Κοινωνικός ιστός αλληλοβοήθειας στήνεται στον Δήμο Ληξουρίου, με την καταγραφή όλων των ηλικιωμένων και ανήμπορων στην περιφέρεια του Δήμου

Αγαπητοί συμπολίτες, τη φετινή χρονιά όλοι μας βιώσαμε και διαχειριστήκαμε πρωτόγνωρες καταστάσεις τόσο στην αντιμετώπιση της πανδημίας του covid-19 όσο και της πρόσφατης καταστροφικής έλευσης του Μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός».
Σε όλες τις περιπτώσεις το τμήμα Κοινωνικής Προστασίας και Μέριμνας στάθηκε δίπλα σε όλους όσοι είχαν ανάγκες ή ανήκαν σε ευπαθείς ομάδες και απευθύνθηκαν σε εμάς για βοήθεια και υποστήριξη ακόμη και αν δεν είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα « Βοήθεια Στο Σπίτι». Όλο αυτό το διάστημα καταγράψαμε παράλληλα όλες τις αδυναμίες και ελλείψεις που παρατηρήσαμε και πλέον έχοντας μπροστά μας να αντιμετωπίσουμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας είμαστε σε θέση να οργανώσουμε καλύτερα τις υπηρεσίες μας και να εξαλείψουμε τις όποιες αδυναμίες. Συγκεκριμένα, διαπιστώσαμε δυσκολία στην επικοινωνία ηλικιωμένων ατόμων με συγγενικά τους πρόσωπα εκτός Κεφαλονιάς, ελλιπή ενημέρωση όσον αφορά στις υπηρεσίες που προσφέρει το τμήμα Πρόνοιας και Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου μέσω του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», καθώς επίσης και την ανάγκη καταγραφής όλων των μοναχικών συμπολιτών μας ανεξάρτητα από την ηλικία τους.
Με τα ανωτέρω δεδομένα γίνεται επιτακτική η ανάγκη να προβούμε σε μία οργανωμένη καταγραφή των ηλικιωμένων και των μοναχικών ατόμων, που ζουν στα πλαίσια του Δήμου Ληξουρίου και τα συγγενικά τους πρόσωπα διαμένουν εκτός του Νομού Κεφαλονιάς. Σκοπός μας είναι η προσωπική επικοινωνία με τα συγκεκριμένα άτομα και η δημιουργία ενός μητρώου, όπου θα αναγράφονται τα τηλέφωνα τους, τυχόν σοβαρά προβλήματα υγείας τους (που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης) καθώς και τα τηλέφωνα των συγγενικών τους προσώπων, ώστε να έχουμε άμεση επικοινωνία μαζί τους σε περίπτωση ανάγκης. Για την πραγματοποίηση του ανωτέρω εγχειρήματος θα χρειαστούμε την ουσιαστική συνεισφορά των Προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων, των συγγενικών τους προσώπων, αλλά και όλων των ευαισθητοποιημένων συμπολιτών μας που γνωρίζουν τέτοια άτομα. Η καταγραφή των μοναχικών ατόμων και η επικοινωνία μαζί τους θα πραγματοποιηθεί από την κοινωνική λειτουργό του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι», σεβόμενη το απόρρητο των πληροφοριών που θα της δοθούν τις εργάσιμες ώρες και μέρες στο 2671091342.
Τα άτομα που θα καταγράψουμε δεν χρειάζεται να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», εκτός και αν το επιθυμούν και παράλληλα πληρούν τις προϋποθέσεις που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία. Ταυτόχρονα από τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου και για όσο διάστημα διαρκέσουν τα νέα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας μπαίνει σε λειτουργία εκ νέου το πρόγραμμα «ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΕΣΑΣ» και απευθυνόμαστε στις ευπαθείς ομάδες, στους άπορους, στους μοναχικούς ηλικιωμένους και σε όσους αδυνατούν ή δεν επιτρέπεται να μετακινηθούν από τις οικίες τους. Με ένα τηλέφωνο στο 2671091342 τις εργάσιμες ημέρες και ώρες και στο 6945494336 τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες όπως και στο mail dimoslixouriou@gmail.com, το προσωπικό του Δήμου θα αξιολογεί τα αιτήματα και θα δίνει λύσεις σε θέματα όπως: αγορά και παράδοση φαρμάκων, τροφίμων , ειδών πρώτης ανάγκης, καθώς και επείγουσες συναλλαγές με το Δημόσιο κ.α.
Ο Δήμος Ληξουρίου στέκεται δίπλα σε όλους του πολίτες της Παλικής που έχουν ανάγκη και παράλληλα δημιουργεί έναν κοινωνικό ιστό αλληλοβοήθειας λύνοντας προβλήματα της καθημερινότητας, βοηθά στην εφαρμογή των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού αποφεύγοντας τις άσκοπες μετακινήσεις και στέλνει το μήνυμα στους μοναχικούς ανθρώπους ότι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΙ!

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Ληξουρίου

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed