Έφυγε από τη ζωή η… Κεφαλλονίτισσα Ανν Ντάνμπερι

Γεννήθηκε στην Ιρλανδία, γνωρίστηκε με τον Άγγλο άνδρα της, David Danbury, στη Σκωτία, έζησε σε πολλές χώρες και έφυγε από τούτο τον κόσμο στην Κεφαλλονιά που αγάπησε σα να ήταν ο τόπος καταγωγής της και ακόμα περισσότερο.
Η Anne Danbury εγκατέλειψε τα εγκόσμια στα 83 της χρόνια, την περασμένη Πέμπτη, αλλά έζησε τόσα πολλά και είχε τόσες πολλές εμπειρίες, όσο άλλοι θα χρειαζόντουσαν δύο ζωές! Σπούδασε νοσηλευτική και μαιευτική αλλά τα περισσότερα χρόνια ασχολήθηκε με τη διδαχή της αγγλικής ως δεύτερη γλώσσα. Οι επαγγελματικές υποχρεώσεις του δασολόγου συζύγου της, αλλά και της ίδιας, τους πήγαν σε χώρες μακρινές όπου έζησαν για μεγάλα διαστήματα: Αυστραλία, Καναδά, Νεπάλ, Σρι Λάνκα και Σομαλία. Το 1998 επισκέφθηκαν την Κεφαλονιά που αγάπησαν από την πρώτη στιγμή. «Το νησί μάς μαγνήτισε γι’ αυτό και πήραμε αστραπιαία την απόφαση να περάσουμε εδώ τα τελευταία χρόνια της ζωής μας…» μου είχε κάποτε πει η Ανν για να προσθέσει: «…και εδώ θέλω να αφήσω την τελευταία μου πνοή». Στα είκοσι περίπου χρόνια που έζησε στο νησί η Ανν ανέπτυξε μεγάλη φιλανθρωπική δράση, έχοντας πάντα συμπαραστάτη τον επί 61 χρόνια σύζυγό της. Συμμετείχε σε κάθε προσπάθεια της αγγλόφωνης παροικίας της Κεφαλονιάς για την ενίσχυση κοινωφελών ιδρυμάτων (νοσοκομεία, γηροκομεία, ορφανοτροφείο, συλλόγους προστασίας ζώων). Δούλευε πάντα αθόρυβα και αποτελεσματικά. Αλλά και στα πολιτιστικά η δράση της ήταν αξιοσημείωτη. Ήταν η ιδρύτρια και κινητήριος δύναμη πίσω από τη Θεατρική Ομάδα «Θάλασσα». Η Ανν ήταν μια δημιουργική γυναίκα αλλά κυρίως ένας υπέροχος άνθρωπος. Προσωπικά θα την θυμάμαι για όλα αυτά αλλά και για τον φιλελληνισμό που τη διέκρινε. Αγαπούσε κάθε τι ελληνικό. Ανν, όσοι είχαμε την τιμή να σε γνωρίσουμε δε θα σε ξεχάσουμε. Ας είσαι αναπαυμένη εν ειρήνει.
Υ.Γ.: Το θάνατο της Ανν θρηνούν ο σύζυγός της, Ντέϊβιντ (που θα εξακολουθήσει να ζει στην Κεφαλλονιά), τα τέκνα της Ίαν και Κιμ Ντάνμπερι, Φρέϊζερ και Κλαούντια Ντάνμπερι, τα 7 εγγόνια και 6 δισέγγονα της και φυσικά όλοι εμείς που είχαμε την τύχη και τη χαρά να τη γνωρίσουμε.

Γιώργος Μεσσάρης

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed