Η Γαλλία ανακαλεί τον πρέσβη της στην Άγκυρα μετά τις δηλώσεις Ερντογάν

Οι απαράδεκτες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που είπε ότι ο Εμανουέλ Μακρόν χρειάζεται ψυχοθεραπεία, προκάλεσαν σφοδρή αντίδραση του προεδρικού μεγάρου στο Παρίσι.
Η γαλλική προεδρία χαρακτήρισε τις δηλώσεις αυτές «απαράδεκτες», ενώ το υπουργείο Εξωτερικών ανακάλεσε στο Παρίσι τον πρεσβευτή της Γαλλία στην Άγκυρα για διαβουλεύσεις. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έθεσε υπό αμφισβήτηση την «ψυχική υγεία» του Γάλλου ομολόγου του εξαιτίας της συμπεριφοράς του προς τους μουσουλμάνους. «Οι δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν είναι απαράδεκτες. Η προκλητικότητα και η αγένεια δεν αποτελούν μέθοδο. Αξιώνουμε από τον Ερντογάν να αλλάξει την πορεία της πολιτικής του, διότι είναι επικίνδυνη από κάθε άποψη. Δεν εισερχόμαστε σε ανώφελες πολεμικές και δεν αποδεχόμαστε τις προσβολές», ανέφερε η γαλλική προεδρία. Επίσης ανακοίνωσε ότι το Παρίσι ανακαλεί για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή της Γαλλίας. Μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι η Τουρκία δεν έστειλε συλλυπητήρια μηνύματα ή μήνυμα συμπαράστασης «εκ μέρους του προέδρου της Τουρκίας μετά τη δολοφονία του Σαμουέλ Πατί», του καθηγητή που αποκεφαλίστηκε πριν από μία εβδομάδα κοντά στο σχολείο του, στα προάστια του Παρισιού, επειδή έδειξε σκίτσα του Μωάμεθ στο πλαίσιο μαθήματος για την ελευθερία του λόγου.
Επίσης χαρακτηρίζει «πολύ προσβλητικές τις δηλώσεις» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τις τελευταίες ημέρες, «ιδίως το κάλεσμα για μποϊκοτάζ στα γαλλικά προϊόντα». Πριν από δύο εβδομάδες, ο Τούρκος πρόεδρος είχε χαρακτηρίσει πρόκληση τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου για τον «ισλαμιστικό αυτονομισμό» και την ανάγκη να τεθούν υπό έλεγχο οι «δομές του Ισλάμ» στη Γαλλία, ενώ στις αρχές Δεκεμβρίου αναμένεται να υποβληθεί νομοσχέδιο για την καταπολέμηση του «ισλαμιστικού αυτονομισμού» στη Γαλλία, με στόχο το ριζοσπαστικό Ισλάμ. Στόχος του, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των Γάλλων υπουργών, είναι να ενισχύσει τον κοσμικό χαρακτήρα και να εδραιώσει τις δημοκρατικές αρχές στη Γαλλία, ενώ περιλαμβάνει πολλά σημεία που ενδέχεται να προκαλέσουν νέες εντάσεις με την Τουρκία, όπως ο ενισχυμένος έλεγχος της χρηματοδότησης τζαμιών ή η απαγόρευση της εκπαίδευσης ιμάμη στο εξωτερικό. Η νέα αυτή διαμάχη, εξαιτίας της δολοφονίας του Γάλλου καθηγητή, είναι μία ακόμη στη μακρά λίστα συγκρούσεων μεταξύ του Εμμανουέλ Μακρόν και του Τούρκου ομολόγου του, ο οποίος προσπαθεί να εμφανίζεται ως υπερασπιστής των μουσουλμάνων ανά τον κόσμο. Η τελευταία κορύφωση έρχεται μετά τις αντιπαραθέσεις για τις εξελίξεις στη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο, τη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, και διάφορα άλλα ζητήματα.

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed