Ας κάνουμε την δοκιμασία μας στην Ιθάκη… ευκαιρία

Είναι μεγάλες οι καταστροφές που άφησε πίσω του ο Ιανός στο νησί μας. Αυτές που περισσότερο φαίνονται, αφορούν επαγγελματίες (κυρίως της εστίασης) που βρίσκονται στο μέτωπο της θάλασσας αλλά και σε σημεία εκτεθειμένα στο φαινόμενο. Εικόνες βιβλικής καταστροφής.
Σε πολλές περιπτώσεις ο κινητός εξοπλισμός, αλλά και πέργκολες, τέντες, κλπ έγιναν μια άμορφη μάζα που παρασύρθηκε αρκετά μέτρα μακριά από την επιχείρηση. Το ίδια και για τους αλιείς , η τους κατόχους σκαφών που οι υλικές καταστροφές (βυθίσεις σκαφών, ζημιές από προσκρούσεις καταστροφές μηχανών , κλπ ) είναι μεγάλες. Σοβαρές ζημιές έχει υποστεί το επαρχιακό οδικό δίκτυο στα σημεία που εφάπτεται με τη θάλασσα αλλά και το δημοτικό δίκτυο σε παράκτιους οικισμούς. Γρίφος παραμένει η κατάσταση του παραλιακού δημοτικού δρόμου στο Βαθύ που κατά την άποψη μου δέχτηκε μεγάλη επιβάρυνση από τον κυματισμό , ανησυχώ για αστοχία του μια και μπαίνει χειμώνας και θα πρότεινα άμεσα έναν εμπεριστατωμένο τεχνικό έλεγχο σ όλο το μήκος του.
Σχεδόν όλα τα σπίτια έχουν από μικρές έως μεγάλες ζημιές στις στέγες με συνακόλουθο την εισροή νερού και προβλήματα στις οικοσκευές και τα έπιπλα. Στα παλιότερα κτίρια που βρέθηκαν εκτεθειμένα στη διαδρομή του Ιανου, -που ξεκίνησε από Νότια κατεύθυνση (τη νύχτα) και πέρασε σταδιακά από ανατολικά (χαράματα) βορειοανατολικά , βόρεια και βορειοδυτικά (μεσημέρι)- υπάρχουν μεγάλες και εκτεταμένες βλάβες στο κέλυφος (στέγες , ανοίγματα, τοιχοποιίες ) στις θεμελιώσεις και στα δικτυα. Τραγικα αβέβαιη η μοίρα τους, μια και πολλά απ’ αυτά είναι κλεισμένα , οι ιδιοκτήτες τους λείπουν στο εξωτερικό και μοιραία το ενδιαφέρον τους για βοήθημα προκειμένου να αποκαταστήσουν τις ζημιές ελάχιστο σε αντιδιαστολή με άλλους που θα το καρπωθούν με λιγότερες (η καθόλου) ζημιές…
Τα δίκτυα ενέργειας – επικοινωνίας για μια ακόμα φορά πρόδωσαν τους πελάτες τους… Και καλά η ΔΕΗ, ή όπως τη λενε, που το δίκτυο της βρέθηκε απεναντι σε πρωτοφανείς ανεμοπιέσεις. Η “μεγάλη και σίγουρη” δεν έπρεπε να μεριμνήσει για την επάρκεια της επικοινωνίας σε 2 νησιά που θα δεχόταν τυφώνα, με κόσμο , με τουρίστες με επιχειρήσεις με οικονομική δλδ δραστηριότητα όταν όλα φώναζαν ότι αγριευει το πράγμα αντί να αφήσει τους πελάτες της, να ψάχνουν ραχούλες με σημα για επικοινωνία. ?
Μια ακόμα ανοιχτή πληγή, είναι οι ζημιές στις υπαίθριες κατασκευές – εξωτερικές διαμορφώσεις , ληθιες , πλακοστρώσεις , μονοπάτια , φυτεύσεις. Σε πολλά σημεία (στην Εξωγη λχ που οι ληθιες και τα μονοπάτια είναι στοιχείο μιας μοναδικής παράδοσης) η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη και δυστυχώς η πρακτική έχει δείξει ότι οι προτεραιότητες είναι αλλού.
Άφησα για το τέλος την καταστροφή στο φυσικό τοπίο… Η Μέλπω συντετριμμένη μας έφερε το μαντάτο απόψε, ότι ο Σκινος έχασε τα πεύκα του… Η Μαρία κόντευε να κλάψει όταν αντίκρυσε σχεδόν ΟΛΑ τα κυπαρίσσια της Εξωγης ξεριζωμένα… Μια βόλτα είναι αποκαλυπτική. Θεόρατα πεύκα στολίδια, Ελαιόδεντρα μικρά και μεγάλα τσακισμένα, οπωροφόρα ξεριζωμένα , κληματαριές σωριασμένες στο χώμα αγκαλιά με τα σίδερα, ολοκληρώνουν την εικόνα της καταστροφής… Το νησί μας πέρασε μια θεομηνία που μόνο με τον προσφατο σεισμό μπορεί να συγκριθεί.
Εχει κηρυχτεί σε έκτακτη ανάγκη και σήμερα έχει προγραμματιστεί συνάντηση με εκπρόσωπο της κυβέρνησης για βοήθεια, με ότι θετικό σημαίνει αυτό για την οικονομική (και όχι μόνο) στήριξη της αποκατάστασης του . Είναι μια ευκαιρία να γίνουν άμεσα και να δρομολογηθούν άμεσα σωστικές δράσεις για τη ζωή του, για τη ζωή μας! Ας μην τις “ξεπετάξουμε” για ένα εφήμερο όφελος και ας κάνουμε τη δοκιμασία που μας βρήκε ευκαιρία…

Μάσος Δευτεραίος

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed