ΑΝΑΣΑ: Ποια η τύχη των ΤΟΜΥ στα Ιόνια Νησιά και της χρηματοδότησής τους;

Έχουμε θέσει δημόσια το ερώτημα κι άλλες φορές στο παρελθόν χωρίς να λάβουμε οποιαδήποτε απάντηση από τους αρμόδιους, τόσο την 6η ΥΠΕ ως δικαιούχο όσο και την ΠΙΝ ως χρηματοδότη.
Την 28/02/2019 η ΠΙΝ/ΑΝΑΣΑ ενέταξε στο ΠΕΠ/ΕΣΠΑ 2014 την συγκεκριμένη δράση που προέβλεπε την λειτουργία 5 Τοπικών Μονάδων Υγείας από τις οποίες 2 ήδη λειτουργούσαν σε Κέρκυρα και Ζάκυνθο χρηματοδοτούμενες προσωρινά από το Εθνικό Πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα», και χρηματοδότησε την 6η ΥΠΕ με το ποσόν των 4.590.324,36 ευρώ προκειμένου αφ’ ενός να συνεχιστεί η χρηματοδότηση των ήδη λειτουργούντων και αφ’ ετέρου να ολοκληρωθεί η δράση με την ίδρυση και λειτουργία ακόμη 3 σε Κέρκυρα και Κεφαλονιά. Είναι απορίας άξιο πώς είναι δυνατόν, σε μια περίοδο που η ανάγκη για υποδομές υγείας σε όλα τα επίπεδα είναι πασιφανής και τεράστια, το υπουργείο Υγείας και η 6η ΥΠΕ να μην αξιοποιούν την χρηματοδότηση που διαθέτουν εδώ και 20 μήνες για να εντάξουν τρεις νέες δομές υγείας και να απασχολήσουν 60 εργαζόμενους (υγειονομικούς και διοικητικό προσωπικό) στο σύνολο των πέντε ΤΟΜΥ.
Κατά την άποψή μας, το γεγονός αυτό συγκαταλέγεται σε μια γενικότερη αδυναμία και απροθυμία της κυβέρνησης να σχεδιάσει ένα πλαίσιο δράσεων και πολιτικών που θα θωράκιζε εν τοις πράγμασι το δημόσιο σύστημα υγείας και θα απέτρεπε αρνητικές εξελίξεις όπως αυτή του τωρινού lockdown. Είναι στην ίδια κατηγορία με την ανυπαρξία πρόσληψης γιατρών, με την συνεχιζόμενη μεγάλη έλλειψη κλινών ΜΕΘ, με την ανυπαρξία ουσιαστικού ελέγχου στις πύλες εισόδου, με τον συνωστισμό στα λεωφορεία σχολικά και μη. Επερωτάται η περιφερειάρχης:
· Διαθέτει κάποια εξήγηση για την απραξία της 6ης ΥΠΕ;
· Θα ζητήσει την άμεση ενεργοποίηση για την λειτουργία 3 ακόμη ΤΟΜΥ στα Ιόνια Νησιά;
· Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της 6ης ΥΠΕ, θα προχωρήσει στην αφαίρεση της χρηματοδότησης ώστε να χρησιμοποιηθεί σε ανάλογες δράσεις που είναι απαραίτητες;

Θεόδωρος Γαλιατσάτος
Επικεφαλής ΑΝΑΣΑ
τ. περιφερειάρχης Ι.Ν.

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed