της αίθουσας, αλλά και η παράταξη του Αλέξανδρου Παντελειού προσέγγισαν διαφορετικά το θέμα. Ο Γιάννης Λυκούδης, ο Νίκος Ανουσάκης και ο Μιχάλης Μοσχονάς συμφώνησαν στην πολιτική βούληση να ανοίξει ο δρόμος χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ωστόσο ζήτησαν να προηγηθεί συνενόηση με τον ιδιοκτήτη για πιθανή εξεύρεση εναλλακτικής λύσεις, μετά από εισήγηση των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου. Οι τρεις δικηγόροι ανέφεραν επίσης ότι η υπόθεση είναι πολύ δύσκολη λόγω της δικαστικής απόφασης του 1999. «Δεν θέλουμε να σας χαϊδέψουμε τα αυτιά ούτε να λαϊκίσουμε, να πάμε δικαστικά ο δρόμος θα είναι μακρύς και δύσκολος και κανείς δεν μπορεί να σας διαβεβαιώσει ότι το δικαστήριο θα αποφανθεί υπέρ του Δήμου Αργοστολίου», ανέφεραν οι νομικοί εν συντομία προς τους κατοίκους.
Πέραν όλων των παραπάνω, ο Νίκος Ανουσάκης επεσήμανε την αδυναμία του νυν προέδρου κ. Πετράτου να συνεχίσει αυτό που έκαναν οι προηγούμενοι πρόεδροι και σαφώς έθεσε θέμα μείζονος σημασίας την ενέργεια του νυν προέδρου του Βαλεριάνου να προχωρήσει σε διαπλάτυνση του δρόμου από τα τέσσερα στα οκτώ μέτρα, κάτι που εκνεύρισε τον ιδιοκτήτη. Στο σημείο αυτό έγινε το μεγάλο πανηγύρι εντός της αίθουσας. Ποιος πολιτισμός; Ποιο σαβουάρ βιβρ; Ποιος κορωναϊός; Ο πρόεδρος του Βαλεριάνου και η παρέα του έκαναν το Δημοτικό Συμβούλιο ρινγκ, αναγκάζοντας τόσο τον Νικόλα Βαλλιανάτο όσο και τον Δήμαρχο να κατέβουν από τα έδρανά τους για να σώσουν την κατάσταση. Η συνεδρίαση διακόπηκε με υπαιτιότητα μιας ομάδας ατόμων, που σύμφωνα με τον υγειονομικό νόμο μπήκε παράνομα στην αίθουσα. Ύβρεις, απειλές και πολύ… σάλιο εκτοξεύονταν στον αέρα για περίπου ένα τέταρτο. Όταν τα πράγματα ηρέμησαν, με πλειοψηφία 14-8-2 το Δ.Σ. ακολούθησε την πρόταση του Δημάρχου, να παρθεί δηλαδή πολιτική απόφαση για το άνοιγμα του δρόμου, ένα πράγμα δηλαδή σαν νερόβραστη σούπα και μάλιστα χωρίς αλάτι…

Ρεπορτάζ Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΧΩΡΙΣ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΔΕΙΑ

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed