Διονύσης Πρεντάνος: «Γιατί ψήφισα υπέρ του Αναπτυξιακού»

Μια από τις 9 θετικές ψήφους έναντι 12 αρνητικών για την δημιουργία Αναπτυξιακού Οργανισμού μεταξύ των 4 δήμων της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης ήταν και η δική μου. Με σύντομο τρόπο θα εκφράσω στο τι με οδήγησε σε αυτή την επιλογή.
1. Είναι ένας φορέας που υπάρχει στην συντριπτική πλειοψηφία των δήμων στην Ελλάδα με τα ίδια χαρακτηριστικά, σκοπούς και φιλοσοφία. Ο Δήμος Τρικάλων που είναι το πρότυπο όχι μόνο στην Ελλάδα και πανευρωπαϊκά το έχει εξελίξει ακόμα περισσότερο με την δημιουργία του αναπτυξιακού οργανισμού e–Trikala!!
2. Σύμφωνα με το καταστατικό η χρηματοδότηση του δεν θα είναι από τους ΟΤΑ αλλά από την κυβέρνηση. Άρα δεν επιβαρύνεται το ταμείο του Δήμου μας. Για τους κακεντρεχείς, στις έμμισθες θέσεις αποκλείονται να είναι οι εκλεγμένοι αιρετοί.
3. Υπάρχουν βασικά ζητήματα όπως τουρισμός, παιδεία, υγεία όπου η αποτελεσματική αντιμετώπιση τους προϋποθέτει ολιστική προσέγγιση σε επίπεδο νομού. Το ότι καταφέραμε να γίνουμε ανεξάρτητος Δήμος δεν σημαίνει ότι πρέπει να αυτοαπομονωθούμε σε ένα δυναμικό και συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον.
4. Δυστυχώς ή ευτυχώς ο θεσμός των επιχειρήσεων και των εταιριών είναι συμπληρωματικός στην τοπική αυτοδιοίκηση. Είναι λύση η πλήρης κατάργηση τους; Προφανώς και όχι. Κάτι τέτοιο θα μας έφερνε στην τελευταία θέση της ανταγωνιστικότητας και προφανώς αποτελεσματικότητας του Δήμου μας. Λύση είναι η στελέχωση και η λειτουργία τους με διαφάνεια και αντικειμενικότητα, η συμπληρωματική δράση που θα εξυπηρετεί ισότιμα όλα τα μέλη και τους κοινωνικούς σκοπούς, ο συνεχής έλεγχος και η αξιολόγηση.
Θα κλείσω λέγοντας ότι στις επιχειρήσεις υπάρχει μια στρατηγική ειδικά για τις νεοσύστατες: “ follow the leader”. Ας δούμε λοιπόν έξω από τα στεγανά και τις τοπικιστικές μας παρωπίδες επιτυχημένες πρακτικές και δράσεις άλλων δήμων.

ΠΡΕΝΤΑΝΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ
Δημοτικός Σύμβουλος Ληξουρίου

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed