Ενίσχυση Επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον COVID 19 στην ΠΙΝ

Εν αναμονή της οριστικής δημοσίευσης της Πρόσκλησης της δράσης  «Ενίσχυση Επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον COVID στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων» και προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να λάβουν γνώση για την πληρέστερη προετοιμασία τους, παραθέτουμε τα κάτωθι.

Δικαιούχοι της ενίσχυσης, δηλ. επιχειρήσεις που δύνανται να τύχουν δημόσιας χρηματοδότησης στο πλαίσιο της παρούσας δράσης, είναι οι Μικρές και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις που :

  • κατά το έτος 2019 απασχολούσαν λιγότερους από 50 εργαζόμενους,
  • νομίμως λειτουργούν στη Περιφέρεια Ιόνιων Νησιών,
  • έχουν κάνει έναρξη δραστηριότητας πριν την 01/01/2019,
  • δεν ήταν προβληματικές την 31η Δεκεμβρίου 2019,
  • έχουν ως κύριο κωδικό δραστηριότητας ή δραστηριότητα με τα μεγαλύτερα έσοδα σε έναν από τους επιλέξιμους ΚΑΔ της Πρόσκλησης και στον οποίο να δραστηριοποιούνται αδιαλείπτως τουλάχιστον από 31/1/2020 και έως την ημέρα υποβολής της πρότασης.

Να λειτουργούν αποκλειστικά με μία από τις ακόλουθες μορφές επιχειρήσεων εταιρικού/εμπορικού χαρακτήρα: 

    • Ανώνυμη Εταιρία,
    • Εταιρία Περιορισμένης Ευθύνης,
    • Ομόρρυθμη Εταιρία,
    • Ετερόρρυθμη Εταιρία,
    • Ι.Κ.Ε,
    • Ατομική Επιχείρηση,
    • Ν.Ε.Π.Α.,
    • Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση του Ν. 4430/2016 ως ισχύει,
    • Συνεταιρισμός
    • Δικηγορική Εταιρία του άρθρου 49 επ. του Ν. 4194/2013.
    • Κοινωνία Αστικού Δικαίου

Το όριο επιχορήγησης είναι από 3.000 € κατ’ ελάχιστο έως 30.000,00€ μέγιστο. Δηλαδή δεν μπορούν να συμμετέχουν οι επιχειρήσεις με έξοδα κάτω από 6.000 € ενώ οι επιχειρήσεις με έξοδα πάνω από 60.000 € θα επιδοτηθούν με 30.000 €. 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Έντυπο υποβολής 

(Αρκεί μόνο η ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης στο ΠΣΚΕ. ΠΡΟΣΟΧΗ θα πρέπει να έχει γίνει οριστικοποίηση)

Εκτύπωση Προσωποποιημένης Πληροφόρησης από το TaxisNet (μέσω της ιστοσελίδας gsis.gr) στην οποία θα εμφανίζεται η Ημερομηνία Έναρξης,  οιΔραστηριότητες της Επιχείρησης (ΚΑΔ) καθώς και τα Αναλυτικά Στοιχεία Εγκαταστάσεων Εσωτερικού για έδρα/υποκαταστήματα εντός ……………… (με εμφανή την ημερομηνία εκτύπωσης η οποία θα είναι μεταγενέστερη από την ημ/νία δημοσίευσης της πρόσκλησης).
Υπεύθυνη Δήλωση ΜΜΕ
Υπεύθυνες δηλώσεις Ν. 1599/86 σύμφωνα με τα υποδείγματα στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ V της Αναλυτικής Πρόσκλησης.
  1. Πιστοποιητικό περί μη κήρυξης σε πτώχευση ή περί μη θέσης σε αναγκαστική διαχείριση ή σε εξυγίανση ή σε άλλη διαδικασία συλλογικής διαδικασίας ικανοποίησης των πιστωτών 
  2. Πιστοποιητικό περί μη κατάθεσης αίτησης για κήρυξη σε πτώχευση, ή θέση σε αναγκαστική διαχείριση, ή θέση σε εξυγίανση ή σε παύση πληρωμών ή σε άλλη διαδικασία συλλογικής ικανοποίησης των πιστωτών. 

Η χορήγηση των ανωτέρω εγγράφων μπορεί να γίνεται, κατά περίπτωση, είτε από το Γ.Ε.ΜΗ. είτε από τα κατά τόποναρμόδια πρωτοδικεία.

  1. Καταστάσεις Επιθεώρησης Εργασίας (πίνακας προσωπικού) Ε4 (συμπεριλαμβανομένων τυχόν τροποποιήσεων αυτών) και για τις δύο (2) κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις που προηγούνται του έτους υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης ή όσων εξ αυτών υπάρχουν.
  2. Συγκεντρωτική Κατάσταση Μισθοδοσίας έτους, σφραγισμένη και υπογεγραμμένη από τον νόμιμο εκπρόσωπο ή/και τον λογιστή της επιχείρησης, στην οποία θα αποτυπώνεται αναλυτικά ο κάθε εργαζόμενος με τον αριθμό των ημερών που απασχολήθηκε και για τις δύο (2) κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις (2018 και 2019) που προηγούνται του έτους υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης. ή όσων εξ αυτών υπάρχουν
Οικονομικά στοιχεία ανάλογα με την κατηγορία βιβλίων 

Α. Επιχειρήσεις με τήρηση απλογραφικών βιβλίων:

  • Έντυπα Ε3 με αριθμό Δήλωσης (ηλεκτρονική υποβολή)

και για τις δύο (2) κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις (2018 και 2019) που προηγούνται του έτους υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης ή όσων εξ αυτών υπάρχουν.

Β. Επιχειρήσεις με τήρηση διπλογραφικών βιβλίων: 

  • Ισολογισμοί-αποτελέσματα χρήσης(υπογεγραμμένα/σφραγισμένα από λογιστή ή/και Νομ. Εκπρόσωπο)
  • Έντυπα Ε3 με αριθμό Δήλωσης (ηλεκτρονική υποβολή) 

και για τις δύο (2) κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις (2018 και 2019) που προηγούνται του έτους υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης ή όσων εξ αυτών υπάρχουν.

Περιοδική Δήλωση Φ.Π.Α.(τόσο του 2019, όσο και του 2020και συγκεκριμένα τα αναγραφόμενα στο πεδίο 312)

Α. Επιχειρήσεις με τήρηση απλογραφικών βιβλίων:

Το έντυπο της δήλωσης για το τρίμηνο Απρίλιου-Μαΐου-Ιουνίου με αριθμό Δήλωσης (ηλεκτρονική υποβολή)

Β. Επιχειρήσεις με τήρηση διπλογραφικών βιβλίων:

Τα έντυπα των δηλώσεων για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο με αριθμό Δήλωσης (ηλεκτρονική υποβολή)

Για επιχειρήσεις οι οποίες δεν υποβάλλουν δηλώσεις ΦΠΑ (απαλλάσσονται), ο κύκλος εργασιών του τριμήνου Απρίλιου-Μαΐου-Ιουνίου (τόσο του 2019, όσο και του 2020) θα δηλώνεται σε Υπ. Δήλωση.

Φορολογική Ενημερότητα ή ΒεβαίωσηΟφειλών της επιχείρησης από την οποία να προκύπτει ότι δεν είναι υπόχρεη σε ανάκτηση παράνομης κρατικής ενίσχυσης κατόπιν προηγούμενης αποφάσεως της Επιτροπής

 

Η λίστα των επιλέξιμων ΚΑΔ βρίσκεται στον ηλεκτρονικά στον σύνδεσμο http://www.pepionia.gr/mh_epistreptea/.

Υποχρεώσεις Δικαιούχων 

Το καταβληθέν κεφάλαιο κίνησης θα πρέπει να έχει αναλωθεί εντός του 2021 στα ίδια πεδία ως ανωτέρω. Τούτο θα αποδεικνύεται από το έντυπο Ε3 του έτους 2021. 

Η προκήρυξη της δράσης θα γίνει εντός του Οκτωβρίου 2020 και η προθεσμία υποβολής αιτήσεων θα διαρκέσει από 8-31 Οκτωβρίου 2020. 

Επισημαίνεται ότι, μεταξύ άλλων, απαραίτητα δικαιολογητικά για την επιλεξιμότητα της πρότασης είναι: Από Πρωτοδικείο (σωρευτικά): Α. Πιστοποιητικό περί μη κήρυξης σε πτώχευση και περί μη υποβολής αίτησης σε: α) πτώχευση β) παύση πληρωμών γ) πτωχευτικό συμβιβασμό. (ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙ ΜΗ ΠΤΩΧΕΥΣΗΣ) Β. Πιστοποιητικό περί μη κήρυξης σε αναγκαστική διαχείριση και περί μη αίτησης για την θέση της επιχείρησης σε αναγκαστική διαχείριση. (ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΠΕΡΊ ΜΗ ΘΕΣΗΣ ΣΕ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ) Γ. Πιστοποιητικό περί μη θέσης σε διαδικασία εξυγίανσης και περί μη υποβολής αίτησης για να τεθεί η επιχείρηση σε καθεστώς εξυγίανσης (ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙ ΜΗ ΘΕΣΗΣ ΣΕ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ) Δ. Πιστοποιητικό περί μη λύσης και θέσης σε καθεστώς εκκαθάρισης και περί μη υποβολής αίτησης για λύση και θέση σε καθεστώς εκκαθάρισης (ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙ ΜΗ ΛΥΣΗΣ και ΘΕΣΗΣ ΣΕ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ) 

Εναλλακτικά από ΓΕΜΗ: 

Αποδεκτό για τον έλεγχο είναι το Γενικό Πιστοποιητικό (Μεταβολών) για τις εταιρίες και το Γενικό Πιστοποιητικό για τις ατομικές επιχειρήσεις τα οποία εκδίδονται από το ΓΕΜΗ, χωρίς να απαιτείται προσκόμιση πρόσθετων πιστοποιητικών από το αρμόδιο Πρωτοδικείο. 

Λόγω της απαίτησης έγκρισης των προτάσεων έως την 31/12/2020, που υπαγορεύεται από το προσωρινό πλαίσιο και προς αποφυγή καθυστερήσεων συνιστάται σε όσες επιχειρήσεις ενδιαφέρονται για την συμμετοχή τους στη Δράση να εκκινήσουν άμεσα την διαδικασία για την έκδοση των ανωτέρω πιστοποιητικών. 

Η δράση υλοποιείται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ), είτε με απευθείας ενημέρωσή του, είτε με ενημέρωσή του μέσω διεπαφών. Η πρόσβαση στο ΠΣΚΕ παρέχεται στους δικαιούχους των ενισχύσεων μέσω της ιστοσελίδας www.ependyseis.gr/mis και οι αιτήσεις χρηματοδότησης υποβάλλονται από τους τελευταίους υποχρεωτικά μέσω αυτού. 

Ο πλήρης οδηγός της δράσης θα αναρτηθεί, μεταξύ άλλων, στις ιστοσελίδες της ΕΥΔ Περιφέρειας Ιονίων Νήσω, της Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, του ΕΦΕΠΑΕ, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και στη Διαύγεια.

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed